6 فناوری آینده که نمیتوان نادیده گرفت
گروه تحقیقاتی گارتنر شش حوزهی جدید فناوری را شناسایی کرده است که کسبوکارهای دیجیتالی و مدیران ارشد فناوری اطلاعات نباید از آنها غفلت کنند.
1- اینترنت چیزها(چیزترنت)
برای سازمانهای بسیاری اکثر نقاط انتهایی در شبکهی شرکت چیزهایی غیر از رایانههای شخصی یا افزارههای همراه است چیزهایی مثل حسگرهای ساختمان و ماشینها. از دید ارزش کسب و کار هم اینترنت چیزها(چیزترنت) میتواند بهبود چشمگیری در بهرهوری ایجاد کند و درآمدهای تازهای( جمعاً 9 تریلیون دلار تا سال 2020) پدید آورد.
به گفتهی گارتنر چیزترنت بین بهرهبرداری، پدیدآوری محصول و فناوری اطلاعات تنشهای سیاسی پدید میآورد. راهاندازی چیزترنت در صورتهایی که به مصرف کننده محوریت می دهد( مثل خانههای اینترنتی) قدمت اندکی دارد و بنابراین مدیران ارشد فناوری اطلاعات میتوانند از پایه شروع کنند و بر انتخاب فناوری اثر بگذارند.
در چیزترنت صنعتمحور نیز فرصتهای بسیاری وجوددارد اما دست مدیران ارشد فناوری اطلاعات در این حوزه بستهتر است زیرا احتمال دارد گروههای مهندسی و بهرهبرداری در گذر سالیان یا حتی دههها در مجموعهای از فناوریهای از پیش موجود سرمایهگذاری کرده باشند.
مدیران ارشد فناوری اطلاعات باید به دقت با این چالشهای سیاسی برخورد کنند و برای منابع و مهارتهای مورد نیاز در طرحهای بهرهبرداری و فناوری برنامهریزی کنند.
2 – چاپگری 3 بعدی
گارتنر میگوید چاپگری 3 بعدی دارای قابلیتهای تحولساز مهمی است که مدیران ارشد فناوری اطلاعات نباید دست کم بگیرند. چاپگری 3 بعدی دست کم در تولید کارخانهای و سرگرمیهای بازار ثابتی خواهد داشت و در تحولسازترین قابلیتاش میتواند بر تجارت جان اثر بگذارد. مثلاً با چاپ 3 بعدی محصولات دیگر نیازی به واردات قطعات نخواهد بود. مدیران ارشد فناوری اطلاعات باید میزان تحول سازی چاپگری 3 بعدی در صنعت و بنگاه خودشان را بشناسند و به موضوعات مربوط به آن مثل حق مالکیت معنوی توجه داشته باشند.
3- برافزودهسازی انسان(Human augmentation) و فناوری پوشیدنی
با استفاده از فناوری میتوان انسانها را تقویت کرد. گسترهای از فناوریها از فناوریهای پوشیدنی که حضوری فزاینده پیدا کردهاند تا فناوریهای جدید کاشت و میاناگذاری در مغز در این حوزه کاربرد دارند. فناوری پوشیدنی میتواند کارایی، ایمنی و سلامت کارکنان را افزایش دهد ولی نیاز به خطمشیهای روشن دارد. مدیران ارشد فناوری اطلاعات باید به وجوه اخلاقی، اجتماعی، حقوقی و انسانی این حوزه توجه داشته باشند، وجوهی که بر اساس جنبههای جغرافیایی و جمعیتشناختی دستخوش تغییرات بسیاری میشود.
4- رباتیک و ماشینهای خودران(autonomous)
به گزارش عصر ارتباط رباتیک و ماشینهای خودران در اساس حاصل همگرایی رایانههای ، سامانههای مکانیکی، و الکترونیک هستند. این همگرایی ممکن است سبب شود تا رباتیک و ماشینهای خودران(شامل خودروها) نیز به طور مستقیم یا غیرمستقیم در دستور کار مدیران ارشد فناوری اطلاعات پدیدار شوند.
رباتهای نسل جدیدتر میتوانند معادلهی هزینه را تغییر دهند به طوری که هزینهی خرید تقریباً همارز عایدات سالانهی کارمندی با حداقل مزد باشد. البته مدیران ارشد فناوری اطلاعات به هنگام ارزیابی موارد تجاری رباتها و ماشینهای خودران باید به فراتر از صرفهجویی در هزینهی نیروی کار توجه داشته باشند. کاهش فرسایش ماشین، کاهش مدت لازم برای تولید، افزایش ایمنی و کاهش مدتهای از کارافتادن ماشینها از جمله مواردی است که باید به آنها توجه داشت.
5- ماشینهای شناسنده
ماشینهای شناسنده میتوانند تصمیمگیریهایی را انجام دهند که اغلب لازمهاشان ترازی از قضاوت است که گمان میرفت فقط انسان دارا باشد(مثل خبرنویسی، منشیگری یا جواب دادن به مشتریان).
مدیران ارشد فناوری اطلاعات باید کارهای تکراری را پیدا کنند و راجع استفاده از این فناوریها در کنار انسان و نه به جای انسان فکر کنند. مثلاً پزشک میتواند در تشخیص بیماری و درمان از این فناوریها کمک بگیرد.
استفاده از ماشینهای شناسنده اثر چشمگیری بر صنعت میگذارد.
6- امنیت سایبری
امنیت سایبری فناوری نیست اما هیچ بحثی با مدیران ارشد فناوری اطلاعات راجع به فناوریهای دیجیتالی کسب و کار بدون پرداختن به نیازهای امنیت سایبری تکمیل نمیشود. فناوریهای دیجیتالی کسب و کار هم اکنون نیز در بسیاری از بنگاههای سیطره یافتهاند و باید مسئولیتهای امنیتیشان مشخص شود. لازمهی این کار همکاری عمیقتر بین ستاد امنیت مدیران ارشد فناوری اطلاعات و کارکنان حراست است. مدیران ارشد فناوری اطلاعات باید باید مشخص کنند که این فناوریها چگونه و چه هنگام در صنعتشان دست بالا را پیدا میکند.
- ۹۳/۰۵/۰۳