ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

مشاور سابق وزیر ارشاد گفت: بررسی‌های آسیب‌شناسانه فعالیت‌های شورای عالی فضای مجازی نشان می‌دهد که وقعی به ساختار و قالب قانونی این شورا گذاشته نمی‌شود.

حسن نجفی سولاری در نشست بررسی و آسیب‌شناسی فضای مجازی کشور که در چهارمین نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال انقلاب اسلامی برگزار شد، با اشاره به اینکه حدود 30 سال در صداو سیما و حوزه ارتباطات و رسانه فعالیت داشتم اظهار کرد: براساس تحقیقات و مطالعاتی که داشته‌ایم متوجه شدیم اولین کسی که فهمی از فضای مجازی کشور داشت و در سال 79 در غالب 19 ماده مواردی را به شورای عالی اطلاع‌رسانی اعلام کرد، شخص سید علی خامنه‌ای بود. 

مشاور سابق وزیر ارشاد با بیان این که نگاه به فن‌آوری اطلاعات در آن مفاد اعلامی توجه فرصت محوری و مجهز کردن نظام به این ابزار بود، اظهار کرد: تا به حال فکر کرده‌اید که چگونه کشوری اول در تکنولوژی نانو در منطقه و دارای رتبه در جهان می‌شویم؟ موتور محرک تمامی حوزه‌هایی که در آن صاحب دستاورد هستیم، فن‌آوری اطلاعات است. 

وی ادامه داد: علی‌رغم تمامی تاکیدات و توصیه‌ها به دوره‌ای می‌رسیم که احساس می‌کنیم در این صنعت در حال عقب افتادن هستیم و دشمن در صدد ضربه زدن به ما است، لذا سال‌های 85 - 86 مقدمات مربوط به دغدغه‌های فضای مجازی کشور شروع می‌شود و نهایتاً سال 90 شاهد مولود شورای عالی فضای مجازی هستیم. 

این کارشناس فضای مجازی با بیان اینکه شورای عالی فضای مجازی تمامی ساز و کارهای برنامه‌ریزی، هدایت و حمایت را در خودش داراست و درون آن مرکز ملی فضای مجازی تعریف شده است، ابراز کرد: اکنون 1700 روز از تاریخ آغاز به کار این شورا می‌گذرد و اگر نگاهی به مصوبات سال‌های 90 و 91 این شورا داشته باشیم، می‌گوید که چه اختیارات و مسئولیت‌هایی دارد.

مدرس دانشگاه امام صادق عنوان کرد: در متن حکم اولیه و پیوست‌های مربوط به ایجاد این شورا بر 28 اقدام دارای فوریت تاکید شده است، که حوزه‌های محتوا، خدمات، زیرساخت و امنیت را شامل می‌شود. 

نجفی سولاری با بیان این که آئین‌نامه داخلی این شورا به اندازه‌ای مقوم است که می‌گوید در غیاب رئیس جمهور جلسات این شورا می‌تواند با ریاست روسای قوای دیگر یا دبیر این شورا که خودشان از اعضای حقوقی این شورای هستند برگزار شود.

وی با بیان این که اکنون هیچ مقام و منصب دولتی در ندارم و تنها یک استاد دانشگاه هستم که می‌خواهم بدون هیچ گونه موضع‌گیری سیاسی، آسیب‌شناسی این شورا بپردازم، گفت: بندهای ماموریتی این شورا نشان می‌دهد کار عالمانه‌ای در ارتباط با آن انجام شده است. مثلا در یکی از بندها گفته شده است که اتکای کشور به سایر کشورها باید به حداقل برسد یا در بخش دیگر به جذاب‌سازی محتوا اشاره شده است. اما نتیجه این قدرت و جایگاه عالی شورا چه شده است؟! 

مشاور سابق وزیر ارشاد گفت: در حال حاضر چند مورد از آن 28 اقدام دارای فوریت به انجام رسیده است؟! مگر در رسالت و ساختار این شورا بحث عدم اتکا به کشورهای دیگر مطرح نبود، اما چرا همچنان نسبت به تولید محتوا و دریافت آنها در کشور عوض نشده و همچنان شاهد استفاده مردم از تولیدات محتوایی خارجی هستیم؟! 

این کارشناس فضای مجازی افزود: دانلود یا دریافت محتوای خارجی جدای از این که مسائلی در حوزه جنگ نرم و تهاجم فرهنگی را به دنبال دارد اما به نظر من نوعی گدایی است؛ اگر شبکه ملی اطلاعات طبق گفته‌های دولت راه‌اندازی شده، پس ابر فرهنگ، ابر سینماو ابر چند رسانه‌ای که مجموعه پیوست‌های پیشنهادی سازمان فن‌آوری اطلاعات بود، کجاست؟! 

نجفی سولاری افزود: طرح شمسه که در وزارت ارشاد با رویکرد شبکه کشوری فرهنگ کلیپ خورده بود و کارش با مشکل پیش می‌رفت و قرار بود 3000 پایگاه تولید محتوا در شرق و غرب کشور به وجود آورد، به کجا رسید؟! 

مدرس دانشگاه امام صادق گفت: یکی دیگر از وظایف شورای عالی فضای مجازی همگرا کردن دستگاه‌های کشور بود، اما آیا مشکلات کنونی بین سازمان‌های صدا و سیما، تبلیغات اسلامی، وزارتخانه‌های ارشاد و فن‌آوری اطلاعات توانسته است کشور را همگرا کند؟! اگر واقعا همگرا شده‌اند چرا بحث رسانه تعاملی هنوز سامان نیافته است. 

وی عنوان کرد: در حال حاضر CDN های (شبه تحویل محتوا) کشوری کجا هستند تا دسترسی به محتوا را تسهیل کنند تا مردم به سمت تماشای محتوای ماهواره نروند. براساس گزارش‌هایی که یکی از رسانه‌ها اعلام کرد در حال حاضر 500 میلیارد تومان گردش مالی فیلم‌های قاچاق در کشور داریم، در صورتی که پهنای باند بدون هیچ قید و بندی باز است و امکان توزیع فیلم و ویدئو را در دسترس همه گذاشته است، اما در برابر تولیدات داخلی چه کردیم؟!

این کارشناس فضای مجازی با اشاره به این که در آئین‌نامه شورای عالی فضای مجازی به صراحت قید شده که علاوه بر حداقل تشکیل یک جلسه در طول 4 هفته، جلساتی نیز می‌تواند به صورت فوق‌العاده یا با تقاضای دو سوم اعضای آن برگزار شود. اما آیا به راستی چنین است؟ گفت: در آئین‌نامه آمده است که انتهای هر سال باید تقویم برگزاری جلسات در سال آتی به دست اعضای شورای برسد. اما وقعا این چنین نیست؛ وقتی که با دیدگاه آسیب‌شناسی به فعالیت‌های این شورا نگاه می‌کنیم گویی در برنامه‌ریزی 5 ساله وقعی برای این نهاد قائل نشده‌ایم.

مشاور سابق وزیر ارشاد با بیان این که دولت اعلام می‌کند که 11 هزار میلیارد تومان به بخش خرید تضمینی گندم از کشاورزان اختصاص داده تا بتوانیم به نقطه خودکفایی برسیم، گفت: آیا حاضریم چنین رقمی را صرف محتوای فضای مجازی کنیم تا حداقل به نقطه 50 - 50 در این فضا برسیم؟! به نظر می‌رسد تا زمانی که خانواده مسئولان کشور دچار گرفتاری‌هایی که اکنون مردم با آن درگیر هستند نشوند، اهمیتی برای این بستر و فضا قائل نخواهند بود. 

نجفی سولاری گفت: اگر نگرانی دولت واقعا اشتغال است یکی از بهترین راهکارهای ایجاد اشتغال که منابع محدودی را برای سرمایه‌گذاری می‌طلبد، همین فضای مجازی است. وزارت کار اکنون 28 رده شغل خانگی را در حوزه فضای مجازی و فن‌آوری اطلاعات تعریف کرده است.

وی عنوان کرد: اگر کشوری مانند هند می‌تواند با زیرساخت‌های این فضا یک ششم جمعیت کشورش را به اشتغال از این طریق اختصاص دهد، کشور ما نیز توانایی این را خواهد داشت که با استفاده از این فضا 4 میلیون جمعیت را به راحتی وارد مقوله اشتغال کند. 

مشاور سابق وزیر ارشاد در پاسخ به تسنیم مبنی بر این که مگر نمی‌گویید جلسات این شورا باید حداقل یک بار در طول 4 هفته برگزار شود و بدون ریاست رئیس جمهور نیز امکان چنین کاری وجود دارد، پس چرا در مواردی شاهد به تاخیر افتادن تشکیل جلسات بودیم؟ گفت: آئین‌نامه شورای عالی فضای مجازی این اجازه را می‌دهد و می‌گوید روسای دیگر یا دبیر شورای عالی مجازی می‌توانند ریاست جلسات را بر عهده گیرند اما گاهی موضوع عدم اهمیت و توجه به این بند قانونی است.

این کارشناس فضای مجازی افزود: تصور کنید 4 سال نظمی بر جلسات این شورا نبوده و دولت قبل هم مدتی جلسات را کاملا تعطیل کرده بود و درگیری‌هایی بر سر جا و مکان این شورا مطرح شد. براساس این‌گونه موارد به نظر میرسد حساسیتی نسبت به اجرای آئین‌نامه‌ها وجود ندارد. 

نجفی سولاری خاطر نشان کرد: در حال حاضر 14 عضو حقوقی و 9 عضو حقیقی در این شورا حاضر هستند، اما واقعاً خودشان ارزیابی از عملکردشان داشته‌اند؟! آیا کسی که از طرف مجلس عضو حقوقی این شورا است تاکنون طرحی را در ارتباط با فضای مجازی مطرح کرده و به سرانجام رسانیده‌ است؟! 

وی در پایان گفت: وضعیت فعلی فضای مجازی کشور به گونه‌ای است که مطلوبیت لازم را ندارد و واقعاً خانواده‌ها گرفتار هستند و لذا مسئولان باید خود را نسبت به این موضوع مسئول بدانند.

 

اهداف شبکه ملی اطلاعات محقق نشد

وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این که کشورهای غربی به دنبال ایجاد بازار مصرفی در ایران هستند، گفت: به جای توجه و تاکید با تعامل با کشورهای دیگر باید به سمت خودباوری برویم.

به گزارش تسنیم سید محمد حسینی در چهارمین نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال انقلاب اسلامی با بیان این که به نظر نمی‌رسد شبکه ملی اطلاعاتی که اکنون راه‌اندازی شده همان شبکه مورد نظر باشد، اظهار کرد: افراد کارشناس در این مسئله بر این باور هستند اهدافی که در راستای پیاده سازی این شبکه ترسیم شده، محقق نشده و همچنان به آنها دست نیافته‌ایم. 

وی ادامه داد: دلیل اصلی چنین  موضوعی عدم خودباوری لازم است، در حالی که دولت‌ قبل موکداً بر استفاده از تمام زمینه‌ها و نیروهای داخلی تاکید می‌کرد و لذا توانستیم در موضوعات نظیر ماهواره، هوافضا، پزشکی، نانو و غیره گام‌های بلندی برداریم.

وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر این که اگر چنین نگاهی در بدنه دولت حاکم نباشد، و رویکرد استفاده از نیروهای توانمند را نداشته باشیم کاری از پیش برده نمی‌شود گفت: در دوره قبل امور و طرح‌های تحقیقاتی به دانشگاه‌ها واگذار می‌شد اما در دوره جاری تمامی نگاه مان معطوف به واردات است و کمتر بها به طرح‌های تحقیقاتی داده می‌شود که شاید دلیل این موضوع ناشی از نفع بردن برخی افراد باشد. 

حسینی با بیان این که برخی افراد توجهی به آسیب‌ها ندارند، عنوان کرد: باید دست از سهل‌اندیشی برداشته و دست روی زانوهای خود بگذاریم و بدون تاکید و تکیه بر نظام‌های سلطه و بیگانه به فکر بازار داخلی خودمان باشیم. 

وی با بیان این که ممکن است چنین دیدگاهی ناشی از تصور خوشبیانه تعامل با کشورهای غربی باشد گفت: کشورهای غربی هیچگاه دلشان برای ما نسوخته و نمی‌سوزد و لذا با ابزارهای ارتباطی که توسعه می‌دهند نیز در صدد جمع‌آوری اطلاعات افراد جامعه بوده یا از طرفی به دنبال سهم‌خواهی از بازار کشورمان هستند تا بتوانند بازارمان را کاملاً مصرفی کنند.

 

شورای عالی فضای مجازی باید به مجلس شورای اسلامی پاسخ دهد

یک عضو کمیسیون شوراهای مجلس با اشاره به اینکه غفلت مسئولان در فضای مجازی منجر به قلع‌وغم جوانان کشور شده است، گفت: مسئولان شورای عالی مجازی باید به نمایندگان مردم در مجلس پاسخ دهند.

امیر خجسته با حضور در غرفه تسنیم در چهارمین نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال انقلاب اسلامی با بیان این که چنین نمایشگاهی نیاز مبرم جامعه است اظهار کرد: این نمایشگاه به عنوان ابزاری فرهنگ‌ساز برای نسل بعد از انقلاب است و لذا در تبلیغ آن باید از تمامی توان و همت خود استفاده کنیم. 

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور  در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دشمن و نظام سلطه در تمامی میدان‌های نبرد با جمهوری اسلامی ایران نتوانسته مقابله کند، ابراز کرد: در دوران دفاع مقدس و برنامه خاورمیانه شاهد بودیم که نظام سلطه شکست سنگینی را متحمل شد و حتی نتوانست به آنچه که می‌خواهد در عراق، سوریه و یمن دست پیدا کند و لذا اکنون تمام تاکیدات خود را در فضای مجازی و تعقیب فرهنگ و رویکرد ملت‌ها و دولت‌ها گذاشته است.

وی با بیان این که نظام سلطه هزینه‌های سنگینی را برای فعالیت‌های همه‌جانبه در فضای مجازی متحمل شده است، عنوان کرد: آنها کارشان را از مهدکودک‌ها شروع کرده و به شدت در حال فعالیت‌هایی هستند که رهبر معظم انقلاب طی سالیان سال از آن به عنوان تهاجم فرهنگی یاد کرد و مسئولیان نیز نسبت به آن غفلت کردند. 

این نماینده مجلس با تاکید بر این که هیچ فعالیت خاصی را تاکنون از شورای عالی فضای مجازی در راستای ساماندهی این فضا شاهد نبودیم اظهار کرد: خروجی خوبی را از این شورا در بستر حجمه‌های سنگین فرهنگی کشورهای سلطه در فضای مجازی شاهد ندیدیم و لذا صراحتا از این شورا به عنوان نماینده مجلس در بهارستان می‌خواهم گزارشی را از عملکردشان به نمایندگان مردم ارائه کنند. 

این نماینده مجلس با تاکید بر این که باید بدانیم برای آینده کشور چه برنامه‌ای توسط این شورا اندیشیده شده است، گفت: بنده به عنوان یکی از مسئولان در مجلس شورای اسلامی در برابر عملکرد ضعیف این شورا ایستادگی خواهم کرد و روز یکشنبه طرح سوال از مدیران این شورای عالی را پیش خواهم کشید و تذکر مکتوبی را در این خصوص به ریاست مجلس ارائه خواهم کرد. 

خجسته ادامه داد: امید جهان اسلام به جمهوری اسلامی ایران است و نباید بگذاریم که نظام مغلوب فضای مجازی شده و خون هزاران شهید که در راه دفاع از آرمان‌های نظام ریخته شده، پایمال شود. 

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: امروز در نبرد رو در رو شهید نداریم اما شهدای ما جوانانی هستند که در عرصه فضای مجازی قلع و غم شده و مسئولان همچنان در خواب غفلت به سر می‌برند. 

 

 

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">