برنده و بازنده 3 میلیون تراکنش در روز
ایرمان خالقی - در فروردین ماه امسال شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران از فاز اول سامانه جدید پرداخت هزینه سوخت با همکاری شرکت پرداخت الکترونیک پارسیان رونمایی کرد و دو ماه بعد یعنی خرداد ماه در فراخوانی به تمامی شرکتهای فعال در صنعت پرداخت کشور اعلام کرد چنانچه آمادگی ارایه خدمات مورد نیاز این شرکت را دارند، میتوانند درخواستهای خود را به این شرکت ارسال کنند. نکته جالب ماجرا اینجا است که شرکت ملی پالایش در 19 تیرماه امسال مجددا با شرکت پرداخت الکترونیک پارسیان از نسل جدید سامانه کارت هوشمند سوخت و کارتخوانهای جدید تاپ رونمایی کرد. جدای اینکه به نظر میرسد براساس تاریخهای ذکر شده در بالا امتیازاتی خاص برای شرکت تاپ در نظر گرفته شده در گزارش پیش رو به موضوعات دیگری همچون نداشتن مجوزهای لازم برای بهکارگیری نسل جدید کارتخوان از شرکت شاپرک، آمار غیرواقعی اعلامی در خصوص هزینه نگهداری شبکه کارت سوخت هوشمند و برخی موضوعات دیگر پرداختهایم که میخوانید.
دروغی به نام هزینه بالای نگهداری سامانه کارت سوخت
یکی از موضوعات مهمی که اکنون شرکت ملی پالایش پخش از آن به عنوان یک دستاورد بزرگ یاد میکند حذف هزینه نگهداری سامانه کارت هوشمند سوخت است که اکنون با توجه به طراحی ارایه شده، شرکت پرداخت الکترونیک پارسیان از این پس این هزینه را پرداخت خواهد کرد. اما نکته مهم ماجرا اینجا است که موسویخواه، مدیرعامل شرکت پالایش پخش در مراسم رونمایی تیرماه اعلام کرد که نگه داشتن سامانه کارت سوخت سالانه 20 میلیارد تومان برای این شرکت هزینه داشت که اکنون توسط شبکه بانکی کشور پرداخت میشود. بررسیهای ما نشان میدهد شرکتی که اکنون از این سامانه نگهداری میکند سالی یک میلیارد و 500 میلیون تومان از این بابت دریافت میکند و فاصله این اعداد پرسشی است که ما هنوز پاسخی شفاف برای آن پیدا نکردیم.
البته گفته میشود آن زمان که دولت به دنبال حذف کارت سوخت بود این اعداد درشت شد تا شاید به این ترتیب بتواند مجلس را قانع به حذف کارت سوخت کند.
امکان سوختگیری با کارت تلفن
در 19 تیرماه که سامانه جدید با حضور مدیران شرکت ملی پالایش و پخش، شهرداری و شرکت تاپ رونمایی شد پس از مراسم مشخص شد که در بخش کارت سوخت دستگاه با استفاده از هر کارتی با ابعاد کارت سوخت از گواهینامه رانندگی گرفته تا کارت تلفن، امکان سوختگیری وجود دارد که البته به گفته کارمندان جایگاه این مشکل پس از چند روز برطرف شد و اکنون تنها با کارت سوخت امکان سوختگیری وجود دارد. با این حال به نظر میرسد با توجه به این نقیصه که چند روز هم ادامه داشته بازرسی وزارت نفت به منظور بررسی دقیق ماجرا وارد شود چرا که میزان مصرف سوخت در جایگاه آزادی در آن روزها گویا در جایی ثبت نشده است.
بهکارگیری کارتخوانهای جدید بدون داشتن مجوز از شاپرک
براساس قانون تمامی شرکتهای پرداخت الکترونیک، در صورت بهکارگیری دستگاه جدیدی در شبکه پرداخت کشور باید قبل از استفاده یک نمونه از دستگاه مدنظر را به شرکت شاپرک ارایه کنند و تنها در صورت دریافت تاییدیههای امنیتی و فنی امکان اتصال آن به شبکه پرداخت قانونی است. این در حالی است که بررسیهای خبرنگار عصر ارتباط نشان میدهد شرکت تاپ با وجود گذشت بیش از یک ماه هنوز موفق به دریافت تاییدیههای امنیتی از شاپرک نشده و همچنان کارتخوانهای جدید این شرکت در جایگاه توزیع سوخت خیابان آزادی در حال کار است.
نکته دیگر و مهمی که اکنون هم موجب نارضایتی مردم و کارکنان این جایگاه شده ارایه نکردن رسید پرداخت هزینه سوخت است چرا که مسوول نازل باید پس از هر پرداخت الکترونیکی به منظور چک کردن صحت عملیات پرداخت به صورت دستی از روی صفحه دستگاه کارتخوان که کوچک است اقدام به بررسی کند. این در حالی است که براساس الزامات شرکت شاپرک باید رسید پرداخت به مشتری حتما ارایه شود و نبود چاپگر برای این دستگاه و عدم برخورد دستگاه ناظر در این زمینه نیز پرسشبرانگیز شده است.
استفاده از دستگاههای جدید بدون داشتن تاییدیه امنیتی تخلف است
افشین لامعی، مدیر امنیت شرکت شاپرک نیز در خصوص دریافت تاییدیههای امنیتی دستگاه کارتخوان جدید نازلهای سوخت که توسط شرکت تاپ در شبکه پرداخت زیر بار رفته است، میگوید: این شرکت همزمان با بهکارگیری این کارتخوانها روال قانونی دریافت تاییدیههای شاپرک را آغاز کرده بود.
وی با اشاره به اینکه طبق قانون هیچ شرکتی نباید قبل از دریافت تاییدیههای لازم اقدام به استفاده از سختافزارهای جدید در شبکه پرداخت کند، افزود: ما در این مورد و موارد مشابه که البته به ندرت در شبکه پرداخت اتفاق افتاده روالهای قانونی را دنبال کردهایم و از آنجا که از همان روزهای اول میدانستیم که دستگاه استفادهشده استانداردهای PCI را دریافت کرده نگرانی خاصی در خصوص موارد امنیتی این مورد خاص نداشتیم.
مدیر امنیت شاپرک بیان کرد: از آنجا که تعداد درخواستها در این بخش زیاد است روال ارایه تاییدیه حدود یک ماه طول میکشد و کارتخوان جدید شرکت تاپ اکنون توانسته تاییدیههای لازم امنیتی را دریافت کند و هیچ مشکلی از این بابت وجود ندارد و ما در حال انجام روال اداری برای ارایه تاییدیه در این مورد هستیم.
وی در خصوص اینکه به نظر میرسد الزامات فعلی شاپرک بازدارنده نیست و شرکتها با وجود احتمال جریمه شدن باز هم حاضر به رعایت کردن این الزامات نیستند، گفت: لازم است این الزامات به این ترتیب باشد که پس از کشف بهکارگیری دستگاههایی که تاییدیه امنیتی ندارد ابتدا آنها را جمعآوری کنند و همزمان با در نظر گرفتن جریمه روال بررسی دستگاه را آغاز کنند.
و در ادامه گفت: این موضوعات باید توسط معاونت نظارت شرکت شاپرک پاسخ داده شود و در این زمینه باید ببینیم که قانون چه روالی را پیشبینی کرده است. اما ما در بخش امنیت شاپرک حساسیتهای لازم در این موارد را داریم و براساس روال خود موضوعات را دنبال میکنیم.
3 میلیون تراکنش روزانه
با توجه به آمار وجود حدود ۶ هزار جایگاه سوخت در کشور و حجم فروش ۱۲۵ میلیون بشکه در روز، با یک حساب سرانگشتی متوسط هر باک ۴۰ لیتر، در حدود بیش از ۳ میلیون تراکنش در روز از این طریق برای شرکت پرداخت طرف قرارداد رقم خواهد خورد و این قطعا در بازار شرکتهای پرداخت ایران، رقمی رویایی و غیرقابل رقابت خواهد بود.
در هر حال متاسفانه کارهای ضد رقابتی فعالان صنعت پرداخت، کار را به جایی رسانده که موضوع کارمزدخواهی که اکنون در صنعت پرداخت کشور به امر عادی مبدل شده درباره جایگاهداران پا را فراتر گذاشته و اکنون شرکتهای پرداخت برای به دست آوردن تراکنشهای این بخش حتی حاضر شدهاند که هزینه نگهداری PTها که تاکنون خود شرکت ملی پخش آن را پرداخت میکرد به گردن بگیرند.
چنانچه به مالکان اصلی شرکتهای PSP کشور توجه شود، خواهید دید که اکثرا مالک آنها بانکهای کشور هستند و عملا هزینههای این تصمیمات از جیب مردم پرداخت میشود.
حمایت از تولید داخلی فقط شعار است
محصول به کارگرفته شده در جایگاههای سوخت توسط شرکت تاپ از یک شرکت فرانسوی به نام world line خریداری شده و کاملا وارداتی است این در حالی است که هماکنون در جایگاههای سوخت کشور امکان پرداخت هزینه سوخت با کارت بانکی فراهم شده و تنها مزیتی که سامانه جدید دارد این است که مردم برای پرداخت هزینه سوخت در همان نازلی که سوختگیری کردند هزینه را پرداخت میکنند و مزیت دیگر آن برای شرکت ملی پالایش پخش است که هزینه نگهداری و تجهیز سامانه کارت سوخت هوشمند را به شرکت تاپ تحمیل کرده است. حال با توجه به اینکه هر دستگاه کارتخوان مذکور با توجه به قیمت رسمی آن و هزینههای جانبی ارسال و آمادهسازی، چیزی حدود 600 یورو آب میخورد و کارکرد این دستگاه نیز به گونهای است که بایستی به ازای هر نازل در جایگاههای سوخت یک دستگاه تعبیه کرد که به عبارتی برای هر پمپ دو نازله دو دستگاه کارتخوان جدید مورد نیاز است.
با حسابی سرانگشتی حدود 50 هزار دستگاه برای تجهیز جایگاههای کشور مورد نیاز است که رقم ارز مورد نیاز برای خرید آن بیش از 30 میلیون یورو تخمین زده میشود (یعنی با احتساب ارز دولتی بیش از 1600 میلیارد ریال).
همه اینها در حالی است که برخی از شرکتهای PSP مدعی هستند با استفاده از زیرساختهای موجود هر تغییری در شبکه سوخت کشور توسط متخصصان داخلی قابل انجام است.
جمع بندی
فارغ از اینکه کدام شرکت PSP در کنار شرکت بهپرداخت ملت جواز حضور در جایگاههای توزیع سوخت را دریافت میکند، نهادهای نظارتی با توجه به موارد اشاره شده در این گزارش میبایست به این موضوع توجه نشان دهند، چرا که به نظر میرسد شرکت ملی پالایش و پخش امتیازات خاصی برای یک شرکت ایجاد کرده و اینکه یک شرکت دولتی برای واگذاری پروژهای به این بزرگی آیا میتواند بدون برگزاری مناقصه آن را واگذار کند سوالاتی است که باید دستگاههای نظارتی همچون سازمان بازرسی کشور و بازرسی و حراست وزارت نفت به آن پاسخ دهند. اما در موضوع صنعت پرداخت نیز مدیران بانک مرکزی باید این حساسیت را از زاویه دید رگولاتور و تنظیمکننده بازار داشته باشند که پازلهای موجود در صنعت را به نحوی کنار هم قرار دهند که منافع بلندمدت این صنف و شبکه بانکی فدای آمارسازی برای یک شرکت خاص نشود.(منبع:عصرارتباط)