فیلتر تلگرام و یادی از جویشگرهای بومی
علی کیائیفر - داستان حمایت نادرست دولت از پروژههای بومیسازی در صنعت IT از دیرباز تا کنون یک سرنوشت مشترک و تلخ داشته است:
مراحل اجرای پروژههای بومی:
1. تعریف پروژه بدون مطالعه دقیق
2. تخصیص منابع سنگین
3. گزینش افراد یا گروههای خاص برای اجرای پروژههای بومیسازی
4. افتتاح صوری محصول و بازتاب گسترده رسانهای و برگزاری همایش در تجلیل از بومیسازان
5. الزام سازمانها به خرید و استفاده از محصول تولید شده با بخشنامه
6. سختگیری و محدودسازی واردات محصولات مشابه خارجی با اهرمهای فشار دولتی
7. ایجاد اختلالات و نارضایتی شدید در مشتری
8. شکست پروژه
9. فراموش شدن پروژه بومی و بازگشت به روال قبل!
مثالهای پروژههای بومیسازی که این فرایند را طی کردهاند فراوانند. مثلا مرورگر ملی، ایمیل ملی، آنتیویروس ملی، فایروال ملی، روتر ملی، ذخیرهساز ملی، موتور جستوجوی ملی، سیستمعامل ملی، مسیریاب ملی و ... .
در این خصوص قبلا نقدهایی نوشته بودم، اما هفته قبل سری زدم به موتور جستوجوی بومیyooz.ir ، یکی از موتورهای جستوجویی که بین 7 تا 170 میلیارد تومان توسط مسوولان وقت برای آن بودجه در نظر گرفته و تخمین زده شده بود.
صفحه اول این موتور جستوجو را که باز کنید Certificate نامعتبر آن خودنمایی میکند! اگر یکی از موضوعات روز مثلا عبارت «فیلترینگ تلگرام» را در آن جستوجو کنید هیچ اثری و خبری از بحثهای روزهای اخیر در آن پیدا نمیکنید. در صفحه اول نتایج، تمام نتایج جستوجو حداقل مربوط به یک تا سه سال قبل هستند! درحالیکه اگر در گوگل جستوجو کنید هر 10 نتیجه در صفحه اول مربوط به 24 ساعت اخیر از سایتهای ایرانی است.
آیا این همه بودجه صرف کردیم تا چنین محصولی را به هموطنان ارایه دهیم؟ این موتور جستوجو واقعا چه کاربردی دارد؟ آیا تولیدکنندگان این جویشگر خودشان هم از آن استفاده میکنند؟ مسوول خسارتهای مادی پروژههای نافرجام بومی بر عهده کیست؟ چه کسی پاسخگوست؟ (منبع:عصرارتباط)