قفل وزارت ارتباطات بر سامانه «مدیریت زمین»
مدیرکل آمار و فناوری اطلاعات سازمان امور اراضی، مدیرکل تهیه طرحهای بنیاد مسکن و مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات سازمان جنگلها، تعلل وزارت ارتباطات را دلیل اصلی ایجاد نشدن «پنجره واحد مدیریت زمین» دانستند.
در حال حاضر مدیریت درخواستها و مجوزهای حوزه زمین در دستگاههای اجرایی کشور بهصورت سنتی انجام میشود بهگونهای که در جریان صدور مجوزهای حوزه زمین (واگذاری یا تغییر کاربری، تفکیک، پروانه ساخت و...) موافقتها و استعلامهای مورد نیاز بهصورت کاغذی صادر میشود. این روش با 2 مشکل اساسی مواجه است: اولا؛ فقدان یک سیستم یکپارچه نرمافزاری برای رصد و رهگیری مجوزها و استعلامات، دوما؛ بیاعتباری اسناد کاغذی که موجب بروز تخلفاتی نظیر جعل و تقلب میشود.
به منظور تحقق منویات رهبر حکیم انقلاب درباره مبارزه با زمینخواری، راهاندازی سامانه الکترونیکی «پنجره واحد مدیریت زمین» در نخستین نشست کارگروه مبارزه با زمینخواری سال 1395 در دستور کار قرار گرفت تا ضمن کاهش پیچیدگی، رفع سردرگمی و اتلاف زمان در زمینه صدور مجوزهای حوزه زمین، امکان نظارت سیستماتیک درباره صدور مجوزها فراهم شود.
سامانه «پنجره واحد مدیریت زمین» سامانهای برای ضابطهمند شدن امور زمین در کشور است که با راهاندازی آن، از بسیاری تخلفات نظیر زمینخواری، جعل مجوزها و استعلامات، وقوع تبانی و ارتشا بین متقاضی و کارشناسان سازمانها و سوءاستفاده متخلفان به دلیل تعدد سازمانهای متولی حوزه زمین جلوگیری خواهد شد و استعلامات و مجوزها و همه فرآیندهای مرتبط با امور زمین به صورت الکترونیکی و از طریق درگاه اینترنتی واحد و به صورت متمرکز انجام خواهد شد.
با تاخیر 2 ساله، «مصوبه ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی در آذرماه 97»، سازمان فناوری اطلاعات را موظف کرد که در مهلت قانونی 6 ماهه این سامانه را پیادهسازی کند. اهمیت این سامانه برای کشور چنان برجسته بود که «مصوبه اردیبهشتماه 97 هیأت وزیران»، «صورتجلسه دیماه 98سازمان امور استخدامی» و «ابلاغیه اسفندماه 98 ریاستجمهوری در جلسه شورای فناوری اطلاعات» به ترتیب تسریع پیادهسازی این سامانه را جداگانه مورد گوشزد و تاکید قرار دادند.
اما سازمان فناوری اطلاعات وابسته به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در طول 3 سال گذشته به بهانههای گوناگون از تکالیف قانونی خود سرپیچی کرده است.
دستان خالی سازمان فناوری اطلاعات برای طراحی یک سامانه
امید پورتحویلدار، مدیرکل آمار و فناوری اطلاعات سازمان امور اراضی، گفت: در بدو تصویب سامانه پنجره واحد مدیریت زمین در سال 95، وزارت ارتباطات در راستای مصوبات دولت الکترونیک، همه ارگانهای دولتی را مکلف کرد راهاندازی هرگونه سامانهای منوط به استقرار در شبکه ملی اطلاعات باشد. وی افزود: بدین ترتیب طی مذاکرات با وزارت ارتباطات، تصمیم گرفته شد که سازمان فناوری اطلاعات موظف و مأمور به پیادهسازی سامانه پنجره واحد مدیریت زمین شود.
پورتحویلدار در ادامه به کارشکنیهای وزارت ارتباطات اشاره و تشریح کرد: بعد از توافقات صورت گرفته، ناگهان وزارت ارتباطات مدعی شد سامانهای به نام سیماک با اهداف تعریفشده سامانه پنجره واحد زمین، سابقا شروع به کار کرده است و به همین بهانه مدتها پیادهسازی پنجره واحد زمین را به تعلیق درآورد اما چندی بعد به اثبات رسید سامانه سیماک با وجود صرف هزینههای هنگفت، ظرفیت لازم را برای دستیابی به اهداف مذکور ندارد.
مدیر کل آمار و فناوری اطلاعات سازمان امور اراضی یکی از بهانههای وزارت ارتباطات را کمبود بودجه دانست و عنوان کرد: این در حالی است که سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد صراحتا در جلسات مشترک ما بیان کردهاند که وزارت ارتباطات بودجه کافی برای طراحی و پیادهسازی این سامانه را داراست.
وی با بیان اینکه 4 مصوبه مهم دولتی، پشتوانه محکمی برای پنجره واحد مدیریت زمین محسوب میشود، گفت: در آخرین پیگیریای که اخیرا از آقای ملکیپرست، از مدیران وزارت ارتباطات درباره وضعیت این سامانه داشتیم متاسفانه مجددا با بهانهجویی و تعلل این وزارتخانه روبهرو شدیم.
پورتحویلدار با ابراز نارضایتی از به نتیجه نرسیدن مناقصههای برگزار شده توسط سازمان فناوری اطلاعات برای برونسپاری این سامانه، خاطرنشان کرد: قطعا شرکتهای خصوصی در داخل کشور هستند که توانایی پیادهسازی زیرساختهای این سامانه را بخوبی دارا باشند.
وی با اظهار ناامیدی از به سرانجام رسیدن این سامانه، عنوان کرد: سازمان امور اراضی مذاکرات خود را با ارگانهای مرتبط حوزه زمین و مسکن آغاز کرده تا بتواند مستقلا سامانه پنجره واحد مدیریت زمین را به مرور زمان به سرانجام برساند.
مبارزه با زمینخواری معطل دولت الکترونیک وزارت ارتباطات
عسگری، مدیرکل دفتر امور فنی و تهیه طرحهای بنیاد مسکن هم با بیان اینکه سامانه پنجره واحد مدیریت زمین 3 سال است نتوانسته به مرحله بهرهبرداری برسد، گفت: سابقا بنیاد مسکن به صورت رسمی به ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی اعلام آمادگی کرده بود تا راهاندازی و ایجاد زیرساختهای این سامانه به این سازمان واگذار شود اما در نهایت تصمیم بر آن شد سازمان فناوری اطلاعات متولی اجرای این سامانه شود.
به گفته وی، سازمان فناوری اطلاعات کمبود اعتبار را یکی از موانع اصلی فعالیت خود دانسته است. مدیرکل دفتر امور فنی و تهیه طرحهای بنیاد مسکن با اشاره به اینکه راهاندازی نرمافزاری و زیرساختهای اولیه این سامانه هزینه چندانی در بر ندارد، گفت: سامانه پنجره واحد در نقش اتاق شیشهای در زمینه مجوزهای حوزه زمین و مسکن ظاهر خواهد شد و در مبارزه با فساد سودمند خواهد بود.
همچنین علی جعفری، مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات سازمان جنگلها با بیان اینکه سامانه پنجره واحد مدیریت زمین میتواند مفاسدی همچون فروش اطلاعات اراضی و زمینخواری را کاهش دهد، گفت: بهتر است راجع به آخرین وضعیت این سامانه از متولی آن یعنی سازمان فناوری اطلاعات توضیحات لازم را اخذ کنید. وی با اشاره به اینکه سازمان جنگلها یکی از مطالبهگران اصلی برای تسریع در پیادهسازی این سامانه است، گفت: زیرساختهای فنی را کاملا مهیا کردهایم تا سازمان فناوری اطلاعات بتواند 10 سازمان مرتبط با حوزه زمین و مسکن از جمله سازمان جنگلها را به سامانه یکپارچه پنجره واحد مدیریت زمین متصل کند. بنا بر این گزارش، با راهاندازی این سامانه همه نقل و انتقالات اراضی شهرداریها، سازمان حفاظت محیطزیست، وزارت راهوشهرسازی (سازمان ملی زمین و مسکن و شورای عالی شهرسازی و معماری)، سازمان امور اراضی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، سازمان جنگلها، سازمان ثبتاسناد و املاک کشور، وزارت نیرو، شرکتهای آب و برق منطقهای و وزارت صنعت، معدن و تجارت در اتاق شیشهای به نام پنجره واحد مدیریت زمین قابل رصد و پیگیری است.
معطلی 3 ساله اجرایی شدن این سامانه را باید از راهروهای وزارتخانه ارتباطات و فناوری اطلاعات جستوجو کرد. محمدجواد آذریجهرمی پیش از این بارها به احقاق حقالناس به پشتوانه پیشبرد دولت الکترونیک اشاره کرده است اما بیاعتنایی وی به سامانهای که میتواند منشأ تحول در زمینه مبارزه با چپاول اراضی ملی و دولتی باشد، جای تعجب دارد.
منبع: وطن امروز