هر اتاق مرکز جهان است
سید محمد مهدی شهیدی - این بیت از شعر اوکتاویو پاز شاعر و متفکر بلند آوازه مکزیکی، هر چند در دورانی سروده شده که «جامعه اطلاعاتی» هنوز تولد نیافته بود، اما به گونهای پیشگویانه، جامعترین تعریف از دوران نوینی را ارائه کرد که بشر قرن بیست و یکمی تحت عنوان جامعه اطلاعاتی بدان پای نهاده است. عصری جدید که فناوری اطلاعات معماری نوینی از روابط فرد بـــــا جامعه، دولت و دیگر افراد درانداخته که در آن مفهوم «شهرونـــــد سنتی» بهواسطه افزایش سطوح دسترســـــی انسان و توسعه حوزه آزادیهای فردی به مفهوم «شهروند الکترونیکی» تحول یافته است.
تعریف و تبیین رابطه فـــــرد با دولت یا حکومت، تلاش فلاسفـــــه و اندیشمندان تمام اعصار بوده است؛ از افلاطون و هگل که رای به برتری حکومت دادهاند تا روسو، لاک و میل که انسان را ربالنوع عالم دانستهاند.
اینک و در آغاز دوران جدید که تمام اشکال زندگی در آن با پسوند الکترونیکی شناخته و تعریف میشود، بار دیگر اندیشمندان و متفکران جوامع به تعریفی جدید از روابط شهروندی مشغول شدهاند تا در پرتوی آن سایر روابط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ملتها با خود و یکدیگر تعیین و تبیین شوند.
در دوران جدیدی که اقبـــــال یافتهایم تا همزمان با زیست در آن، شکلدهنده و معمار آن نیز باشیـــــم، دسترسی به حجم وسیع اطلاعـــــات و برخورداری از امکانـــــات و ابزارهای نوین فناوری ارتباطـــــی، افق جدیـــــدی را پیش روی ملتهـــــا و دولتهـــــا گشوده است؛ چشماندازی که خصوصا بـــــرای ما کشورهای در حال توسعه، قابلیت آن را دارد کــــه با فاصلهای اندک بــــا ملل توسعه یافتــــه، بتوانیم به همان اندازه در آن مشارکت داشته و فرهنگ و ارزشهای خود را با حضور در معماری آن حک کنیم. در چشمانداز آیندهای که در حال ساختن آن هستیم، 3 پدیده اساسی به چشم میخورد:
گسترش پدیده جهانی شدن که به اعتقاد برخی نظریهپردازان سرنوشتی مشترک را برای مردمان تمام جــــوامع رقم میزند؛ آزادی گردش سرمایه که منجر به کاهش شدید تصدی دولتهای ملی میشود و همهگیر شدن برخی جرایم بینالمللی و مشکلات زیست محیطی که افزایش همگراییهای منطقهای و فرامنطقهای را به همراه دارد.
در پرتــــوی این 3 پدیده که خود ناشی از فناوری اطلاعــــات هستند و در عین حــــال توسعه IT را در سراسر ارض مسکون تقویت میکنند، مفهوم شهروند زیر عنوان شهرونــــد الکترونیکی بـــــهگونهای بنیادی دستخوش تغییر و تحول شده و میشود.
در جامعـــــهای که اقتصـــــاد، سیاست، حکومت و سایر موارد، متاثر از اطلاعات و فناوری است و مرزهای ملـی درهم نوردیده شده و سرمایههای ملی مفهوم گذشتـــــه را ندارد، ملیت و ملیگرایـــــی و فرهنگ و فرهنگپرستی وابسته به مسائل جهانی شدن است.
در وضعیتـــــی که تجارت خارج از مرزهای ملی به سهولت و راحتتـــــر از داخل کشور صورت میگیرد و سیاست و اقتصاد آن تابعی از مسائل سیاسی و اقتصادی کل دنیاست، کار در محیطهای کاری مفهوم گذشته را ندارد و کار از راه دور و کار در خانه طرفداران بیشتری پیدا کرده است. دولتها روز به روز در حال کوچک شدن هستند و وظایف به بخش خصوصی و کوچکتر ارجاع میشود.
آموزش، دیگر تابع وضعیت اقلیمی، سیاسی و فرهنگی کشور نیست و ما با پدیده جهانی شدن آموزش و آموزش از راه دور مواجهیم.
بــــا چنین تفاسیری، رابطه سنتــــی شهروند- حکومت دچــــار تحــــولی اساســــی شــــده است. از یک سو مفهوم شهروندی در پرتوی IT دچار تحول شده و سطح دسترسی و حقوق بالقوه اجتماعی آن افزایش پیدا کرده است و از سوی دیگر مفهوم دولت در پرتوی فناوری اطلاعات دستخوش تغییر شده و سطح اقتدار آن کاهش یافته است.
از این رو هر واسطی که بخواهد ارتباط شهروند و دولت را در پرتوی IT تعریف کند، باید این افزایش و کاهش را در حوزه حقوق و اختیار شهروند و دولت مدنظر قرار دهد.
حال اگر دموکراسی را به عنوان تجربه موفق بشری، واسط شهروند و دولت تعریف کنیم، «دموکراسی الکترونیکی» واسط میان شهروند الکترونیکی و دولت الکترونیکی است. به عبارت دیگر بدون شهروند الکترونیکی نمیتوان تصوری از دولت یا حکومت الکترونیکی داشت .
- ۸۴/۰۸/۲۱