کد شناسه کالا هفته آینده میآید
بنابر اعلام وزارت صنعت با عملیاتی شدن سامانه جامع انبارها و کدشناسه طی این هفته یا حداکثر هفته آینده، هر کالایی که بدون عبور از این سامانهها وارد چرخه توزیع شود، قاچاق بوده و افرادی که در حملونقل و نگهداری این کالاها مشارکت کنند، معاونت در قاچاق داشتهاند.
سرانجام پس از تأخیر چندینماهه، شمارش معکوس برای اجرایی شدن سامانه جامع انبارها و کد شناسه کالاهای وارداتی در گمرکات کشور آغاز شد. تازهترین وعده مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت از اجرایی شدن برخی تکالیف ماده13 قانون مقابله با قاچاق کالا و ارز در مورد اجرای سامانه جامع انبارها و ارائه شناسنامه کالاها طی هفته جاری یا حداکثر هفته آینده حکایت دارد.
تکالیفی که به فرض اجرا در مورد اولویتهای کالایی «الف»، «ب» و «ج» قید شده در ماده 3 آییننامه اجرایی ماده13 قانون مذکور، دستگاههای ذیربط برای اجرای این تکالیف قانونی (از23شهریور95) مهلتهای دو، چهار و ششماهه داشتهاند که آخرین مهلت ارائه کد شناسه برای کالاهای اولویت«ج» 23اسفندماه سال گذشته به پایان رسیده است.همچنین هنوز هیچ خبری از اجرای طرح رجیستری بهعنوان مقدمه ارائه کد رهگیری گوشی تلفن همراه که تأخیر در اجرای آن روزانه سودهای کلانی را به جیب قاچاقچیان واریز میکند، نیست.
قاچاق بودن کالای فاقد شناسه
مدیرکل دفتر امور خدمات بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به راهاندازی سامانه «شناسه کالا» و سامانه «جامع انبارها» اعلام کرد، در گام نخست ساماندهی نظام توزیع کالا در کشور، کدشناسه برای هر سه اولویت کالایی مقرر در آییننامه اجرایی ماده13 قانون مبارزه با قاچاقکالا و ارز بهطور همزمان طی این هفته یا حداکثر هفته آینده اجرایی خواهد شد و هر کالایی که پس از آغاز فعالیت این 2سامانه در کشور تولید یا از مجاری قانونی وارد کشور شود، پس از ثبت همه مشخصات، یک شناسه دریافت میکند.
بهگفته وی از آن پس هرکالایی بدون عبور از این 2سامانه وارد چرخه توزیع شود، قاچاق بوده و افرادی که در حملونقل و نگهداری این کالاها مشارکت کنند، معاونت در قاچاق کالا خواهند داشت. با راهاندازی این 2سامانه ما بهدنبال شناسایی کالاهای مباح یعنی کالاهایی که روال طبیعی تجارت قانونی کشور را طی کرده و وارد چرخه توزیع میشوند هستیم و بقیه کالاها قاچاق تلقی خواهند شد. همچنین از انبارداران خواسته شده حداکثر تا 15اردیبهشتماه امسال در سامانه جامع انبارها ثبتنام کنند.
بر این اساس، وقتی کالای تولیدی یا وارداتی دارای شناسه وارد چرخه حملونقل شود، شناسه آن کالا و شناسه انباری که کالا به آنجا فرستاده میشود، ثبت و بارنامه صادر خواهد شد.
راهاندازی 2سامانه اصلاح نظام توزیع
مدیرکل دفتر امور خدمات بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت، مسئولیت برخورد با کالاهای قاچاق پس از راهاندازی این سامانهها را بر عهده سایر دستگاهها دانست و تأکید کرد: ساماندهی نظام توزیع بار متشکل از 10سامانه مجزاست که همگی باید ایجاد و با هم مرتبط شوند تا این قانون بهطور کامل اجرا شود. شناسایی اینکه کالا از کجا میآید و از کدام گلوگاه وارد کشور میشود، وظیفه وزارت صنعت نیست، بلکه اگر کالایی از طریق گمرک، مناطق آزاد، کولبری یا تهلنجی وارد شده و از این سامانهها عبور نکند، ارگانهای مرتبط باید کار شناسایی و ساماندهی آن را انجام دهند.
از این به بعد برخورد با قاچاق، کار وزارت صنعت نبوده و دستگاههای متولی خودش را دارد که براساس قوانین موجود کشور، کالای قاچاق را تعقیب و با آن برخورد میکنند. وی افزود: طی این هفته یا حداکثر هفته بعد، ایجاد ارتباط وبسرویس میان گمرک و سازمان راهداری آغاز و فرایند حمل کالا یا انبارداری برای کسانی که در سامانه جامع انبارها ثبتنام نکردهاند،
سختتر خواهد شد اما اضافه شدن این 2 سامانه به فرایند حمل و توزیع کالا، بهمنزله افزایش مجوزها و موانع کسبوکار این حوزهها نیست، بلکه یک عامل تسهیلکننده برای تجارت کشور است. سامانه جامع انبارها هیچ مجوزی نمیخواهد و محدودیتی هم برای کسبوکار قانونی کسی ایجاد نمیکند. سامانه شناسه کالا نیز فقط چند دقیقه و آن هم برای نخستینباری که یک کالا تولید یا وارد میشود، وقت میگیرد.
منبع: همشهری