همراهی خطرناک برای دانشآموزان
بیشتر اولیا و متولیان تربیتی از آن به عنوان همراه خطرناکی یاد می کنند که در کیف بیشتر دانش آموزان یافت می شود و می رود که سایه نابهنجار خود را بر سر معصومیت نوجوانان و محیط تحصیلی آنان بگستراند.
زنگ مدرسه که زده می شود، گوشی همراه خود را روشن کرده و با چند تن از دوستانش در گوشه خیابان جمع می شوند و با فعال کردن بلوتوث، فیلم ها و عکس هایی را با هم رد و بدل می کنند.
مسیر مدرسه تا منزل را با گوشی حرف می زند و گاهی هم پیامک هایی نه چندان مودبانه و حتی غیراخلاقی را دریافت و یا ارسال می کند.
مادر سعید دانش آموز دوم دبیرستان می گوید: بیشتر اوقات فرزندم در منزل با تلفن همراهش سپری می شود.
حمیده طاهری می افزاید: پس از آشنا شدن با تلفن همراهی که دارای امکانات ارسال پیامک، بلوتوث، عکس برداری، فیلم برداری، بازی و سرگرمی و اتصال به اینترنت است، دیگر کمتر حوصله در س خواندن دارد و این موجب افت شدید تحصیلی وی شده است.
وی اظهار کرد: سعید تا مقطع راهنمایی به درس اهمیت می داد و جزو بهترین های مدرسه بود اما متاسفانه اکنون بیشتر وقتش را با تلفن همراه می گذراند و با اتصال به اینترنت با دوستانش گپ می زند و یا خود را با بازی های مجازی سرگرم می کند.
مریم صادقی یک معلم می گوید: استفاده دانش آموزان از تلفن همراه کار پسندیده ای نیست و سبب دور شدن حواس آنان از درس و کلاس می شود.
وی افزود: استفاده از تلفن همراه به سبب سن کم دانش آموزان و اینکه براحتی به اطلاعات غلط و نامناسب مانند پیامک ها و تصاویر نامناسب دسترسی پیدا می کنند آسیب های اجتماعی به همراه دارد که باید وزارت آموزش و پرورش قانون محکم تری را در این زمینه وضع کند.
صادقی اظهار کرد: دانش آموزان به سبب ویژگی سنی ، با کوچکترین مساله دچار درگیری ذهنی می شوند و استفاده آنان از تلفن همراه این حواس پرتی را چند برابر می کند.
وی گفت: تلفن همراه کاربردهای بسیار فراوانی دارد اما دانش آموز نوجوان خوب را از بد تشخیص نمی دهد و ناخودآگاه به اطلاعات غلط و غیرفرهنگی دست پیدا می کند.
سمانه گریوانی مادر یک دانش آموز نیز گفت: استفاده دانش آموزان از تلفن همراه باعث شده است که آنان در این زمینه چشم و همچشمی کرده و والدین را مجبور کنند تا برایشان گوشی های گران قیمت بخرند.
وی گفت: برای فرزند نوجوانم یک دستگاه تلفن همراه خریده ام ولی اکنون از این کار پشیمانم چرا که تمام وقتش را این دستگاه پر کرده و به درس هایش نمی رسد.
یک کارشناس اجتماعی در این زمینه گفت: با ورود هر پدیده نو به جامعه باید فرهنگ استفاده از آن نیز ترویج و نهادینه شود اما متاسفانه ما بعد از گرفتار شدن به آسیب به فکر استفاده کردن و یا نکردن می افتیم.
فرشید تقی نژاد اظهار کرد: اگر استفاده از تلفن همراه در مدارس با آموزش و فرهنگ مطابق نباشد، آثار سوء این وسیله ارتباطی بر نتایج مثبت آن غلبه می کند زیرا در این شرایط استفاده از تلفن همراه سبب سلب تمرکز تحصیلی دانش آموزان می شود.
وی افزود: برخی دانش آموزان با استفاده از تلفن همراه حریم ارزش های تربیتی و آموزشی را نادیده می گیرند.
وی اظهار کرد: توجه نکردن به استفاده درست از تلفن همراه موجب بروز مشکلات و آسیب های جدی اجتماعی و فرهنگی میان این گروه سنی شده که می تواند در آینده تبعات منفی آن دامن جامعه را بگیرد.
وی افزود: هم اکنون بسیاری از خانواده ها بدون توجه به تبعات منفی این فن آوری برای فرزندان خود تلفن همراه تهیه می کنند و حتی بسیاری از آنها در مقابل درخواست فرزندان خود در خرید گوشی های مدرن تر و گران تر تسلیم می شوند.
یک معلم دبیرستان نیز می گوید: خانواده بسیاری از دانش آموزان هنوز در خصوص تهیه تلفن همراه برای فرزندان خود مردد هستند و این تردید به دلیل آثار سوءاستفاده های نادرست از این ابزار ارتباطی است.
احمد گریوانی گفت: متاسفانه تلفن همراه تبدیل به وسیله ای برای حواس پرتی دانش آموزان در سر کلاس شده است که در نهایت موجب افت تحصیلی آنان می شود.
وی می گوید: هنگامی که یک پیام کوتاه یا یک تصویر غیراخلاقی از طریق بلوتوث برای دانش آموز ارسال می شود، زمینه انحراف و مشکلات اخلاقی در دانش آموز ایجاد می شود.
بسیاری از کارشناسان معتقدند، نمی توان استفاده از تلفن همراه را در میان کودکان و نوجوانان ممنوع کرد ولی می توان راه حل هایی برای استفاده درست از آن ارائه داد که نیاز به عزم ملی از سوی مسوولان فرهنگی دارد.
در چند سال گذشته با فراهم شدن امکانات مخابراتی در کشور و ارزان شدن گوشی های همراه که مجهز به امکاناتی همچون بلوتوث، دوربین عکسبرداری و فیلمبرداری با کیفیت بالا هستند، کودکان و نوجوانان زیادی نیز این فن آوری نوین را در اختیار دارند.
کارشناسان معتقدند که مسوولان آموزش و پرورش نباید سعی کنند که استفاده از تلفن همراه در مدارس را ممنوع کنند، زیرا دانش آموزان می توانند براحتی آن را بدون اینکه معلمان متوجه شوند، استفاده کنند.
آنان معتقدند: بهترین راه چاره آن است که استفاده درست و اصولی از تلفن همراه به این قشر آموزش داده شود.
یک معلم تربیتی می گوید: استفاده از گوشی همراه با توجه به سن دانش آموزان در دوران نوجوانی و هیجانات و تنوع اطلاعات که مورد توجه شان قرار می گیرد، سبب انحراف و لطمه آموزشی می شود.
حمیدرضا وحدانی می افزاید: اکنون باوجود ممنوعیت تلفن همراه در مدارس، شمار زیادی از دانش آموزان از آن استفاده می کنند که اگر با زور و تهدید بخواهیم روبروی این کار بایستیم دانش آموز به صورت غیرمنطقی عمل کرده و پنهانی این کار را انجام می دهد.
یک روانشناس هم در این باره به ایرنا گفت: تحقیقات نشان می دهد روی آوردن افراد به سمت دنیای مجازی اعم از تلفن همراه، ایمیل و چت ناشی از کمرنگ شدن ارتباطات طبیعی و حضوری افراد با یکدیگر است.
نورالله رضایی افزود: هنگامی که ارتباط چهره به چهره افراد در فضای زندگی خانوادگی کم می شود اعضا به دنیای مجازی روی می آورند که با امکانات امروز دسترسی به آنها آسان و بی دغدغه است.
وی گفت: استفاده بی رویه از این فضاها پیامدهایی نیز دارد که مهمترین عارضه از دست رفتن زمان و فرصتها است.
این مدرس دانشگاه بیان کرد: مبادله افراطی پیام کوتاه، باعث دل مشغولی و مشغله های کاذب و بی فایده می شود. افراط در این کار علاوه بر لطمات جسمی، هزینه های مادی زیادی نیز بر شخص تحمیل می کند که در صورت تخصیص این هزینه ها به امور مفید نتیجه بهتری عاید وی می شود.
وی گفت: مهمترین راهکار ریشه ای در این زمینه تعمیق هرچه بیشتر ارتباطات چهره به چهره افراد با یکدیگر بخصوص در محیط خانه و بین افراد خانواده است. باید فرهنگ استفاده از تلفن همراه و فضاهای مجازی نهادینه شود و هر شخص یاد بگیرد که چه زمانهایی از امکانات موجود استفاده کند.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایرنا گفت: هم اکنون طرح نظرسنجی در خصوص استفاده از تلفن همراه در بین دانش آموزان در مدارس توسط وزارت آموزش و پرورش در دست بررسی است.
سیدمحمد لنگری اظهار کرد: این نظرسنجی بر روی سایت آموزش و پرورش استان نیز قرار گرفته و تمامی اقشار از جمله دانش آموز، معلم، کارشناس و سایر گروه ها می توانند در آن شرکت کنند که نتایج این نظرسنجی تحلیل و اعلام خواهد شد.
وی آوردن تلفن همراه به کلاس درس توسط دانش آموزان را ممنوع خواند و گفت: ضرورتی برای همراه داشتن تلفن همراه از سوی دانش آموزان وجود ندارد چرا که در مدارس تلفن ثابت برای برقراری ارتباط بین دانش آموزان و والدین در مواقع نیاز فراهم است.
لنگری اظهار کرد: بیشتر اوقات دانش آموزان در کلاس درس سپری می شود و تنها چند زنگ تفریح کوتاه دارند که این امر نیز نشان می دهد که تلفن همراه در مدرسه ضرورتی ندارد.
وی افزود: هم اکنون برخی از دانش آموزان از تلفن همراه به صورت مخفیانه استفاده می کنند که معلمان و مدیران مدارس از این امر گلایه دارند و برخی اوقات دانش آموزان را نیز نصیحت و یا توبیخ می کنند.
وی با بیان اینکه امکان بازرسی تمام دانش آموزان نیز برای جلوگیری از بردن تلفن همره به مدارس وجود ندارد، گفت: اولیای دانش آموزان باید این مسایل را جدی بگیرند و به تعلیم و تربیت فرزندان خود در مدرسه بیشتر اهمیت دهند.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی با اشاره به فضای آموزشی مدارس، افزود: استفاده از تلفن همراه در مدارس غیرضروری است و موجب حواس پرتی دانش آموزان می شود.
لنگری گفت: در عمده مدارس اینترت و رایانه نیز وجود دارد و دانش آموزان می توانند زیر نظر معلمان و مربیان از آن استفاده کنند ولی بر تلفن های همراه هیچ نظارتی وجود ندارد.
وی افزود: با توجه به پیشرفت هایی که در فناوریهای ارتباطی وجود دارد استفاده از این ادوات قابل کنترل نیست لذا باید نسبت به استفاده کودکان و نوجوانان از آن توجه بیشتری کرده و آنان را به استفاده درست از این وسایل راهنمایی کنیم.
خراسان شمالی با جمعیت 867 هزار نفری 164 هزار دانش آموز دارد.
- ۹۲/۱۱/۰۸