لوث شدن موضوع فیلتر شبکههای اجتماعی
انتشار یک خبر دروغ و دستبه دست شدن آن در سایتهای خبری و شبکههای اجتماعی مبنی بر فیلترینگ شبکههای تانگو، لاین و واتساپ جرقهای بود که هفته پیش زده شد و آتش زیر خاکستر را روشن کرد.
با انتشار این خبر که ظاهرا منبع آن یکی از خبرگزاریهای رسمی و داخلی بود اولین سوالی که به ذهن متبادر میشود این است که مابین تمام شبکههای اجتماعی و ارتباطی چرا هربار این 3 شبکه در مظان اتهام قرار میگیرند و بحث فیلترینگ برایشان مطرح میشود. گفته میشود در خصوص این 3 شبکه شکایتهای زیادی تاکنون به قوه قضاییه ارسال شده است حال آن که کارکرد شبکههای اجتماعی از اساس یکی هستند و شباهتهای زیادی با یکدیگر دارند. اما آنچه در این قضیه مهم است پاک کردن صورت مساله و نوع برخورد سلبی و تنبیهی با این شبکهها است. در شرایطی که به نظر میرسد حتی دولتمردان و روسای قوا به اتفاق نظر خاصی درباره فیلتر کردن یا فیلتر نکردن شبکههای اجتماعی و ارتباطی نرسیدهاند فیلترینگ این شبکهها کمکم برای مردم لوث شده و اهمیت خود را از دست میدهد. تیترهایی همچون" خبر فوری... فیلترینگ شبکههای اجتماعی به زودی… فیلتر میشود... فیلتر نمیشود" و اخباری از این دست نیز نه تنها جنبه اطلاعرسانی ندارند بلکه اعتماد مخاطبان را سلب کرده و باعث ایجاد نوعی ابهام در افکار عمومی میشوند.
همان طور که بارها در این زمینه گفته شده راهحل اساسی در این زمینه، فیلترینگ و پاک کردن صورت مساله نیست چرا که روشهای متعددی برای دور زدن فیلترینگ وجود دارند و به طور قطع با فیلتر شدن یک شبکه، کاربران، شبکههای دیگر را جایگزین میکنند و مسلما این خواسته دولتمردان و تصمیمگیران امور نیست. نرمافزارها و شبکههای ارتباطی و اجتماعی لازمه زندگی در عصر حاضر هستند و رفتهرفته به جزو لاینفک زندگی انسان تبدیل میشوند بنابراین به جاست برای استفاده درست از آنها، روشهای هوشمندانهتری در نظر گرفته شود. شاید فیلترینگ هوشمند و فرهنگسازی در این خصوص بسیار کارآمدتر باشند بنابراین در موضوع فیلترینگ شبکههای اجتماعی و ارتباطی رویکرد سلبی راهگشا نیست و باید از روشهای ایجابی و فرهنگی بهره برد.(منبع:عصرارتباط)
- ۹۳/۱۰/۳۰