ناتوانی وزارت ارتباطات در تعیین تکلیف متما
عضو هیات عامل سازمان فناوری اطلاعات ایران درباره وضعیت پروژه مرکز مدیریت توسعه ملی اینترنت کشور که تسنیم در گزارشی خبر از تعلیق آن داده بود، ابعاد تازهای از آن را مطرح کرد.
مرکز مدیریت توسعه ملی اینترنت کشور پیرو دستور وزیر اسبق ارتباطات و فناوری اطلاعات و پس از مطالعه بر روی وضعیت موجود، براساس وظایف اساسنامهای و اولویتهای راهبردی شرکت فناوری اطلاعات ایران در سند چشمانداز و اهداف کمی برنامه پنج ساله در حوزه اولویتهای راهبردی در سال 88 شکل گرفت.
به عبارتی این پروژه استارت خورد تا انسجام درون بخشی برای حوزه فناوری اطلاعات ایجاد و پروژههای مربوط به این حوزه که گاهی موازی کاری نیز به حساب میآمد را با مدیریت خود، راهبری کند و مانع اتلاف هزینههای ملی شود.
مدیریت و توسعه منابع یا دامنههای اینترنتی، مدیریت منابع فناوری، افزایش مقدار شاخصهای آمادگی الکترونیکی، دستیابی به آمار و شاخصهای توسعه اینترنت، ایجاد انسجام در پروژههای توسعه اینترنت، مدیریت و تخصیص آدرسهای اینترنتی، پشتیبانی زیرساختهای فنی متما، تمرکز بر محافظت و توسعه فضای سایبر ملی، توسعه دامنههای IR، استفاده از امکانات و تواناییهای دانشگاههای داخلی و خارجی نیز بخشی از وظایف "متما" به حساب میآمد.
اکنون اگر سری به پایگاه متما و تمامی زیر بخشهایی نظیر سنجش سرعت و کیفیت اینترنت و ضریب نفوذ اینترنت بزنیم، متوجه تعلیق دو ساله فعالیتهای آن میشویم.
آخرین بخش فعال در این پایگاه "ده تایی های برتر، برترین ارائه دهندگان خدمات اینترنتی" بوده که آخرین گزارش آن مربوط به دی ماه 93 بوده است. سایر بخشها یا کلا از دسترس خارج هستند یا گزارشهایی مربوط به دو سال پیش دارند که عملا از جامعیت و کارایی افتادهاند.
نکته قابل توجهی که در گزارشهای سالانه این مرکز طی دو سال گذشته به چشم میخورد این است که در این گزارشها تا سال 92 به شکل مداوم گفته شده "علیرغم اینکه مرکز مدیریت توسعه ملی اینترنت کشور رسما افتتاح نشده است اما این مرکز وظایف و فعالیتهای خود را انجام داده و گزارش عملکرد خود را ارائه کرده است."
بنابراین با توجه به این عبارت، فعالیت "متما" که الگویی از مرکز توسعه و مدیریت اینترنت کشور کره جنوبی و مرکز اطلاعات شبکه کشور ژاپن بوده، توسط وزارت ارتباطات دولت یازدهم تعلیق شده است.
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نیز صراحتا در فعالیتهای این مرکز ورود پیدا کرده و بخشهای مربوط به سنجش سرعت اینترنت و معرفی شرکتهای اینترنتی برتر را مستقلا انجام میدهد.
متما زیرمجموعه سازمان فناوری اطلاعات ایران است و باید شرکتهای برتر اینترنتی را بعد از ارزیابی شاخص سنجش سرعت و کیفیت معرفی کند اما مدتهاست که این کار را رگولاتوری انجام میدهد و جدیدا نیز سامانه سنجش سرعت اینترنت را راها ندازی کرده است.
حال برخلاف اینکه متما برای جلوگیری از اتلاف سرمایه گذاریها و موازی کاریها ایجاد شده بود اما امروز به الگویی موازی تبدیل شده است.
در عین حال خسرو سلجوقی در گفتوگویی با خبرنگار تسنیـم، درباره سرانجام پروژه متما (مرکز مدیریت توسعه ملی اینترنت کشور) اظهار کرد: مسئولیت این پروژه به رگولاتوری سپرده شده و ما هم قرار است تمامی امکانات را در اختیار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی قرار دهیم.
وی عنوان کرد: ما (سازمان فناوری اطلاعات ایران) ملزم است که از انجام کار موازی خودداری کند.
عضو هیات عامل سازمان فناوری اطلاعات ایران در پاسخ به این سوال که بنابراین متما با بیش از پنج سال سابقه کاری تعطیل میشود؟، گفت: متما قرار نیست تعطیل شود بلکه از سازمان ما به سازمان دیگری منتقل میشود.
او افزود: مثلا فرض کنید دو مرکز آمار داشته باشیم، آیا این شدنی است؟! اصلا معنادار نیست و این پروژه هم شبیه به این فرض است.
سلجوقی با بیان اینکه وجود دو سازمان اندازهگیری شاخصهای ICT بیمعناست، اذعان کرد: پیش از این یک مرکز ما و یک مرکز هم رگولاتوری داشت اما طبق وظیفه قانونی و تشخیص وزارت ارتباطات (شورای معاونان)، قرار شد محل این پروژه در سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی باشد.
وی درباره زمان این نقل و انتقالات هم عنوان کرد: این کار (نقل و انتقال پروژه متما) باید انجام میشده اما ظاهرا بعضی از دوستان که این پروژه را افتتاح کردهاند علاقهای به از دست دادن آن ندارند.
او افزود: حکایت بچهای متولد شده است که والدین آن قصد رها کردنش را ندارند اما با وجود تمامی مقاومتها از سوی این افراد، پروژه مذکور باید به سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی منتقل شود.