اهمال طولانی بانک مرکزی در اجرای قانون چک الکترونیکی
نزدیک به دوسال از تصویب قانون جدید صدور چک میگذرد. در این مدت، بانک مرکزی به عنوان متولی اصلی اجرا،در عملیاتی کردن اکثر موارد آن ضعیف عمل کرده و گزارش نظارتی مرکز پژوهشها نیز موید آن است.
به گزارش خبرنگار مهر، نزدیک به دوسال از تصویب قانون جدید صدور چک میگذرد. در این مدت، بانک مرکزی به عنوان متولی اصلی اجرا، در عملیاتی کردن اکثر موارد آن ضعیف عمل کرده و گزارش نظارتی مرکز پژوهشها نیز موید آن است.
سالها در کشور، پروندههای بیشماری در رابطه با شکایات مربوط به چک در دادگاهها روی هم انباشته میگردید، از مهمترین عناوین این شکایات، برگشت چکها بود که به طور مثال در سال ۱۳۹۶(پ یش از اصلاح قانون)، بیش از ۱۷ میلیون فقره چک به ارزش ۱,۶۰۰ هزار میلیارد ریال برگشت خورده بود که معادل بیش از یک میلیارد تومان چک برگشتی در هر دقیقه به ازای ساعات کاری در سال است که آماری بسیار نامطلوب بهحساب میآمد.
این حجم از چکهای برگشتی خسارات فراوانی از جمله افزایش سرسام آور هزینه مبادله و از رونق افتادن کسب و کار، بیارزش شدن اعتبار چک و افزایش پروندههای مربوط به چک در قوه قضائیه را به همراه داشت تا جایی که در سال ۹۶، موضوع مطالبه وجه چک رتبه دوم پروندههای حقوقی را به خود اختصاص داد. علاوه بر آن، با اینکه مجازات صدور چک بلامحل طی اصلاحات قانون صدور چک در سالهای گذشته کاهش یافته بود، حدود ۹۵ درصد زندانیان جرایم غیرعمد محکومان مالی تشکیل داده و بیش از ۹۵ درصد از زندانیان زن محکوم مالی، به دلیل صدور چک برگشتی محکوم شده بودند.
پیشگیری از تخلفات، مزیت اصلی قانون جدید صدور چک
با توجه به این حجم از مشکلات و ایرادات قانون قدیم صدور چک، قانون صدور چک در سال ۱۳۹۷ برای رفع خلاءها و ایرادات، اصلاح گردید. اساس این اصلاحات، پیشگیری از صدور چک بلامحل است که طبق آن با پیشبینی تنبیهاتی منطقی، هشداری به مردم برای دقت در صدور چک دهد. همچنین با تغییراتی در سازوکار بررسی دادخواستهای مربوط به چک، فرآیند رسیدگی به پروندههای این حوزه را در دادگاههای حقوقی کوتاهتر کرد.
طبق گزارش نظارتی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، اصلاحاتی مهم در قانون جدید صدور چک گنجانده شده است که بعضی از مهمترین مواد آن عبارتند از: قانون چک الکترونیک، ارائه گواهی عدم پرداخت همراه کد رهگیری یکتا در سامانه بانک مرکزی، امکان صدور اجراییه صرفاً با گواهی عدم پرداخت صادرشده توسط بانک، تنبیههای مالی پیشگیرانه جهت افزایش ضمانت تسویه چکهای صادرشده، صدور یکپارچه دستهچک توسط بانک مرکزی و ایجاد امکان استعلام سیستمی آخرین وضعیت صادرکننده چک (استعلام چک برگشتی، سقف اعتبار مجاز و میزان تعهدات چکهای تسویه نشده).
این قانون از لحاظ زمانبندی اجرا به سه بخش مجزا تقسیم گردیده است که بعضی از موارد آن به محض لازمالاجرا شدن قانون باید توسط بانک مرکزی و قوه قضائیه عملیاتی گردند، تعداد دیگری از موارد که اجرای آنها منوط به تهیه آئیننامه و دستورالعمل شده و برای تدوین آنها، یکسال زمان در نظر گرفته شده است و نهایتاً مواردی که به دلیل ضعف زیرساختها، دو سال برای اجرایی شدن آنها در نظر گرفتهشدهاست.
به دلیل اهمال بانک مرکزی، تنها ۳ مورد از ۱۲ مورد تکلیف شده قانون به صورت کامل اجرا شده است!
از ۱۷ مورد تکلیف شده قانون جدید صدور چک، ۱۲ مورد به موعد قانونی اجرا رسیدهاند که البته با اهمال و کوتاهی بانک مرکزی، تنها ۳ مورد به صورت کامل اجرا شده است که نشان از سوءمدیریت و قانونگریزی این نهاد پولی و مالی کشور است. این ۳ مورد شامل ثبت غیر قابل پرداخت بودن چک و دریافت کد رهگیری و درج آن در گواهینامه توسط بانک، تهیه و تصویب آئیننامه در ارتباط با استثنا شدن بنگاههای تولیدی از اعمال محدودیتها و محرومیتهای چکبرگشتی و برقراری امکان استعلام گواهینامههای عدم پرداخت برای مراجع قضائی و ثبتی از طریق شبکه ملی عدالت است.
از طرفی طبق این گزارش، تکالیف مهمی همچنان منتظر اجرا توسط بانک مرکزی است که عبارتند از: محدود شدن امکان صدور چک متناسب با اعتبار صادرکننده آن، پرداخت مبلغ موجود در حساب و صدور گواهینامه عدم پرداخت برای کسری مبلغ. این موارد در حالی همچنان معطل اجرای بانک مرکزی است که نیاری به هیچ زیرساخت پیچیده و سختی نیز ندارد و نشان از این دارد که این نهاد قصد تمکین به قانون را نداشته و از مسئولیت خود سر باز میزند.
همه این موارد در حالی است که طبق زمانبندی اجرای قانون جدید صدور چک، آذرماه امسال، آخرین موارد و بندهای قانون باید عملیاتی گردد و این در حالی است که بانک مرکزی هنوز بسیاری از تعهدات قانونی خود را در مورد بندهای دیگر قانون که از موعد اجرایی شدن آن نیز گذشته است، عملیاتی نکردهاست.
از مهمترین مواردی که در آذر امسال باید اجرایی شود میتوان به جلوگیری از دریافت دسته چک و صدور چک جدید و استفاده از چک موردی برای افراد ورشکسته و معسر، ایجاد بستر استعلام آخرین وضعیت صادرکننده شامل سقف اعتبار مجاز و سابقه چک برگشتی در سه سال اخیر و میزان تعهدات چکهای تسویهنشده، تسویه شدن چک صرفاً در سامانه چکاوک که باعث بیاعتبار شدن فیزیک چک میشود و از بسیاری از تخلفات جلوگیری خواهد کرد و همچنین ممنوعیت ظهرنویسی و همچنین صدور چک در وجه حامل که باعث جلوگیری از تخلفاتی مانند پولشویی میگردد، اشاره کرد.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس از قانون جدید چک: بانک مرکزی در اجرای قانون اهمال کرده است
در جمع بندی این گزارش، با اشاره به تغییرات مثبت قانون جدید صدور چک و اینکه این قانون باعث تحولی بزرگ جهت استفاده از چک به عنوان یکی از مهمترین اسناد تجاری است، از اجرایی نشدن برخی از اصلاحات اساسی این قانون علیرغم سپری شدن مهلت قانونی آن انتقاد شده است و از مجلس شورای اسلامی درخواست گردیده تا از جایگاه نظارتی خود برای اجرای کامل قانون جدید صدور چک، استفاده کرده و تا حصول نتیجه، پیگیریهای لازم را صورت دهد.