منتظر ارزانی و رونق در بازار کامپیوتر نباشید
مریم عسگری - بازار تجهیزات کامپیوتری و دیجیتالی در سال گذشته تحت تاثیر عوامل گوناگونی با افت و خیزهایی از لحاظ عرضه و تقاضا مواجه بود که هر کدام به نحوی بر بازار و رفتارهای بازاری تاثیر میگذاشتند. یکی از این عوامل تاثیرگذار، اولیت بندی ده گانه کالاها و ارائه ارز مبادلهای به این گروههای کالایی است؛ عاملی که اگر چه در ظاهر با جنگ و جدلهای فراوانی در رابطه با نحوه رتبهبندی همراه بود، اما نزد برخی نظیر گروه آی تی و به ویژه واردکنندگان نوتبوک و تبلت در اولویت دهم قرار داشتند در کوتاه مدت اهمیت خود را از دست داد و واردکنندگان کالاهای این حوزه پس از مدت کوتاهی عطای دریافت ارز مبادلهای را به لقایش بخشیده و برای واردات از ارز آزاد که توسط صرافها ارائه میشد استفاده کردند و در مقابل قیمت کالاها را در بازار بر پایه ارز آزاد محاسبه میکردند.
این اواخر اما از گوشه و کنار اخباری به گوش میرسد مبنی بر اینکه در پی بروز برخی از اتفاقات سیاسی و اقتصادی قرار بر این شده است تا اولویت بندی پر سر و صدای ده گانه لغو شود.
به طور منطقی این اقدام منجر به صرف هزینه کمتر برای واردات کالاها شده و نزد مصرف کنندگان این انتظار که قیمتها به زودی کاهش یابد ایجاد میکند. اما آیا واقعا این اتفاق تاثیری بر روند قیمتها در بازار خواهد شد؟ آیا رفع محدودیتها برای ارائه ارز مبادله ای به واردکنندگان روند واردات را تسهیل میکند؟
اینها سوالاتی است که در این گزارش سعی کردهایم به آنها پاسخ دهیم.
از خبر تا شایعه
روز گذشته خبرگزاری ایسنا خبری مبنی بر لغو اولویت بندیهای دهگانه منعکس و اعلام کرد که واردات تمامیکالاها از اولویت یک تا 9 با ارز مبادلهای انجام میشود و واردات کالاهای اولویت 10 نیز بر اساس تغییرات انجام شده با ارز متقاضی (ارزی که متقاضی واردات کالا باید بابت واردات تامین کند و دولت در ازای آن هیچگونه مسوولیت و تعهدی ندارد) صورت میگیرد.
بر اساس گزارش ایسنا؛ با آزادسازی واردات کالاهای اولویت 10 از طریق ارز متقاضی یا انتقال آنها به سایر گروهها رسما اولویتبندی کالاها از روال تجاری حذف شده است و واردات کالا در حال حاضر براساس اولویتبندی دهگانه به شکل سابق نیست.
این درحالی است که کارشناسان اعلام کردهاند برای چنین اقدامیکمیزود است و با توجه به شرایط نا مشخص سیاسی و اقتصادی ممکن است اوضاع به حالت قبل بازگردد.
در این رابطه محمدرضا حریری، رییس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی ایران اعلام کرده است؛ اولویتبندی کالاها هنوز روی سایت ثبتارش قرار دارد و از آنجا که ممکن است شرایط به حالت سخت برگردد، بهطور رسمیحذف اولویتبندی کالاها اعلام نشده است.
با این حال کارشناسان اعلام کردند که هنوز از طریق دولت اطلاعیه ای در این زمینه صادر نشده است و اعلام این خبر قبل از انتشار در سایت ثبتارش (سیستم مدیریت ثبت سفارش واردات) کمی عجولانه بوده و از سویی موجب تشدید شرایط نامساعد بازار میشود.
خطر در کمین بازار
از آنجا که بازار خرید و فروش روزگار خوبی را سپری نمیکند و این نامساعدی ایام به کام بازار از ناهمخوانی انتظارات خریداران و کسبه بازار ناشی شده است قطعا بروز هر خبری میتواند بر بازار تاثیر زیادی بگذارد.
انتشار خبر لغو رتبه بندیها نیز به طور حتم موجب خواهد شد این تصور که کاهش قیمتها در راه است در نزد مصرف کنندگان ایجاد شود.
این در حالی است که اواخر سال گذشته که زمزمههایی در رابطه با ارائه ارز مبادله ای به برخی از واردکنندگان کالاهای کامپیوتری به گوش رسید ،واردکنندگان اعلام کردند این اقدام به هیچ وجه تاثیری در روند قیمتها در بازار نخواهد گذاشت.
این موضوع در کنار انتشار خبر لغو برخی از تحریمهای سیاسی و اقتصادی موجب شد تا خریداران به امید ارزان شدن کالاها در بازار کامپیوتر از خرید دست کشیده و به این ترتیب بازار شب عید کامپیوتر امسال بی رونق تر از همیشه بود.
به گفته کارشناسان و فعالان بازار؛ تنها تاثیر این اتفاق در صورت اجرایی شدن ،رکود بیشتر بازار و افزایش مقاومت خریداران در مقابل خرید است.
محمد صالحی یک کارشناس بازار که دستی در واردات نیز دارد در این باره میگوید؛ واردکنندگان کالاهای کامپیوتری مدتهاست از ارز آزاد برای واردات استفاده میکنند و ارز مورد نیاز از صرافیها خریداری میکنند. در نتیجه علنی شدن این موضوع تاثیری بر روند قیمتها و میزان واردات در بازار نخواهد گذاشت
- ۹۳/۰۱/۲۰