کشف کلاهبرداریها در واردات اقلام IT
مدیر کل اداره استاندارد استان تهران از کشف کلاهبرداریها در واردات کالاهای IT توسط این اداره خبر داد.
مسلم بیات درباره قانون بازرسی استاندارد کالاهای وارداتی در بخش IT گفت: روشهای متعددی برای ارزیابی و انطباق کالاهای وارداتی داریم که بخش IT نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وی با بیان اینکه واردکنندگان میتوانند برای تسریع در عملیات کالا، برند وارداتی خود را ثبت کنند، گفت: با این کار برای کالاهایی که این افراد به طور مستمر در طول سال وارد میکنند میتوانند هزینه و زمان بازرسی از کالاهای خود را کاهش دهند.
بیات با بیان اینکه واردکنندگان با ارائه تعهد و برخی مدارک میتوانند گواهی ثبت کالا و برند را به مدت یک سال دریافت کنند، گفت: با این کار کالای فرد دیگر در گمرک متوقف نمیشود و اگر هم نیاز به نمونهگیری باشد همزمان با ترخیص، این کار انجام میشود.
مدیر کل اداره استاندارد استان تهران افزود: این روش به واردکنندگان بسیار کمک میکند که کار خود را با سرعت بسیار بالا انجام دهند اما شاهدیم که همچنان کالاهای این حوزه به شکل سنتی و حمل مستقیم از کشور مبدأ صورت میگیرد و بعضا این کالاها فاقد گواهی تست ریپورت و گواهی از شرکت بازرسی از مبدأ هستند.
وی با بیان اینکه به صرف داشتن گواهینامه ایزو 9000 نمیتوانیم اجازه ورود به این کالاها را بدهیم، اظهار کرد: طبیعی است که در این گونه موارد باید تستهای لازم مطابق با استاندارد از لحاظ ایمنی و عملکردی انجام شود.
بیات ادامه داد: در بررسیها مشخص شد که آنچه روی کالا و به نام برند خاصی ثبت شده، ویژگیها و مشخصات کیفی و ایمنیشان با استاندارد مغایر است و به جعلی بودن آنها پی برده ایم.
مدیر کل اداره استاندارد استان تهران با بیان اینکه برای گوشیهای تلفن همراه نیز این اتفاق میافتد، گفت: زمانی که آنها را از لحاظ رم، ایمنی، تخلیه الکتریسیته ساکن و ... تست میکنیم مشکلاتی مشاهده میشود که براساس وظیفه ذاتی خودمان نباید به آنها اجازه ورود دهیم.
وی با بیان اینکه افراد در قبال ثبت کالای خود هیچ هزینه ای را به جز یک تضمین پرداخت نمیکنند، گفت: هزینه همان تضمین نیز به مراتب کمتر از هزینههای آزمایشگاهی مستمر روی کالای فرد است.
به گزارش ایسنا بیات با بیان اینکه مشکل کار این است که قبول مسئولیت برای افرد سخت است، افزود: ثبت کالا باعث پذیرش تعهد و مسئولیت در قبال کالای وارد شده میشود، چون وقتی کالایی وارد شود اگر برند آن ثبت شده باشد در صورتی که مردم با مشکلی مواجه شوند این کالا قابلیت ردیابی خواهد داشت و مردم میدانند به چه کسی مراجعه کنند اما زمانی که به شکل سنتی وارد شود این امر امکان پذیر نیست چون این کالا را افراد متعدد وارد کرده اند که محل و جایگاه مشخصی ندارند.
مدیر کل اداره استاندارد استان تهران ادامه داد: واردکنندگان تقریبا افراد ثابتی نیستند و دائما تغییر میکنند؛ به طوری که فردی که امروز گوشی وارد میکند تا سال دیگر هیچ وارداتی انجام نمیدهد درحالی که دراین مدت سری ساخت عوض میشود و برچسب چسباندن روی جنسها نیز به قدری راحت شده که نمیتوان مطمئن بود یک برند واقعی است.
وی با بیان اینکه زمانی که قطعات را چک میکنیم اکثرا مردود میشوند، گفت: بارها اتفاق افتاده که پس از باز کردن یک وسیله میبینیم اصلا هیچ سریال نامبری که روی قطعه نصب شده باشد در کیس وجود ندارد.
بیات واردات کالاهای ریفوربیشد (refurbished) که کالاهای نوسازی شده هستند، را براساس قوانین استاندارد ممنوع اعلام کرد و گفت: این کالاها شامل کالاهایی میشود که با استفاده از قطعات کار میکنند و مجددا سر هم بندی میشوند و در یک بسته بندی شکیل دوباره به فروش میرسند.
مدیر کل اداره استاندارد استان تهران افزود: استاندارد ورود این کالاها را ممنوع اعلام کرده چرا که زمانی که یکی از آن را تست میکنیم قابل تسری به نوع دوم نیست.
وی درباره چگونگی تست کالاهای وارداتی IT گفت: ما آزمایشگاههای خوبی در دانشگاه امیرکبیر، مرکز تحقیقات انفورماتیک و چند جای دیگر داریم که میتوانیم این تستها را روی لوازم به خوبی انجام دهیم.
- ۹۳/۱۱/۱۲