فیلترینگ و حقوق بشر
محمود اروج زاده - فیلتر شدن سایتهای فارسی روبه افزایش است. این را کاربران ایرانی به صورت یک موج آرام ولی پیش رونده احساس میکنند؛ اما فقدان هرگونه سازوکار و دستاویز قانونی برای پیگیری مسئله و استیفای حقوق، باعث شده که جنبههای حقوقی، قضایی و بینالمللی این امر مغفول بماند و روندی که فیلترینگ پیش رو دارد، بدون مانع خاصی ادامه یابد. اما آیا این مسئله میتواند دلیلی بر بیتوجهی نسبت به واقعیات بارز داخلی یا جهانی باشد؟
1- فیلترینگ درجهان اصولاً با 2 انگیزه اخلاقی و سیاسی مورد توجه قرار میگیرد، ولی ساختار سنتی و مذهبی جامعه ما که در موارد پیشین هم (همانند ویدئو و ماهواره) از خطرات اخلاقی عبور کرده، اکنون نیز نمیتواند چندان موضوع هشدار جدی خطرات اخلاقی اینترنت باشد. در چنین فضایی است که شائبه سیاسی بودن فیلترینگ پررنگتر میشود، به ویژه این که در عمل نیز مصادیق بیشتری از سایتهای سیاسی درمقایسه با موارد غیراخلاقی دیده میشود. البته برخی موارد چنان ابهامبرانگیز است که نمیتوان هیچ قضاوت دقیقی ارائه نمود، مثلاً سایتی مانند اورکات که اساساً در هیچ یک از این دو مقوله نمیگنجد، مدتی است که در لیست فیلترینگ است و عجیب این که برخی مراجع مسئول فیلترینگ(به ویژه مخابرات) آن را تکذیب کردهاند، اما کاربران چیز دیگری میبینند.
2- یک تحقیق دانشگاهی که اخیراً در تحلیل محتوای مطالب سایتهای معروف خبری-سیاسی فارسی زبان انجام شده، یافتههای جالبی به همراه داشته است، از جمله این که بیش از 70 درصد مطالب این سایتها «خبر» است و بیش از 95 درصد این سایتها، با لحن رسمی روزنامهای مطالب خود را ارائه میدهند و زبان انتقادی، توهینآمیز و طنز در کمتر از 5 درصد آنها دیده میشود. استفاده از الفاظ زشت و رکیک هم در هیچکدام مشاهده نشده است
- ۸۴/۰۲/۱۳