چه شد که کسب و کارهای تلگرامی، آب رفت
علی اصلان شهلا - یادمان نرفته است که در فیلتر موقت تلگرام در دی ماه سال گذشته، مسوولان دولتی بارها به ذکر آمارهای عجیبی از کسب و کارهای فعال در تلگرام استناد کرده و اعلام میکردند برای نجات این کسب و کارها باید فیلتر تلگرام رفع شوند.
در آن زمان حتی بین مسوولان دولتی و مسوولان قوه قضاییه درگیری لفظی غیرمستقیمی روی داد و دو طرف همدیگر را به ارایه آمار نادرست متهم میکردند. هرچند رفع فیلتر تلگرام، و البته باز ماندن آن، به زعم نویسنده اقدام صحیحی است ولی ارایه آن آمارهای به ظاهر غلو شده، مورد سوال بود.
اکنون که مسوولان دولتی و قضایی در فیلتر تلگرام به توافق و یکپارچگی رسیدهاند، صحبت از آن است که کسب و کارهای تلگرامی چندان حجم زیادی ندارند و حداقل این که از نظر اقتصادی مبلغ قابل توجهی نمیشود.
درواقع باید پرسید که چطور شد تهدید بزرگ «بیکاری 500 هزار نفر پس از فیلتر تلگرام» جای خود را به «در تلگرام فعالیت اقتصادی خاصی صورت نمیگیرد» بدل شد.
در چنین شرایطی سناریوهای مختلفی به ذهن میرسد. یا آن قدر تلگرام در نظر مسوولان خطرناک جلوه کرده که به بیکاری 500 هزار نفر میارزد. یا آمارهایی که کسبوکارها از خودشان اعلام میکنند غلو شده و دروغین است و کاربردی در زمان و مکان خاص خودش دارد. جالب این که مقامات صنفی که در زمان فیلتر تلگرام با حرارت زیادی از بیکاریها و فجایع اقتصادی سخن میگفتند امروز خاموشند و انگار دیگر نگرانی از فیلتر تلگرام ندارند.
حال سوال این است که بقیه آمارها از تاثیر اقتصادی کسب و کارها در اشتغالزایی، کاهش ترافیک و بنزین، کاهش هزینههای مردم و ... نیز مانند همین آمار بیکاری 500 هزار نفری است؟ آیا بازدیدهای اتوبوسی و جهتدار مسوولان از برخی مجموعههای خاص، به اسم حمایت از استارتاپها، روال معقول و منطقی دارد؟ یا این حمایتها و عکسهای یادگاری هم تاریخ مصرف دارد؟