شناسایی601 مورد تخلف در ارایه اینترنت
سال گذشته ضمن بازدید از یک هزار و 253 مرکز ارایه دهنده سرویس اینترنت، حدود 601 مورد تخلف شناسایی و در هرمورد اقدام لازم از سوی ستاد، مناطق و اعمال مقررات مربوط انجام شده است.
علیرضا اصغریان، مدیرکل نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات سازمان تنظیم مقررات در گفت و گو با فارس گفت: سال گذشته تعداد قابل توجهی از شرکت ها و اشخاص غیر مجاز نیز شناسایی و فعالیت آنها متوقف شد.
وی افزود:در حال حاضر دسترسی به اینترنت از طریق یک هزارو 314 شرکت ISP، شرکت دارای پروانه(ICP)وISDP،ارگان ها و موسسات دریافت کننده پهنای باند که صرفاً مجاز به ارایه خدمات به مجموعه داخلی هستند و 11شرکت دارای پروانه PAP(پورت های پرسرعت) اینترنت به مشتریان نهایی ارایه می شود.
وی خاطرنشان کرد:هم اکنون دریافت سرویس اینترنت از طریق فروش الکترونیکی، خدمات شبکه هوشمند، کارت های اعتباری و غیره انجام می شود.
وی در پاسخ به این سوال که وظایف بخش نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات سازمان رگولاتوری چیست گفت: مطابق مفاد اساسنامه ابلاغی به سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، صدور مجوز و نظارت بر ارایه دهنده گان پهنای باند اینترنت از وظایف سازمان رگولاتوری است.
وی افزود: در طول یک و نیم سال گذشته که بخش نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات به عنوان یکی از دفاتر زیر مجموعه معاونت نظارت و اعمال مقررات تشکیل شده است با استقرار مکانیزم های نظارتی و پایش عملکرد، نظارت های لازم را از طریق مناطق هفت گانه در کل کشور انجام و نسبت به اعمال قوانین و مقررات اقدام می کند.
وی اظهار داشت: در این بخش علاوه بر دارندگان پروانه افراد و یا شرکت هایی نیز به صورت غیر مجاز اقدام به ارایه خدمات اینترنتی می کنند که بخش عمده تخلفات و نارضایتی مشتریان متوجه این سرویس دهندگان غیر مجاز است.
وی تصریح کرد:اکثر شکایات و اعتراضات مشتریان نیز به دلیل عدم وجود مشخصه های شناسایی این شرکت ها در کوتاه مدت نظیر آدرس، شماره های تماس و غیره جابه جایی ها و تغییر نام های مکرر آنها به منظور قانون گریزی منجر به نتایج مثبتی نمی شود.
مدیرکل نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات سازمان تنظیم مقررات گفت:به منظور ساماندهی به این بخش سیستم و مکانیزم کنترل بازار طراحی و به صورت مرحله ای در حال اجرا است.
اصغریان افزود: مطابق بخشنامه های ابلاغی به دارندگان پروانه در حوزه فناوری اطلاعات این شرکت ها از شهریور سال گذشته موظف به درج سه مشخصه اصلی شامل نام کامل شرکت مطابق آنچه در پروانه است، شماره پروانه و نام سازمان صادر کننده مجوز و شماره تلفن های پشتیبانی و دفتر مرکزی در تمام تبلیغات و خدمات خود هستند.
وی با اشاره به هماهنگی های انجام شده با سایر ارگان ها گفت:در این مرحله شناسایی شرکت های دارای پروانه از شرکت های غیر مجاز برای مشتری مقدور می شود و از طرف دیگر تفاهم نامه های لازم طی جلسات متمادی با وزارتخانه های مختلف نظیر وزارت ارشاد، وزارت کشور و سایر نهادها نظیر شهرداری ها در خصوص الزام ارایه پروانه و درج مشخصات کامل شرکت ها در تبلیغات و یا انتشارات مورد تقاضای شرکت های دارای پروانه تنظیم و به اجرا گذاشته شده است.
اصغریان اظهار داشت: مراحل بعدی طرح نیز در حال اجرا است و امیدواریم با استمرار و تداوم اقدامات انجام شده تا کنون و اعمال نظارت های منظم و گسترده در سطح کشور شاهد ارتقاء روزانه ضریب امنیت و سلامت ایجاد شده در بخش سرویس های فناوری اطلاعات و خصوصاً اینترنت باشیم.
وی افزود: هر چند با توسعه سرویس های مبتنی بر فناوری اطلاعات سازمان تلاش خود را جهت تامین نیازمندی های این بخش معطوف داشته و خواهد داشت لیکن محدویت منابع مالی و انسانی امری گریز ناپذیر است.
مدیرکل نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات سازمان تنظیم مقررات گفت: توسعه سریع کاربران و سرویس های این بخش نیز انکار ناپذیر است و نقش بهره برداران و مشتریان و مشارکت آنها در امر نظارت بسیار مهم و تاثیر گذار خواهد بود.
وی تصریح کرد: این مقوله به دو بخش اصلی تعیین سطوح سرویس ها و مشخصات ارایه کننده گان سرویس، دارندگان پروانه و اطلاع رسانی لازم در این زمینه که از تعهدات سازمان و دارندگان پروانه است تقسیم می شود.
اصغریان در پاسخ به این سوال که کاربران در امر نظارت چگونه می توانند به رگولاتوری کمک کنند، گفت:استفاده کاربران از ابزارهای متداول کنترل سرویس دریافتی و گزارش و پیگیری تخلفات به تناسب از طریق اصناف مربوطه و یا سازمان یکی از مسیرهایی است که می توان از آن برای پیشگیری از تخلف استفاده کرد که مسلماً کاربران اینترنت با حداقل نیازهای بهره مندی از سرویس های این بخش اعم از اطلاعات اولیه رایانه و زبان فنی و انگلیسی آشنا بوده و نصب برنامه ا ی جهت نمایش و کنترل سرویس توسط کاربران چندان مشکل به نظر نمی رسد.
- ۸۷/۰۴/۲۸