فقط از بستههای اینترنت موبایلی استفاده کنید
علام تعرفههای جدید استفاده از اینترنت نسل 3 اپراتورهای موبایل از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اگرچه دیرهنگام بود، اما همچنان نتوانسته تکلیف کاربران در شیوه استفاده از این خدمات را روشن کند.
به گزارش عصر ارتباط، سازمان رگولاتوری در حالی با شکست انحصار زیانبار رایتل، به سایر اپراتورها اجازه عرضه خدمات نسل 3 و بالاتر موبایل را داد که هنوز تعرفه استفاده از این خدمات را تعیین نکرده بود! این موضوع نیز ابهامات و بلاتکلیفی زیادی را در میان کاربران اپراتورها ایجاد کرد. چراکه روش محاسبه این تعرفهها توسط اپراتورها معلوم نبود.
در نتیجه انتقادات و اعتراضات زیادی به ویژه در میان کاربران سیمکارتهای اعتباری به وجود آورد و آنها بدون دانستن چگونگی و چرایی این اتفاق شاهد پریدن ناگهانی شارژ اعتبار خود بودند. به دنبال این اقدام رسانهها گزارشهای متعددی پیرامون زیانی که از این بابت به مردم وارد میشد منتشر کرده و خواستار تعیین تکلیف تعرفههای جدید از سوی رگولاتوری شدند.
در نهایت این سازمان هفته گذشته مصوبهای را صادر کرد. رییس این سازمان اعلام کرد به منظور یکسانسازی تعرفه در نسلهای مختلف تلفنهمراه، پس از بررسی مصوبات شماره ۴۵ و ۱۴۲ کمیسیون که براساس آن تعرفههای مختلفی با تفکیک تکنولوژی برای نسل سوم و GPRS برای سیمکارتهای دائمی از نیم ریال تا ۱۴,۸ریال وجود داشت، در آخرین جلسه کمیسیون که با حضور نمایندگان اپراتورهای تلفن همراه برگزار شد، پس از بررسی تحلیلهای ارایه شده از سوی آنان، سقف تعرفه هر کیلو بایت تبادل داده در شبکه تلفن همراه مستقل از تکنولوژی برای سیمکارتهای دایمی ۲.۵ ریال تعیین شد.
اما اعلام این تعرفه از سوی رگولاتوری نیز نتوانست از ابهامات قیمت استفاده از خدمات نسل 3 بکاهد. به همین دلیل بار دیگر رسانهها پر شد از تحلیلهایی مبنی بر این که تعرفههای جدید این سازمان به نفع کاربران تمام شد یا اپراتورها. موضوعی که هنوز پاسخ شفافی برای آن وجود ندارد.
نکته جالب آنکه یک مقام آگاه در یکی از اپراتورهای کشور نیز در پاسخ به پرسش خبرنگار ما مبنی بر این که آیا شما از تعرفههای جدید اینترنت موبایل راضی هستید یا نه، پاسخ شفافی ارایه نکرده و گفت: هنوز نمیتوان تحلیل دقیقی از این موضوع ارایه کرد، چراکه هنوز میزان پوشش نسل 3 و حجم استفاده کاربران از اینترنت موبایلی روشن نیست.
در واقع هنوز معلوم نیست تعرفههای جدید دست اپراتورها را در کسب سود بیشتر بسته یا باز گذاشته است.
اگرچه در خصوص طرح همکدی پیش شماره تلفن ثابت استانها که در آن تاکید میشد، تعرفههای جدید به نفع مردم است، حالا نتیجه پیش روی مشترکان تلفن ثابت به ویژه در تهران قرار دارد و کم نیستند مشترکانی که با تعجب به دنبال چرایی و چگونگی جهش در قبوض خود هستند.
به هر ترتیب اینترنت نسل 3 موبایل این روزها به شدت مورد استقبال جوانان قرار گرفته و آنها میتوانند در همه جای ایران به راحتی به اینترنت دسترسی داشته باشند، رویهای که به سرعت نیز در حال افزایش است. اما در خصوص تعرفهها چند نکته را میتوان متذکر شد.
در مورد اندک مشترکان رایتل باید گفت که تعرفههای جدید به نفع آنها نبوده و حالا آخرین مزیت رایتل یعنی اینترنت نیز با توجه به عدم همکاری اپراتورها در ارایه پوشش نامحدود به این اپراتور دولتی، از میان رفته است. حالا مشترکان این اپراتور باید تصمیم بگیرند از اینترنت رایتل در برخی نقاط استفاده کنند یا از اینترنت اپراتورهای دیگر در سراسر کشور.
نکته دوم آنکه با توجه به تعرفههای جدید و نامشخص بودن میزان استفاده کاربران توصیه میشود کاربرانی که نیاز به مصرف متوسط و رو به بالا دارند حتما از بستههای تشویقی اپراتورها استفاده کنند. چراکه مشاهده شده گاه استفاده اندک از اینترنت به نرخ آزاد بهای بالایی را در قبوض مشترکان به ثمر رسانده است.
البته این موضوع در مقطع فعلی بیشک مطلوب و مورد استقبال اپراتورها خواهد بود چراکه استفاده از بستههای تشویقی، به منزله درآمدی تضمین شده و ثابت برای آنها تلقی میشود.
البته از این نکته نیز نباید غافل شد که دولت نیز از درآمد تمام اپراتورهای تلفن همراه سود میبرد چراکه نزدیک به نیمی از سهام همراهاول در اختیار دولت است، نیمی از سهام ایرانسل در اختیار نهادهایی از جمله وزارت دفاع است و رایتل نیز متعلق به وزارت کار است. لذا رگولاتوری به عنوان زیرمجموعه وزارت ارتباطات باید به گونهای عمل کند که منجر به کاهش درآمدهای دولت از محل اپراتورها نیز نشود.
مخلص کلام در خصوص ابهامات تعرفههای جدید اینترنت موبایل اینکه خود رگولاتوری نیز تلویحا پذیرفته که تعرفههای مذکور چندان دقیق و به نفع هیچکس نیست. چراکه رییس این سازمان در ابلاغ مصوبه هفته گذشته گفته: همچنین در این جلسه تصمیمگیری شد که در شهریور سال ۹۴، کمیسیون با توجه به بازخوردهای حاصل از اجرای این مصوبه و وضعیت استفاده از این نوع خدمات در کشور و با افزایش پوشش نسلهای جدید، تعرفه خدمات داده را مجدداً بررسی و تعیین کند.
لذا تا یکسال آینده که قرار است با جمعبندی چالشها و ضعفهای تعرفههای فعلی، نرخهای جدید تدوین شود، بهترین توصیه به مشترکان این است که برای استفاده مکرر از اینترنت بستههای تشویقی اپراتورها را فعال کنند تا زیان کمتری متوجه ایشان شود.
- ۹۳/۰۸/۱۳