مراقب شکاف دیجیتال ملی باشیم
امیر احدی – موضوع شکاف دیجیتالی همواره یکی از اصلیترین دغدغههای جهانی بوده و هست. این موضوع حتی در نشست اخیر WSIS+10 که به بررسی دستاوردها و چالشهای جهانی ICT در ده سال گذشته پرداخت به عنوان یکی از نگرانیهای لاینحل در دنیا بارها مورد تاکید قرار گرفت.
اما شکاف دیجیتالی در عرصه بینالملل تنها مساله جامعه اطلاعاتی نیست بلکه در این میان نگرانی از شکاف دیجیتال ملی که در داخل برخی کشورها در حال شکلگیری است نیز مطرح است.
بر اساس آخرین آمار سامانه مدیریت ضریب نفوذ اینترنت کشور استان مازندران با ضریب نفوذ 86.77 درصد بیشترین و استان خراسان شمالی با 27.55 کمترین ضریب نفوذ اینترنت در کشور را دارد. این موضوع فارغ از کیفیت دسترسی به اینترنت گویای مسایل متعددی است.
در واقع استان محروم کشور نه فقط با کم بودن ضریب نفوذ اینترنت، بلکه با فقدان سواد دیجیتال، بالابودن هزینههای عدم استفاده از ICT، عقبماندگی از اطلاعات و دانش و در مجموع تشدید محرومیت مواجه است.
از این رو به نظر میرسد مسوولان متولی در حوزه ICT کشور میبایست، با زومبندی نقاط مختلف کشور از حیث دسترسی و عدم دسترسی، زمینه اجرای طرحهای ویژه در مناطق محروم به منظور توسعه یکسان فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور و جلوگیری از شکاف دیجیتال داخلی را فراهم آورند.
به هر تقدیر در استانهای پیشرو همچون مازندران، تهران، اصفهان، قم و شیراز به واسطه ایجاد بسترهای اولیه دسترسی به اینترنت کاربران و بخش خصوصی وارد عمل شده و با سرمایهگذاری همواره خدمات و سرویسهای جدیدی در اختیار مشترکان میگذارند. اما در استانهای محروم به واسطه نداشتن صرفه اقتصادی، بخش خصوصی نیز ورود پیدا نکرده که این امر به تشدید فاصله شهرهای مختلف کشور در دسترسی به ICT منجر میشود. از این رو جا دارد که دولت راسا اقدامات اولیه برای توسعه فناوریهای اطلاعات و ارتباطی در استانهای محروم را به عمل آورد.
- ۹۳/۰۳/۳۱