پیشنهاد پیوستن ایران به اتحادیه الکترونیکی بین بورسی
مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: دومین نشست بین المللی بورس های کالایی کشورهای مستقل مشترک المنافع (CIS) و اروپای شرقی در قالب اتحادیه الکترونیکی بین بورسی (IEU) روزهای 24 و 25 آبان ماه در تهران برگزار می شود.
به گزارش خبرگزاری مهر، حسین پناهیان گفت: پس از مذاکره بورس کالای ایران با بورس کالای بلاروس که به عقد تفاهم نامه همکاری بین این دو بورس رسید، پیشنهاد پیوستن بورس کالای کشورمان به اتحادیه الکترونیکی بین بورسی (IEU) پس از بازدید نمایندگان اتحادیه مذکور از بورس کالا و دیدار سفیر ایران از بورس کالای بلاروس مطرح و مقرر شد دومین نشست سالانه عمومی این اتحادیه در آبان ماه، در تهران برگزار شود.
مدیرعامل بورس کالای ایران با بیان اینکه در این نشست، مذاکرات برای عضویت بورس کالای ایران در اتحادیه الکترونیکی بین بورسی بررسی و پیگیری می شود اظهارداشت: این مذاکرات با محورهای تسویه و پایاپای، فنی و پذیرش و فناوری اطلاعات صورت خواهد گرفت که در صورت توافق و عضویت بورس کالای ایران، این بورس و به طور کلی بازار سرمایه کشور بین المللی می شود.
وی ادامه داد: اتحادیه الکترونیکی بین بورسی (IEU) سازمانی بین المللی است که در زمینه ارتباط بین بورس های کالایی در منطقه کشورهای مستقل مشترک المنافع (CIS) و اروپای شرقی فعالیت می کند. این اتحادیه اخیرا درخواستی برای عضویت بورس کالای ایران در آن سازمان بین المللی ارایه کرد و در ادامه نمایندگانی از طرف اتحادیه برای رایزنی در این خصوص به ایران سفر کردند.
پناهیان ادامه داد: اتحادیه الکترونیکی بین بورسی (IEU) سازمانی بین المللی است که 7 بورس کالایی را از پنج کشور جهان به عضویت خود در آورده است. بورس یرکومکس (YERCOMEX) ارمنستان، بورس بوککس (BUCEX) بلاروس، بورس های آی ککس (ICEX) و ککس (CEX) قزاقستان، بورس کوککس (KUCEX) قرقیزستان، بورس یوککس (UCEX) و بورس کالای کشاورزی از اوکراین و دو سیستم توزیع کالایی از ارمنستان و بلاروس از جمله بورس های کالایی عضو اتحادیه مذکور هستند.
مدیر عامل بورس کالای ایران افزود: افزون بر اعضای اصلی اتحادیه، در نشست تهران نمایندگانی از دو بورس کالایی روسیه نیز حضور خواهند داشت.
وی با بیان اینکه ترویج توسعه تجارت آزاد در قلمرو کشورهای مشارکت کننده از انجمن اقتصادی اروپا - آسیا و دیگر کشورهای ذینفع از مهم ترین اهداف اتحادیه الکترونیکی بین بورسی است گفت: ترویج تحقق برنامه ها و پروژه های اقتصادی در حوزه موادخام و تجارت محصولات نهایی از دیگر اهداف اتحادیه مذکور است.
پناهیان خاطر نشان کرد: اتحادیه الکترونیکی بین بورسی (IEU)، اتحادیه ای است متشکل ازاشخاص حقوقی بورس ها که در یک بستر مجازی الکترونیکیفعالیت می کند و سازمانی غیرتجاری است.
مدیرعامل بورس کالای ایران ارتقاء سطح تجارت کشورهای ذینفع از طریق معرفی و توسعه بسترها و روش های الکترونیکی بورس های کالایی عضو را از مهم ترین وظایف این اتحادیه برشمرد و ادامه داد: کمک به توسعه همکاری و برقراری ارتباط مستقیم بین فعالان بازار و مدیران و تصمیم گیران بورس های عضو، کمک به ایجاد سیستم توزیع کالایی در جهت ارتقای سطح کارایی در انتقال کالاها از تولیدکنندگان به مصرف کنندگان، همیاری با هدف شکل گیری بازار بین المللی قراردادهای آتی و سایر قراردادهای مشتق کالایی بر روی محصولات کشاورزی، مواد اولیه و مواد غذایی و ارائه خدمات مشاوره ای و حمایت حقوقی از اعضا، از دیگر وظایف اتحادیه الکترونیکی بین بورسی است.
وی با اشاره به اینکه یکی از اولویت های توسعه فعالیت های بین المللی اتحادیه، ادغام فعالیت های آن با اتحادیه اوراسیا است گفت: این اتحادیه در سامانه های الکترونیکی خود طیف گسترده ای از کالاها را به گروه های مختلفت قسیم کرده که بدون شک می تواند تنوع عرضه و تقاضا را در بستر معاملاتی امن و مطمئن برای فعالان بازار ایران ایجاد کند. این گروه ها شامل محصولات کشاورزی، محصولات حوزه صنایع سبک و سنگین، فلزات، چوب، تجهیزات الکترونیکی، فرآورده های نفتی، تجهیزات و وسایل تخصصی، کالاهای مورد استفاده در ساخت و ساز، مواد شیمیایی، فلزات گرانبها و سنگ های قیمتی است.
پناهیان اظهارداشت: یکی از زمینه های مساعد برای این همکاری، استفاده از ظرفیت های این بورس ها برای تسهیل در صادرات و واردات انواع کالاها بین کشورمان و کشورهایی است که بورس های کالایی آنها عضو اتحادیه هستند. با توجه به اینکه در حال حاضر با راه اندازی تالار نمایندگی کارگزاران در منطقه آزاد انزلی، پتانسیل مناسبی برای برقراری ارتباط با این کشورها با محوریت بندر انزلی وجود دارد، عضویت در اتحادیه الکترونیکی بین بورسی گامی رو به جلو برای اقتصاد ملی و بین المللی ما خواهد داشت.
مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: اتحادیه الکترونیکی بین بورسی در سال 2010 به پیشنهاد بورس کالای ارمنستان و با الحاق بورس کالای بلاروس و اوکراین شکل گرفت. اولین نشست عمومی سالانه این اتحادیه در سال 2013 در ارمنستان برگزار شد و مقرر شده که دومین نشست در روزهای شنبه و یکشنبه، 24 و 25 آبان ماه، با حضور نمایندگانی از ارمنستان، قزاقستان، اوکراین، بلاروس، قرقیزستان و روسیه در تهران برگزار شود که در صورت عضویت بورس کالای ایران در اتحادیه الکترونیکی بین بورس، بازار سرمایه ایران بین المللی می شود. بر همین اساس افزون بر بورس کالای ایران، سازمان بورس و اوراق بهادار، بورس انرژی و شرکت سپرده گذاری مرکزی نیز در نشست تهران مشارکت خواهند داشت.
- ۹۳/۰۸/۱۶