20 سال ناتوانی در پاسخ به یک پرسش
سعید همتی – نزدیک به بیست سال از برقراری نخستین تماس با تلفنهمراه در کشور ایران میگذرد. دنیا نیز چهل سال قبل نخستین شبکه تلفنهمراه و مکالمه از این طریق را ایجاد کرده است.
حالا تلفنهمراه ایرانیها در هر کوی و برزنی و در اکثر جادهها، پستیها وبلندیهای این سرزمین زنگ میخورد و به عبارتی تمام ایرانیها در دسترس هستند. با این وجود و در حالیکه تقریبا تمام ایران به جز برخی نقاط، تحت پوشش شبکه ارتباطات سیار قرار دارند، یک پرسش به قدمت سن ایجاد این شبکه در کشور سن دارد.
پرسش این است که آیا تشعشع آنتنهای BTS برای مردم زیان آور هست یا نه؟ آنچه در خصوص این پرسش تا حدودی تامل برانگیز محسوب میشود مورد سوال قرار دادن مدیر عامل اپراتور اول کشور یعنی همراه اول است.
در واقع این سوال از مدیرعامل ایرانسل، تالیا یا رایتل پرسیده نمیشود. شاید نخستین دلیل آن گستردگی چند برابری شبکه همراه اول به نسبت سایر اپراتورهای کشور باشد. اما این که چرا پرسش مذکور به سمت این اپراتور هدایت شده است تا حدودی سوال برانگیز است.
این موضوع نیز مهم است که همراه اول تا کنون به کرات به این پرسشها پاسخ داده حال آنکه شاید پاسخ این پرسش باید به نهادهای مستقل و خارج از اپراتورها ارجاع شود. در این خصوص نیز سازمان رگولاتوری یا سازمان انرژی اتمی کشور باید پاسخگو باشند.
حالا با گذشت چهل سال از ساخت شبکه ارتباطات سیار در دنیا، آذربایجانشرقی میزبان همایش "ایمنی تشعشع در شبکههای تلفن همراه" است و اخبار آن نیز برای رسانهها و مردم دایما در حال تولید و ارسال است.
از سوی دیگر بعد از بیست سال خبر رسیده که یک مقام مسئول در سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از تشکیل کمیته ای با هدف بررسی و اندازه گیری تشعشعات طیف فرکانسی کشور با حضور نمایندگان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت بهداشت، سازمان انرژی اتمی و محیط زیست خبر داد!
چه میتوان گفت شاید بعد از بیست سال که کل کشور تحت پوشش تلفنهمراه قرار گرفته باید این همایشها و کمیتهها تشکیل شوند. اما با این تحرکات که مشخص نیست با چه اهدافی انجام میشود این پرسش مطرح است که آیا کمی دیر به فکر این مسایل نیفتادهایم. به فرض اگر این شبکهها مضر باشند حالا که بیست سال تا کوچه پس کوچههای شهر و روستاها را آنتنهای BTS اشغال کردهاند به مردم خواهیم گفت اشتباه شده و این آنتنها مضر هستند؟ بعد از آن چه خواهیم کرد؟
بیست سال دیگر وقت خواهیم گذاشت شبکه را اصلاح کنیم؟ آیا این موضوعات ذهن مردم را بیشتر مشوش نخواهد کرد. دنیا در این خصوص چه مسیری را پیش رفته است؟ نهادهای ارزیاب بینالمللی در این خصوص چه میگویند؟
اینطور که پیداست شاید رسانهها نیز در این خصوص کمکاری کردهاند و به همین دلیل باید از فردا هر روز خبری از گوشهای در داخل و خارج منتشر کنند که گفته میشود این آنتنها مضرات دارند یا ندارند؟(منبع: موبنا)
- ۹۲/۱۰/۱۷