پرونده الکترونیکی بیمار، یک پروژه با چند متولی
سعید کریمی - هفته نامه بزرگراه فناوری - هفته پیش بود که گذرم به یکی از بیمارستانهای پایتخت افتاد. جای شما اصلا خالی نبود، پر بود از شکایت و نارضایتی، یکی میگفت بیمار ما یک آزمایش را چند بار باید تکرار کند، یکی میگفت چقدر باید هزینه آزمایشهای تکراری را بدهم، یکی دیگر میگفت در این هفته بیمارم را پیش سه دکتر بردم و هر کدام یک نظر متفاوت و سه نسخه مختلف دادند، امروز که آوردمش اینجا دکتر گفت حساسیت است و با یک "آنتیهیستامین" خوب میشود. آخر چرا باید اینجور باشد؟ مگر بیمار یکی نیست یا اینکه...
همینطور که روی صندلی انتظار نشسته بودم و داشتم به صحبتهای بیماران و همراهانشان گوش میدادم با خود گفتم، ای کاش یکی بود این حرفها را به گوش مسؤولان میرساند. همین موقع یکی گفت آقا چند شب پیش ماهواره داشت یک برنامه علمی پخش میکرد، بیماری رفته بود دکتر، هر دو (دکتر و بیمار) کارتهای هوشمند خودشان را روی دستگاه کارتخوان گذاشتند، دکتر بعد از ویزیت بیمار، نسخه را در کامپیوتر شخصی خود تایپ و آن را در کارت هوشمند بیمار ذخیره کرد و البته یک عکس و آزمایش نیز برای او نوشت، بیمار از اتاق دکتر بیرون آمد و در اتاق کناری پشت یک کامپیوتر نشست که به اینترنت وصل بود و از طریق آن توانست از نزدیکترین رادیولوژی و آزمایشگاهی که نزدیک خانهاش بود و وقت آزاد داشت، نوبت بگیرد.
از طرف دیگر از این طریق توانست متوجه شود که داروهایش در کدام داروخانه موجود است تا به کمک کارت هوشمندش داروها را بهصورت الکترونیکی بخرد.
در همین حین فردی گفت چی میشد ما هم میتوانستیم این کار را در کشورمان انجام بدهیم. همان فردی که داشت موضوع را تعریف میکرد گفت اگر باقیش را برایت تعریف کنم چه میگویی و ادامه داد: اما در آینده و بعد از توسعه پروژه قرار است بیمار بعد از آزمایشگاه و رادیولوژی و انجام دستور دکتر، دیگر برای گرفتن جواب به آنجا برنگردد، چراکه جواب آزمایش و عکسهای رادیولوژی بهصورت اسکن شده به پست الکترونیکی خود و دکترش ارسال خواهد شد.
یکی دیگر گفت: اینکه چیزی نیست، یکی از دوستان ما در دانمارک بیمه شده، نروژ عکس گرفته و آلمان رفته دکتر، دکتر هم عکس و هم بیمه بیمار را قبول کرده یعنی این سه کشور از این نظر به هم وصل شده بودند!
همین امر بهانهای شد تا به بررسی این موضوع در کشورمان بپردازیم و ببینیم مسؤولان ذیربط در خصوص مسایلی که ذکر شد و عنوان دقیقتر آن پرونده الکترونیکی بیمار است، چه کردهاند؟
بعد از پرسوجوهایی که انجام دادم، متوجه شدم در کشور ما نیز پروژهای در این زمینه در حال انجام بوده که سعی شده طی گزارشی که در پی میآید، به وضعیت آن پرداخته شود.
آغاز تلاشها
اوایل سال 81 بود که مسؤولان حوزه سلامت کشورمان تصمیم گرفتند پروژهای بهنام "پرونده الکترونیکی سلامت بیمار" را اجرا کنند و قرار بود پس از عملیاتی شدن آن امکان ثبت و استفاده یکپارچه از اطلاعات بیماران را که از قبل تولد تا زمان مرگ آنها ثبت شده است، فراهم شود.
از اینرو فعالیتهای اجرایی این پروژه آغاز و در نخستین گام اقدام به تدوین اهداف چشماندازهای آن کردند.
"امکان ثبت و نگهداری اطلاعات سلامت بیماران"، "دسترسی به سوابق پزشکی بیمار و انجام امر تشخیص و تجویز بر اساس آن"، "ایجاد زیرساخت اطلاعاتی و فنی مناسب برای روان شدن سیر اطلاعاتی و در یک کلام صرفهجویی در زمان هزینه" از جمله اهدافی بود که از سوی مسؤولان ذیربط برای این پروژه دیده شده بود.
مطالعات اولیه روی پروژه تکفاب (توسعه و کاربری فناوری اطلاعات در بهداشت)
اگرچه تلاشها برای تماس با مسؤولان پیشین و جدید در وزارت بهداشت این هفته نیز بینتیجه ماند اما بر اساس بررسیهای صورت گرفته و به گفته یک مقام آگاه شش ماهه نخست سال 81 صرف مطالعه روی این پروژه شده است.
بر این اساس گفته میشود مبلغی معادل 600 میلیون ریال هزینه این مطالعات شده که نتیجه آن 20 مجلد در زمینههای مختلف بوده است که خروجی مطالعات مذکور در دسترس نیست.
یکی از کارشناسان پروژه پرونده الکترونیکی بیمار، معتقد است بینش و هدف از طراحی و راهاندازی این سامانه در وهله اول ایجاد زیرساخت اطلاعاتی و فنی مناسب برای خدمات اورژانس پزشکی است و در این پروژه قسمتهای مختلف بیمارستانها بهطور همزمان و بهصورت الکترونیکی به ارایه خدمات خواهند پرداخت.
به گفته این کارشناس، در حال حاضر سالانه مبلغی معادل 200 میلیارد ریال برای ثبت مشخصات بیمار در کاربرگهای متعدد و جداگانه هزینه میشود که اجرای این پروژه میتواند نقش مهمی در ثبت یکپارچه و الکترونیکی اطلاعات بیمار و جلوگیری از فرآیندهای تکراری داشته باشد.
آغاز فعالیتهای اجرایی
اما بعد از انجام مطالعات و مشخص شدن راه، نوبت به آغاز فعالیتهای اجرایی رسید و مسؤولان تصمیم گرفتند کار را در دو بخش "سختافزاری و زیرساخت" و "نرمافزار و محتوا" دنبال کنند.
مسؤولان وزارت بهداشت در بخش نخست با هزینهای بالا اقدام به کشیدن فیبرنوری به بیمارستانهای امام خمینی تهران و دانشگاه تبریز کردند.
بررسی وضعیت توان داخلی
اما در حوزه نرمافزار، مسؤولان در ابتدا اقدام به بررسی توان علمی و فنی داخلی برای تولید محتوای مبتنی بر وب کردند. در این راستا در سال 82 کارگروهی تشکیل شد و از 10 شرکت بزرگ نرمافزاری که در زمینه تولید نرمافزارهای بیمارستانی فعالیت میکردند، دعوت شد تا توانایی خود را در خصوص تولید نرمافزاری با قابلیت اتصال به پورتال ارایه دهند.
اما به گفته نمایندگان شرکتهای حاضر در کارگروه، امکان تولید این نرمافزار با قابلیتهای خواسته شده در داخل وجود ندارد.
به گفته یک مقام آگاه، مسؤولان تکفاب در فازی از اجرای این پروژه با دعوت از متخصصان ایرانی که در کشورهای دیگر روی نرمافزارهای بیمارستانی کار کردهبودند، اقدام به تشکیل کارگاه آموزشی برای انتقال این دانش به شرکتهای داخلی کردند که این اقدام نیز بینتیجه ماند.
آغاز مرحلهای جدید
از اینرو هیچیک از تلاشها برای استفاده از توان داخلی جهت تولید نرمافزار مورد نظر به نتیجهای نرسید و بههمین منظور مسؤولان پروژه تصمیم به پیدا کردن راه چارهای دیگر برای به اتمام رساندن کار گرفتند و آن خرید نرمافزار از کشورهای دیگر بود.
در این مرحله، پروژه وارد فاز جدیدی شد. کارشناسان تلاش خود را با محوریت دو موضوع آغاز کردند. اول آنکه کشور مورد نظر فناوری تولید این نرمافزار را داشته و دوم اینکه مخالفتی با انتقال دانش فنی آن به داخل کشور نداشته باشد. به گفته یک مقام آگاه که خواستار عدم ذکر نام خود بود، از میان کشورهایی که دارای این فناوری بودند، تنها کشور سنگاپور حاضر بود شرایط کشورمان را بپذیرد.
اما این روند، یعنی متوجه شدن اینکه توان علمی تولید این نوع از نرمافزار در داخل وجود ندارد و یافتن کشوری که شرایط داخلی را قبول کند، حدود دو سال به طول انجامید و بالاخره در اواخر سال 83 پیشنویس تفاهمنامهای برای خرید نرمافزار سنگاپوری آماده شد.
مروری بر تفاهمنامه
در مرحله بعد از تفاهم، اورژانس بیمارستان امامخمینی(ره) تهران، اورژانس بیمارستان امام خمینی(ره) تبریز و اورژانس مرکز طبی کودکان بهعنوان سه پاپلوت اجرای نرمافزار مذکور پیشبینی شد.
بر مبنای این تفاهمنامه قرار شد لیسانس نرمافزار از کشور سنگاپور خریداری شود.
همچنین بر اساس این تفاهمنامه، علاوه بر دریافت لیسانس نرمافزار، انتقال چرخه حیات بومیسازی، توسعه اجرای اختصاصی نرمافزار و پیادهسازی محصول نهایی در پاپلوتهای منتخب این پروژه در قالب ارایه خدمات حرفهای IT توسط مشاوران خارجی و داخلی تکمیل خواهد شد.
قابلیتهای نرمافزار
اما یکی از مواردی که شاید خیلی مدنظر کارشناسان بود، امکاناتی بود که این نرمافزار در اختیار کاربران قرار میداد. مدیریت اطلاعات بیمار، سیستم وقتدهی، مشاوره بالینی، تجویز الکترونیکی نسخه و کنترل دارو و داروخانه از جمله امکاناتی است که قرار بود از طریق این نرمافزار به مخاطبان ارایه شود. ولی موارد اشاره شده تنها ویژگیهای موجود در این نرمافزار نبود و از دیگر ویژگیهای آن میتوان به نگهداری سوابق بیمار، مدیریت اعمال مقررات بیمه، ارتباط متخصصان پزشکی و دسترسی چندمنظوره اشاره کرد.
زمان و هزینه اجرای تفاهمنامه
اما در این پیشنویس اشارهای به ریز زمانبندی اجرای پروژه و یا هزینه آن نشده است.
شنیدهها حاکی است برای اجرای این تفاهمنامه مبلغی در حدود 10 تا 20 میلیارد ریال پیشبینی شده بود.
از سوی دیگر از آنجایی که اجرای پروژه "پرونده الکترونیکی بیمار" از سال 81 آغاز شده و بر اساس برنامههای اولیه قرار بود تا سال 87 به پایان برسد، به این ترتیب چهار سال برای اجرای این تفاهمنامه در نظر گرفته شده بود.
بعد از تهیه پیشنویس تفاهمنامه مذکور، چهار ماه طول کشید تا کارشناسان مرکز تحقیقات توسعه ICT سلامت بتوانند نظر کارشناسان سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور را برای اجرای این پروژه تامین کنند.
در تیرماه سال 84 و پس از تامین نظر کارشناسان سازمان مدیریت، ترابی نماینده وقت وزیر بهداشت در امور فناوری اطلاعات و ارتباطات طی نامهای پیشنویس تفاهمنامه را بهمنظور تخصیص بودجه مورد نیاز اجرای آن برای دکتر صدیق، مدیرکل دفتر علوم تحقیقات و فناوری سازمان مدیریت ارسال کرد که این تفاهمنامه تاکنون از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور تایید نشده است.
توقف پروژه و دلایل آن
پس از عدم تخصیص بودجه مورد نیاز از سوی سازمان مدیریت، فعالیتهای این پروژه از آبانماه سال گذشته بهطور کامل متوقف شد، ولی برخی از کارشناسان اختصاص نیافتن بودجه را تنها علت توقف این پروژه نمیدانند.
ایشان معتقدند یکی از اصلیترین دلایل توقف آن، وجود چند متولی در پروژه مذکور است.
وزارت بهداشت، مرکز صنایع نوین وزارت صنایع و معادن و مرکز تحقیقات مخابرات ایران برخی از سازمانهایی بودند که ادعای تولیگری اجرای این پروژه را داشتند. از سوی دیگر برخی از کارشناسان معتقدند، اجرای این پروژه موجب انحصارگرایی و بهوجود آمدن محدودیت برای کاربران میشود چراکه تمامی بیمارستانها و مراکز درمانی موظف به نصب و استفاده از یک نرمافزار هستند.
این در حالی است که به گفته برخی از کارشناسان این پروژه، اجرای این پروژه قرار نیست محدودیت ایجاد کند، بلکه با اجرای آن استانداردهایی برای تبادل اطلاعات تعریف خواهد شد و بیمارستانها و یا مراکز درمانی امکان استفاده از سیستمعاملها و نرمافزارهای مختلف را خواهند داشت.
طرح انسجام
اما کارگروه سلامت الکترونیکی شورای عالی فناوری اطلاعات نیز بعد از گذشت حدود دو ماه از آغاز فعالیت خود و بر اساس تلاشها و تحقیقاتی که برخی از اعضای آن ظرف یک سال و نیم گذشته انجام داده بودند، اقدام به ارایه طرح انسجام خواهد کرد. بر اساس این طرح با بررسی استانداردهای موجود، چگونگی بومیسازی آنها مورد بررسی قرار میگیرد.
ظرف دو ماه آینده شمای طرح که همان کدهای استاندارد شده است، آماده بهرهبرداری میشود و پیشبینی میشود و ظرف یک سال آینده پایلوت "پرونده الکترونیکی سلامت بیمار" در کشور از سوی این کارگروه اجرایی شود.
به گفته مسؤولان این کارگروه یکی از ویژگیهای این پروژه قابل استفاده بودن آن با هر نرمافزار و سیستمعامل است.
- ۸۵/۰۷/۱۰