چرا شبنم به درد کامپیوتریها نمیخورد
رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران، با بیان اینکه لغو ایران کد و برچسب شبنم از ثبت سفارش کالا، تاثیری در بازار اقلام فناوری اطلاعات و رایانه نخواهد داشت گفت: با توجه به ناکارآمد بودن طرح شبنم، الزام برای ارائه خدمات پس از فروش می تواند جایگزینی مناسب تر برای برچسب های شبنم باشد.
به گزارش خبرنگار مهر، اواسط هفته گذشته، وزیر صنعت معدن تجارت دستور به لغو طرح ایران کد و برچسب شبکه بازرسی و نظارت مردمی – شبنم- در مرحله ثبت سفارش کالاهای وارداتی داد.
آزاده داننده رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد تاثیرات این تصمیم بر کالاها و اقلام کامپیوتری که اغلب وارداتی هستند اظهار داشت: ما موافق این تصمیم برای لغو طرح شبکه بازرسی و نظارت مردمی – شبنم – هستیم و معتقدیم که این تصمیم تاثیر منفی بر اقلام رایانه نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه موافق قاچاق نیستیم و معتقدیم که باید مسیر به گونه ای پیش رود که شرایط برای قاچاق مناسب نباشد و تجار قانونی بتوانند کارشان را به خوبی انجام دهند افزود: اگرچه طرح شبنم برای مبارزه با قاچاق به بازار آمد اما به دلیل آنکه پختگی کامل را نداشت هرگز موفق نبود.
داننده با اشاره به اینکه پس از اجرای طرح شبنم، شاهد فروش کیلویی این برچسب ها در بازار رایانه بودیم ادامه داد: صرفنظر از بحث چاپ تقلبی این برچسبها، حتی برچسبهای اوریجینال به راحتی در بازار خرید و فروش می شد و این موضوع نشان می داد که این طرح موفق نبوده و تنها مانع اضافی بر سر راه تجار قانونی بود.
رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران گفت: این سازمان بارها تقاضای خود را مبنی بر اعلام آثار ناشی از اجرای طرح شبنم برای کنترل قاچاق در محصولات حوزه آی تی، اعلام کرده است تا مشخص شود آیا این طرح موثر بوده و یا خیر، اما این گزارشات و ارزیابی ها هیچگاه اعلام نشد و اشکالات طرح هم برطرف نشد.
وی با اشاره به ارزیابی ساختاریافته مرکز پژوهشهای مجلس از ناکارآمدی طرح شبنم نیز گفت: با وجودی که این مرکز جایگاه نظارتی دارد و گزارشات و ارزیابی های آن فصل الخطاب است اما به این گزارش اهمیتی داده نشد و با توجه به موارد اصلاحی در آن نیز، در این فرآیند اصلاحی صورت نگرفت.
داننده، الزام برای نصب برچسب های شبنم را یکی از موانع کسب و کار در کالاهای فناوری اطلاعات و رایانه عنوان کرد و گفت: لغو این تصمیم، باعث می شود فضای کسب و کار سهولت بیشتری پیدا کند.
وی با تاکید بر جایگاه پایین کسب و کار ایران در دنیا که ناشی از برخی عوامل مانند طرح شبنم است که مسیر را برای کسب و کار سخت می کند خاطرنشان کرد: به نظر می رسد تصمیم وزارت صنعت و معدن در این زمینه صحیح است.
رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران، هولوگرام شبنم را برای محصولات فناوری اطلاعات و اقلام رایانه، راه حل کاملی ندانست و تصریح کرد: وقتی برچسب شبنم را می توانستند از مراجع مختلف غیرقانونی تامین کنند پس این به عنوان یک سازوکار، سازوکار موثری نبود.
وی گفت: ساز وکار موثر در این چرخه خدمات پس از فروش است؛ باید الزامی از سوی حاکمیت مطرح شود که کالایی که وارد کشور می شود خدمات پس از فروش کنترل شده، نظارت شده و درستی داشته باشد تا دیگر نگرانی بابت قاچاق و کالای غیراوریجینال وجود نداشته باشد.
به گزارش مهر، اردیبهشت امسال نیز مرکز پژوهشهای مجلس در ارزیابی خود از سازو کار طرح شبکه بازرسی و نظارت مردمی، 11 ایراد به این طرح گرفت و اعلام کرد که طرح شبنم به دلیل نبود اطلاعات کامل از مشخصات کالا، خرید و فروش برچسبها، کمبود امکانات بازرسان ، افزایش قیمتها به بهانه نصب برچسب، مسائل مالی، موازیکاری نهادهای متولی طرح، بیاطلاعی برخی مسئولان، انحصاری بودن مجری، ضعف اطلاعرسانی به مردم، ناممکن بودن الصاق برچسب در مبادی ورودی و تکیه به سیستمهای دستی ناموفق بوده است.
- ۹۲/۰۷/۲۶