شورایعالی فضای مجازی در مسیر سابق یا جدید؟
مریم آریایی - شورایعالی فضای مجازی که فلسفه تشکیل آن ایجاد یک نهاد بالادستی با وظیفه سیاستگذاریهای کلان در این حوزه بود بعد از فراز و نشیبهای بسیار حالا نزدیک به ۴ سال از عمر خود را در دو دوره سپری کرده، دوره اول دورانی پرحاشیه که یک و نیم سال طول کشید و در درگیری با حواشی تقریبا هیچ نکته خاصی جز تصویب کلیاتی مربوط به فعالیت خود این شورا نداشت و بعد از آن هم گرچه در فضایی نسبتا آرام و بیحاشیه به سر برد اما انفعال پرکاربردترین واژهای است که در ارزیابی کارنامه این دوران گفته میشود و حالا این شورا دوران جدید خود را سه ماهی است که شروع کرده اما هنوز نشانههایی از قرار گرفتن در مسیر جدید دیده نمیشود.
چهاردهم شهریورماه سال جاری بود که رهبر انقلاب سیاستهای جدیدی برای شورایعالی فضای مجازی ابلاغ کردند؛ در حکم رهبری ۱۰ وظیفه و مأموریت شورایعالی فضای مجازی در دوره جدید تعیین شد که عبارت بودند از انحلال شوراهای عالی موازی این شورا به منظور تحکیم جایگاه فراقوهای، تثبیت و تقویت جایگاه مرکز ملی فضای مجازی، ارتقا به قدرت سایبری در طراز قدرتهای تأثیرگذار جهان، اهتمام در تربیت نیروی انسانی متخصص، تسریع در راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، حفظ امنیت همهجانبه فضای مجازی کشور، ترویج هنجارها و سبک زندگی اسلامی ایرانی، احراز جایگاه و سهم مناسب برای اقتصاد دانشبنیان در فضای مجازی، توسعه محتوا و خدمات کارآمد و تدوین و تصویب نظامهای حقوقی مورد نیاز در فضای مجازی.
چند روز بعد یعنی روز بیست و پنجم شهریور ماه دبیر این شورا نیز تغییر کرد تا شورا در مسیر و شکل جدیدی به کار خود ادامه دهد. به این ترتیب در ۲۵ شهریور ماه بود که سیدابوالحسن فیروزآبادی به عنوان دبیر جدید شورا و رییس مرکز ملی فضای مجازی انتخاب شد و دوران ریاست انتظاری به پایان رسید.
دورانی برای خروج از انفعال
این تغییرات با استقبال زیادی مواجه شد و برخی آن را به منزله خروج شورا از انفعال قلمداد کردند در این زمینه رضا تقیپور وزیر اسبق ارتباطات و عضو حقیقی این شورا میگوید: علیرغم گذشت چند سال از تشکیل این شورا باید اذعان کرد حوزه محدودی برای مدیریت فضای مجازی در اختیار این شورا قرار داده شده و لازم است همه دستگاهها و نهادها، ذیل تدابیر این شورا با هماهنگی کامل، کار را به پیش ببرند. روشن است با عنایت به ظرفیتهای موجود، توفیقات کمی حاصل شده است و از این منظر بود که حکم جدید با انتظاراتی مشخص و شفاف برای یک دوره چهارساله تعریف و بر بقای مسوولیتهای مشخص شده در دوره پیشین و نیز پیگیری مجدانه و سریع آنها تاکید شد.
هرچند انتظار تحول در مدت زمان کوتاه سه ماههای که از دوران جدید سپری شده، انتظار درستی نیست اما حداقل باید نقشه راهی برای خروج از انفعال تدوین و ارایه میشد تا این شورا به فلسفه وجود خود نزدیک شود. بررسی عملکرد این مجموعه در سال های پس از تاسیس، حکایت از نقش کمرنگ آن در تحولات سریع فضای مجازی دارد، تا آنجا که حتی در نشستهای نامنظم و گاه و بیگاه این شورا نه تنها نشانهای از ایفای وظایف مرکز دیده نمیشود بلکه اغلب نشستها هم به گعدهای برای تبادل نظر و بعضا ارایه گزارش تبدیل شده و عملا برگزار شدن یا نشدن آن تاثیری در تحولات این عرصه نداشته است.
دستورکارهای مهم، گزارش کارهای مبهم
این شورا در سالهای اخیر دستور کارهای راهبردی داشته اما هیچکدام به سرانجام خاصی نرسیده است از جمله اینکه تعریف و الزامات تحقق و ایجاد شبکه ملی اطلاعات در دی ماه دو سال پیش در این شورا به تصویب رسید و بعد از مصوبه شورایعالی فضای مجازی درباره شبکه ملی اطلاعات، وزارت ارتباطات مکلف شد تا سیاستهای تعرفهای شبکه، نحوه رقابتپذیر بودن و سیاستهای رقابتی آن را در قبال سایر شبکههای موجود در کشور به مرکز ملی فضای مجازی ارایه کند که هر چند مهلت وزارتخانه یک ماهه بود اما بارها و بارها بعد از آن از سوی دبیر شورا اعلام شد که وزارت ارتباطات گزارشی به شورا ارایه نداده است.
موضوع شوراهای موازی نیز از روزهای پایانی سال 92 در دستور کار این شورا بود و البته نخستین محور از محورهای ۱۰ گانهای که رهبر انقلاب برای این شورا در دوره جدید تعیین کردند. شورایعالی فضای مجازی در آخرین جلسه خود در سال ۹۲ مقرر کرده بود تا کمیتهای تشکیل شود و شوراهای موازی با شورایعالی فضای مجازی را بررسی و وظایف را تفکیک و در صورت لزوم منحل کند. این موضوع در دوره قبل محقق نشد و البته در هفتههای گذشته اعلام شد که در دستور کار نشست شورا قرار میگیرد اما در نشست دو هفته قبل این شورا هم خبری از این مصوبه نبود. حالا دبیر شورا میگوید که در این زمینه منتظر اعلام نظر دولت هستند.
حمایت از راهاندازی شبکههای اجتماعی داخلی موضوع دیگری بود که شورا به آن ورود کرد و بر اساس آن به مدیران عامل اپراتورهای تلفن همراه داخلی تاکید شد تا هر چه سریع تر شبکه های اجتماعی داخلی را راهاندازی و برنامه خود را در این خصوص به مرکز ملی فضای مجازی ارایه کنند، این موضوع هم درگیر فضای انفعال شد و حالا شورا در مسیر جدید حرکت خود این رویکرد را باید مد نظر قرار دهد. فیروزآبادی اخیرا درباره بررسیهای صورت گرفته در شبکههای اجتماعی موبایلی گفته است: شورایعالی فضای مجازی بیشتر سیاستگذاریهای کلان را مدنظر دارد و اواخر سال گذشته نیز مصوبهای در خصوص اینترنت پاک داشت که به صورت کلان این مساله را مورد بحث و بررسی قرار داده بود. همچنین قرار بر آن بود که آییننامههای مربوط به این بخش در مرکز ملی فضای مجازی تدوین شود که این موضوع در حال انجام شود.
تصویب پیوست فرهنگی موضوع دیگری است که همواره عنوان میشد که در دستور کار شورایعالی فضای مجازی است و تماس تصویری اپراتور سوم که همیشه معطل آن ماند و حالا اپراتورهای دیگر. البته این موضوع دیگر دغدغه کاربران نیست چون پیامرسانهای موبایلی بدون نیاز به پیوست فرهنگی تماس تصویری را مدتهاست برقرار کردهاند اما در هر حال باز هم دبیر جدید شورا وعدههای پیشین را تکرار کرده و میگوید: اکنون هم این پیوست در نوبت است و برای تعیین تکلیف آن نمیتوان برای آن زمان دقیق تعیین کرد اما فکر میکنم ظرف شش ماه آینده وضعیت آن مشخص شود هرچند که همچنان نمیتوان زمان دقیقی برای آن تعیین کرد.
آیا نشانههای خروج از انفعال هویدا میشود؟
باید دید آیا نشانههایی از خروج از انفعال در عملکرد سه ماهه شورا در دوران جدید دیده میشود یا خیر. دورانی که با تسلیم ساختمان امیرآباد به وزارت ارتباطات آغاز شد؛ ساختمان پر حاشیهای که یک و نیم سال اول فعالیت شورا را تحتالشعاع قرار داد.
حالا عملیاتیترین اقدام از سوی دبیر جدید این شورا که گفته میشود رابطه نزدیکی با دولتیها دارد واگذاری ساختمان شورایعالی فضای مجازی به وزارت ارتباطات بود. فیروزآبادی این موضوع را حل اختلافات چند ساله وزارت ارتباطات و شورایعالی فضای مجازی دانسته و بر خلاف دبیران سابق تاکید کرد که ساختمان امیرآباد از ابتدا نیز متعلق به پژوهشگاه مرکز تحقیقات مخابرات بوده است.
حالا شورایعالی فضای مجازی سه ماه است که فعالیت خود در دوره جدید را آغاز کرده و انتظارات مشخصی هم در قالب وظایف دهگانه از سوی رهبری برای آن ابلاغ شده است اما در همین سه ماه آنچه به رسانهها رسیده تکرار وعدههای گذشته و البته گذشتن از یک ساختمان پرحاشیه است. البته این شورا در دوره جدید نشستهایی هم برگزار کرد که با وجود دستور کارهای راهبردی که انتظار میرفت در اولویت قرار گیرد تصویب سیاستها و اقدامات کلان مربوط به بازیهای رایانهای در دستور قرار گرفت.
در این میان حمید شهریاری عضو شورایعالی فضای مجازی البته حرفهای امیدوارکنندهای میزند و میگوید: شورایعالی فضای مجازی در دوره جدید فعالتر است و شاهد برگزاری سه جلسه بودیم، در حالی که در دوره گذشته طی شش ماه هیچ جلسهای برگزار نشد.
از سوی دیگر اخیرا کمیسیون عالی تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی کشور با حضور دبیر شورایعالی فضای مجازی گزارش وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را از آخرین وضعیت شبکه ملی اطلاعات بررسی کرده است و بار دیگر تکلیف دیگری برای وزارت ارتباطات تعیین شده و باید اسناد مربوط به شبکه ملی اطلاعات حاوی الزامات ( اعم از فنی و محتوایی) را تهیه و ارایه کند. این موضوع را گرچه میتوان یک گام جدید برای تحقق شبکه ملی اطلاعات دانست اما از سویی هم، اینکه چه ضمانتی برای تهیه این الزامات آن هم به موقع از سوی وزارتخانه وجود دارد چندان روشن نیست چرا که تجربه نشان داده برای این تکالیف ضمانت خاصی وجود ندارد.
گرچه حالا زمانبندی مشخصی برای اجرای شبکه ملی اطلاعات از سوی این مرکز اعلام و تاکید شده که پروژه در سه فاز اجرا خواهد شد که فاز اول آن در پایان سه ماهه اول سال ١٣٩٥ زمانبندی شده و پس از پایان هر فاز نیز خروجیها و شاخصهای شبکه ملی اطلاعات تعیین خواهد شد.
فارغ از این اخبار جسته و گریخته حالا در میان سخنرانیها و گفتوگوهای دبیر شورا جای یک نقشه راه مدون و مشخص حداقل برای مشخص شدن نوع نگاه؛ اولویتها و سیاستها خالی است تا بدانیم که حالا آیا باید منتظر تداوم دوران انفعالی باشیم و یا دوران جدید حرکت در مسیر جدید را نوید میدهد؟ (منبع:عصرارتباط)