نگاهی به جایگاه SMSها در ایران
شاید کمتر کسی فکر میکرد ابزار SMS که اکنون در حال تبدیل شدن به یک رسانه موثر شده است، بتواند تا این حد در بطن جامعه و در میان اکثر اقشار رسوخ کند.
این روزها SMS ابزار مناسبی برای ارتباط مردمی شده است.ابزاری که در تاثیر گزاری آن کمتر کسی شک دارد.
**و اما تاریخ اس ام اس در ایران
تلفن همراه از سال 73 در ایران شروع به کار کرد. در آن سال شمار واگذاری تلفنهای همراه از 5000 فراتر نرفت و حتی شرکت مخابرات برای کسانی که فردی را ترغیب به خرید این تلفن میکردند هدیهای در نظر گرفته بود. اما هم اکنون 11 میلیون تلفن همراه در کشور دایر است و پیش بینی میشود تا پایان سال این رقم به 15.5 میلیون خط برسد. از سال 84 تلفن همراه تالیا نیز بر تعداد کاربران موبایل افزوده است. با اضافه شدن ایران سل به خدمات دهندگان تلفن همراه پیش بینی میشود تا پایان برنامه چهارم توسعه به 35 میلیون نفر خدمات ارایه شود.
**تولد کودک دوست داشتنی ارتباطات سیار
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، پیام کوتاه یا (SMS) را می توان به فرزند دیررس ارتباطات سیار تشبیه کرد که در رشد خود نیز دچار عقبماندگی شد.
تلفن همراه از سال 1373 به کشور وارد شد.در بدو ورود آن را اسباببازی پولدارها میدانستند.
اما کم کم این تلفن جای خود را در جامعه باز کرد.طی سالهای 77 و 78 بود که این وسیله کم کم خود را به رخ مردم کشناد.
SMS فرزند دوست داشتنی و شیرین که بالاخره پا به دنیای ارتباطی مردم سرزمین پارس گذاشت نتیجه حضور تلفن همراه در ایران بود.
SMS دیرتر وارد ایران شد. این فناوری از سل 1990در اروپا راه اندازی شد و در سال 98 به بلوغ رسید. سرویس SMS در ایران از سال 1381 ارایه شد. در سال 81 تعداد مشترکین SMS 268 هزار نفر بود. اما همپای فراگیر شدن تلفنهمراه بر تعداد مشترکان افزوده شده و هم اینک به 10.5 میلیون رسیده است.
**کودکی که زود عزیز شد
SMS با اینکه دیر به گوشی تلفن همراه مشترکان رسید ولی در اندک زمان حضور خود ثابت کرد که میتواند به زبان موثر، پرطرفدار و برندهای تبدیل شود.
این موضوع در برههای بیشتر نمود پیدا کرد که هزینههای بالای صحبت کردن هر مشترک، آن را وادار به استفاده از ابزار SMS کرد. با SMS کوتاهتر، راحتتر و ارزان میشد حرفها را زد! وقتی مشترک دانست که میشود مطالبی را که با حرف زدن از طریق تلفن همراه با هزینه بالا زد، میتوان تنها با یک SMS گفت رغبت بهرهگیری بیشتر از این تکنولوژی بیشتر شد.
**50میلیون پیام کوتاه برای تبریک نوروز
یک مقام آگاه در خصوص میزان استفاده از پیام کوتاه به خبرنگار فارس گفت:در هفتماهه نخست امسال 4 میلیارد و 200 میلیون SMS ( روزانه 20 میلیون پیام کوتاه ) فرستاده شده است. در این میان بیشترین شمار پیام کوتاه مربوط به تبریک سال نو و حدود 50 میلیون بوده است. پس از آن عید نیمه شعبان، 13 رجب، عید مبعث، عید فطر و 21 ماه رمضان مناسبتهایی هستند که شهروندان بیشترین SMS را فرستادهاند.
وی افزود:در سالهای اخیر و پس از ثابت شدن تواناییهای ابزار SMS، بسیاری از مشترکان تلفن همراه به فکر داشتن این سیستم ارتباطی افتادند. سال گذشته شرکت ارتباطات سیار توانست بالاخره به عطش فراوان مشترکان جواب دهد و تمامی آنها را SMS دار کند.
این مقام آگاه اظهارداشت:این روزها انواع و اقسام آگهی SMS ای را میتوان دید.
*آش شله قلمکار پیامهای کوتاه
مدیر کل روابط عمومی شرکت مخابرات ایران در باره محتوایSMS ها گفت: طنز و فکاهی، مسایل اجتماعی، سیاسی، عشقی، تبلیغی، مذهبی، خرافی، اطلاعرسانی، ادبی، ورزشی عمده موضوعاتی است که در SMS ها رد و بدل میشود.
**کودک پر خرج وزارت ارتباطات با هزینه17میلیون دلاری
به گفته مسولین مربوطه و طبق آمار رسمی در حال حاضر 11 میلیون مشترک تلفن همراه کشورامکان ارسال و دریافت پیام کوتاه را دارند .در شروع کار یعنی سال73 تنها 11 درصد مشترکان توان ارسال و دریافت SMS را داشتند .
یکی از مسوولین وزارت ارتباطات در این رابطه به فارس گفت: در شروع کار سیستم پیام کوتاه تنها یک مرکز SMS (امام خمینی ره) وجود داشت.در آن زمان برای ایجاد ظرفیت یک میلیونی حدود 5/14 میلیون دلار مخابرات هزینه کرد.
وی ادامه داد: پس از افزایش تعداد مشترکان مخابرات مجبور شد برای بالا بردن ظرفیت 25 درصدی مرکز مخابراتی امام خمینی ره، دوباره 800 هزار دلار هزینه کرد .
این منبع آگاه افزود: این اتفاق به همین جا ختم نمیشود مخابرات درفاز سوم توسعه ظرفیت SMS مرکز مخابراتی امام 5/1 میلیون دلار هزینه کرد و ظرفیت را به 3 میلیون SMS رساند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر مراکز امام خمینی ره، الغدیر تهران، مشهد، ارومیه ، شهر کرد و شیراز مراکز SMS به شمار میروند گفت: پیشبینی میشود که حدود 12 میلیون دلار هزینه شده است . البته مرکز شیراز بخش خصوصی است و از این هزینه مستثنی است.
این منبع آگاه تاکید کرد: ارسال و دریافت SMS توسط مشترکان به اشغال شدن لینک سیگنالینگ نیاز دارد .
وی افزود: پس از تفکیک شدن شرکتهای ارتباطات سیار و زیرساخت و سایر شرکتهای مرتبط با پیام کوتاه ، ارتباطات سیار قصد دارد با قرار دادن باشرکت زیرساخت هزینههای مربوط به SMS را به طور مشخص تعیین شود .
این منبع آگاه اظهار داشت: ارسال پیام کوتاه برای مخابرات سه نوع هزینه دارد . هزینه راهاندازی، هزینه اشغال سیگنا لینگ و هزینه پرسنل و به روز کردن سیستمها است .
وی گفت: در حال حاضر بر اساس برخی برآوردها در دولت نهم میتوان هزینه SMS را از 14 تومان فعلی کمتر کرد.
**400میلیون پیام کوتاه در ایام نوروز
ایام نوروز امسال را میتوان نقطه عطف SMS دانست. براساس اعلام مدیر عامل سابق شرکت ارتباطات سیار روزانه حدود 30 میلیون پیام کوتاه در ایام نوروز نشان دهنده موثر بودن این ابزار است.
وی گفت: " حجم SMS های ارسالی در ایام نوروز به مرز 400 میلیون پیام رسید. این میزان در نوروز 84 حدود 50 میلیون پیام بود."
در ایام نوروز 85 حتی در برخی از روزها ترافیک ارسال پیام کوتاه به مرز 33 میلیون پیام رسید. این وضع سبب شده بود که برخی از پیام کوتاهها پس از طی چند روز به دست مشترک مورد نظر برسد! این در حالی است که نوروز 84 حداکثر SMS ارسال شده حدود 8 میلیون پیام بود.
*کودک نان آور دولت
به گفته رییس اداره هماهنگی نگهداری سرویسهای ارزش افزودهی ارتباطات سیار کاربران تلفن همراه به طور میانگین روزانه 28 میلیون پیام کوتاه برای یکدیگر ارسال میکنند. در حال حاضر به طور متوسط روزانه 28 میلیون پیام کوتاه توسط 10 میلیون مشترک در کشور مبادله میشود."
قربان رستمی افزود: در حال حاضر مرکز پیام کوتاه شهرکرد در حال راهاندازی است که با آغاز به کار این مرکز، ظرفیت SMS کشور به 15 میلیون مشترک خواهد رسید.
یعنی ماهانه 840 میلیون پیام و سالانه 10 میلیارد و 80 میلیون پیام مبادله میشود. با احتساب این آمار طی 8ماه گذشته بالغ بر6میلیارد و 720 میلیون پیام کوتاه بین مشترکین رد و بدل شده است. هزینه ارسال هر پیام کوتاه داخلی 140 ریال است. با یک حساب سرانگشتی میتوان گفت که مخابرات ماهانه بیش از 11 میلیارد تومان و سالانه بیش از 132 میلیارد تومان برای درآمد دارد.
آیندهای روشن برای پیام کوتاه با حساب اینکه تا پایان سال جاری تعداد مشترکان دولتی تلفن همراه به بیش از 15 میلیون نفر خواهد رسید و باید به این تعداد حدود یک میلیون مشترک تالیا و دو میلیون مشترک ایرانسل را نیز افزود: هر یک از این مشترکان نیز نیاز به SMS دارند، پس باید آیندهای روشن را برای بازار SMS متصور بود.
**و در نهایت اینکه
شاید در حال حاضر کمتر رسانهای را یافت که بتواند تا این حد در دل مردم جا باز کرده باشد و SMS اکنون رقیبی برای نشریات و حتی صدا و سیما شده است.
رقیب جدی برای آگهیها چرا که هزینهای کمتر طلب میکند ولی گستره انتشار آن بالاست.
در نشریات خواننده میتواند آگهی را نخواند و از کنار آن بگذرد.در تبلغات صدا و سیما نیز همین منوال را بیننده طی میکند.
بیننده با دیدن آگهی در یک شبکه سریع اقدام به تغییر کانال میکند. ولی تلفن همراه و SMS تفاوت عمدهای با این دو رسانه دارد و همین تفاوت باعث شده که جذب و انتشار آگهی توسط SMS در ماههای اخیر افزایش یابد.
در تلفن همراه مشترک پس از دریافت آگهی مجبور است که SMS را باز کرده و متن آن را بخواند.
البته این موضوع را هم نباید فراموش کرد که همین پیامهای کوتاه امان بسیاری از مشترکان را بریده و خیلی خواستار عدم دریافت آن هستند.
در مجموع باید گفت فرهنگ استفاده از ابزارها و امکانات ارتباطی همچون پیام کوتاه اگر مهمتر نباشد کم اهمیت تر نیست.لذا شایسته است تا قبل از هر چیز روی این موضوع توجه بیشتری صورت گیرد تا شیرینی این امکانات به کام مشترکان تلخ نشود.
گزارش از :علی طالب زاده
- ۸۵/۱۰/۰۶