تاثیر مصوبات کمیسیون رگولاتوری بر توسعۀ فیبرنوری
کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات در جلسهای ۳۶۱ خود که در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ برگزار شد، مصوباتی داشت که تأثیر مستقیم روی روند توسعۀ فیبرنوری خواهد گذاشت، این مصوبات از قیمت حفاری تا تعریف از پوشش فیبر و موضوع فروش عمده را متأثر کردند.
به گزارش آنا آخرین جلسۀ کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات که سال گذشته برگزار شد ۴ تغییرمهم در مقررات توسعۀ شبکۀ فیبرنوری منازل و کسب و کارها ایجاد کرد که هریک میتواند، تأثیر مستقیم و اساسی روی روند توسعه این شبکۀ ضروری برای ارتباطات ثابت کشور داشته باشد.
افزایش قیمتها به حفاری فیبرنوری رسید
روزهای پایانی و ابتدایی سال اخبار تغییر تعرفهها جزوء پر تکرارترین اخبار محسوب میشوند، کمیسیون تنظیم مقررات هم از این غافله عقب نماند و یکی از مصوبات پایان سال خود را به تغییر بهای حفاری فیبرنوری تغییر داد.
براساس مصوبه جدید، سقف تعرفه اخذ مجوز عبور زمینی در شهر تهران، ۴۸۰ هزار تومان به ازای هر متر است. این رقم پیش از این ۴۰۰ هزار تومان بود. همچنین تعرفه اجازه عبور هوایی در شهر تهران ۲۴۰ هزار تومان برای هر متر تعیین شده است.
رقم تعرفه صدور مجوز اجازه عبور زمینی و هوایی برای مراکز استانهای خراسان رضوی، اصفهان، آذربایجان شرقی، خوزستان، البرز، فارس و قم ۱۸۰ هزار تومان برای هر متر تعیین شده است، اپراتورهای در سایر مراکز استانها نیز موظف به پرداخت هزینۀ ۱۲۰ هزار تومانی شدهاند، تعرفه برای سایر شهرها نیز به میزان ۶۰ هزار تومان به ازای هر متر عبور تجهیزات فیبر نوری تعیین شده است.
یگی از چالشهای اساسی اپراتورها در توسعۀ فیبرنوری با شهرداریها بر سر موضوع صدور مجوز حفاری است، برخی از شهرداریها همواره خواهان این بودهاند که تعرفۀ صدور مجوز حفاری توسط خود آنها یا شورای شهر انجام شود تا اینکه قانون مصوب مجلس شورای اسلامی آنها را ملزم به رعایت مصوبات کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات کرد، حال باید دید با تعرفههای جدید شهرداران به خصوص در کلانشهرها حاضر به همکاری با اپراتورها برای توسعۀ شبکۀ فیبرنوری میشوند یا همچنان رویۀ عدم همکاری را پیش میگیرند.
شهرداریها در موضوع فیبرنوری طی حدود سه سال گذشته رویۀ نادرستی را پیش گرفتهاند، محدودیت منابع درآمدی آنها سبب شده است تا هر اتفاق و توسعهای بر بستر شهر را فرصتی برای کسب درآمد جدید تلقی کنند و همۀ سعی خود را به کار گیرند تا حداکثر درآمد لحظهای را نیز محقق کنند، همین امر در سالهای گذشته مردم شهرهای آنها را محروم از توسعۀ دیجیتال کرده است، در حالی که اگر شهرداران این شهرها نگاه کلانتری داشتند به این جمع بندی میرسیدند که توسعۀ بسترهای دیجیتال سبب رونق کسب و کارها و زندگی مردم در آنها میشود و همین رونق گرفتن زندگی شهری و افزایش درآمد ساکنان شهر، فرصتهای درآمدی جدید و البته پایداری برای شهرداریها خواهد شد بنابراین فرصت توسعۀ زیرساختهای فناوری را به سادگی از دست نمیدادند.
اکنون که تعرفهها تصحیح شده است و براساس نصصریح قانون برنامۀ هفتم توسعه امسال باید ۵ میلیون پوشش جدید فیبرنوری در کشور ایجاد شود، ضرورت دارد که نهادهای نظارتی نیز ورود جدی نسبت به عملکرد شهرداریها در اجرای قانون داشته باشند تا آنها تعرفهها را رعایت کنند و مجوزها نیز براساس مقررات ظرف مدت معین قانونی ۱۵ روز از زمان درخواست اپراتور صادر شود.
هرچند افزایش این هزینه منجر به رشد بهای تمام شدۀ ایجاد پوشش فیبرنوری برای اپراتورهای ارتباطی خواهد شد و یکی از چالشهای فعلی این طرح، هزینۀ ایجاد اتصال اولیه گرانتر آن به نسبت سایر سرویسها محسوب میشود که دولت سیزدهم زمانی که اجرای طرح را شروع کرد با در نظر گرفتن مشوق پوشش و اتصال سعی کرد تا ضمن پرداخت یارانه هزینۀ تمام شده برای کاربر نهایی را کاهش دهد، اما افزایش هزینهها در سالهای بعدی سبب شد تا اپراتورها در مواضع رسانهای خود نیز خواهان افزایش میزان این مشوقها (اعم از تسهیلات و بلاعوض) باشند، حال که کمیسیون تنظیم مقررات در دولت چهاردهم تصمیم به افزایش هزینۀ حفاری گرفته است، باید دید که چالش افزایش بهای اتصال نهایی کاربر با تعدیل مثبت مشوقهای دولتی بلاعوض یا افزایش میزان تسهیلات بانکی جبران خواهد شد یا در سال جاری باید شاهد رشد نرخ نهایی ایجاد اتصال برای کاربر نهایی باشیم.
نکتۀ دیگر اینکه هزینۀ حفاری تنها قیمت افزایش یافته در هزینههای ایجاد پوشش و اتصال فیبرنوری نیست و موارد دیگری نیز در این زنجیره افزایش قیمت داشتهاند، برای مثال افزایش بهای چند ده درصدی قیمت دلار سبب شده است تا بهای تمام شدۀ مودمهای وارداتی مورد نیاز فیبرنوری افزایش قیمت قابل توجهی داشته باشد و البته که همین مودمهای گران نیز در بازار کمیاب هستند و نیاز به چارهاندیشی برای این موضوع وجود دارد.
یک تغییر مهم در تعریف مناطق تحت پوشش فیبرنوری
پیشتر براساس تعاریف اولیۀ کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات مطابق بند ۷-۱ مصوبه ۳۲۹، تعداد خانوار تحت پوشش فیبرنوری چنین مشخص میشدند؛ «خانواری واقع در شعاع هوایی حداکثر ۳۰۰ متری یکی از نقاط حضور که ظرف مدت ۳۰ روز از تاریخ درخواست وی، خدمت دسترسی مبتنی بر فیبر نوری برای او تامین شود.»
کمیسیون تنظیم مقررات در مصوبه اخیر خود، این بند را چنین اصلاح کرده است «خانوار تحت پوشش: خانواری واقع در محدودهای حداکثر به فاصله ۳۰۰ متری یکی از نقاط حضور که امکان ارائه خدمت دسترسی مبتنی بر فیبرنوری برای وی فراهم و در صورت درخواست، ظرف مدت ۳۰ روز از تاریخ درخواست، خدمت مذکور برای او تامین شود».
این تغییر به احتمال زیاد سبب خواهد شد تا دادههای سایت ایران FTTX به عنوان داشبورد برخط طرح ملی فیبرنوری منازل و کسب و کارها که اکنون تحت پوشش بودن ۸.۲۲۷.۹۲۰ خانوار ایرانی برای دسترسی به اینترنت پرسرعت مبتنی بر کابل نوری را نشان میدهد، دستخوش تغییراتی شود و شاهد کاهش تعداد خانوار تحت پوشش باشیم.
شعاع هوایی یکی از عباراتی بود که وقتی طرح به صورت عملیاتی شروع شد، چالشهایی برای اپراتورهای ارتباطی هنگام توسعۀ شبکه ایجاد کرده بود و به نظر میرسد که اصلاح عبارت مذکور مورد استقبال آنها نیز قرار گیرد؛ چرا که در نظر گرفتن شعاع هوایی سبب میشد تا وقتی کاربری در برخی مناطق درخواست دریافت سرویس میکرد، اپراتور به دلایلی مانند قرار گرفتن منزل یا محل کسب و کار فرد در سمت مخالف بزرگراه برای طی فاصلۀ سیصد متری نهایی در یک ماه با چالش جدی روبهرو شود بنابراین تغییر در تعریف یاد شده به طور کل میتواند اتفاق مثبتی تلقی شود و سرویسدهی یکماهه از زمان درخواست را تسهیل کند.
عمده فروشی فیبرنوری پررنگتر شد
تجربههای گذشتۀ دولت و حاکمیت در توسعۀ سرویسهای ارتباطی و ایجاد انحصار در برخی از آنها توسط شرکتهای بزرگتر که چالشهایی را برای تنظیمگری حوزۀ ارتباطات ایجاد کرده بود، سبب شد تا دولت سیزدهم در زمان شروع طرح ملی فیبرنوری منازل و کسب وکارها «بیت استریم» یا فروش عمده را به عنوان راهکاری عملیاتی جهت جلوگیری از انحصار در مقررات توسعۀ شبکۀ فیبرنوری بگنجاند.
مقررات فروش عمده تأکید داشت که اپراتورها در هر شهری که متعهد به توسعۀ شبکۀ فیبرنوری آن میشوند، موظف هستند که دستکم ۳۰ درصد از ظرفیت کانالهای خود را به صورت عمده با نظارت رگولاتوری برای سرویسدهی به صورت عمده به سایر شرکتها بفروشند تا در هیچ شهری انحصاری برای یک اپراتور ایجاد نشود و کاربران برای انتخاب سرویسدهندۀ فیبرنوری خود حق انتخاب متنوعی داشته باشند و حقوق مصرف کننده تضمین شود، حالا کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات دولت چهاردهم با اضافه کردن یک عبارت بر این مصوبه تأکید کرده است.
این کمیسیون براساس مصوبه شماره ۱ جلسه ۳۶۱ بخشی از مصوبه شماره ۱ جلسه ۳۳۶ خود با موضوع «اصول حاکم بر پروانههای یکپارچه شبکه و خدمات ارتباطی» را اصلاح کرد. در این مصوبه نقاط اصلی و فرعی حضور اپراتورها و همچنین مسیرهای اصلی و فرعی تعریف شدهاند؛ بنابراین کمیسیون در مصوبه اخیر، بر رعایت اصول عمدهفروشی از سوی اپراتورها و ایجاد ظرفیت برای این کار، تاکید کرده است.
تغییر در نظام پرداخت تسهیلات توسعۀ شبکۀ فیبرنوری
کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در جلسه شماره (۳۶۱) خود همچنسن مصوبۀ مرتبط با جلسه شماره (۳۵۳) مورخ ۱۴۰۲/۱۲/۱۳ این کمیسیون را هم اصلاح کرد.
نخستین تغییر مربوط به عبارت سال ۱۴۰۳ بود که در بند اول مصوبه وجود داشت، در مصوبۀ جدید کمیسیون اعلام کرد که بعد از این به ازای هر خانوار متصل شده به شبکۀ فیبرنوری طی سالهای ۱۴۰۳، ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ مبلغ ۱۰ میلیون ریال تسهیلات پرداخت خواهد کرد.
کمیسیون تنظیم همچنین اعلام کرد که بعد از این تسهیلات موضوع مصوبه شماره (۳) جلسه شماره (۳۵۳) مورخ ۱۴۰۲/۱۲/۱۳ صرفاً با تایید برنامه توسط سازمان تخصیص و قابل پرداخت خواهد بود.
همچنین براساس تصمیم دیگر کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات صندوق توسعه فیبر نوری مکلف است حداکثر طی مدت ۳ ماه نصابهای مشوق موضوع اساسنامه صندوق توسعه شبکه تار (فیبر نوری) را برای تصویب به کمیسیون ارائه کند.
وزارت ارتباطات براساس نص صریح قانون برنامۀ هفتم توسعۀ کشور موظف است که زمینۀ ایجاد ۲۰ میلیون اتصال به شبکۀ فیبرنوری کشور را طی سالهای اجرای برنامه با کمک اپراتورهای ارتباطی ایجاد کند که این امر با ایجاد پوشش ۵ میلیونی به ازای هرسال در قانون پیشبینی شده است.
حدود چهار ماه دیگر یکسال از تحویل گرفتن مسئولیت امور اجرایی کشور توسط دولت چهاردهم خواهد گذشت، اما به نظر میرسد که نرخ اتصال و پوشش شبکۀ فیبرنوری در چهار ماه باقیماند تغییر ملموسی از زمان پایان دولت سیزدهم پیدا نکند، باید دید که طی سه سال بعد این عدم تغییر چالشها جبران خواهد شد یا خیر، نکتۀ مهم دیگر این است که سرعت تغییر و بهبود فناوری در جهان بسیار زیاد است و مانند چند دهۀ قبل نیست که دولتها برای توسعۀ یک شبکه سالها زمان داشته باشند اگر تأخیر بیش از اندازه بر توسعۀ زیرساختها حاکم شود، شیرینی توسعۀ این شبکه برای مردم کاهش پیدا خواهد کرد و احتمالاً دولت با این چالش مواجهه خواهد شد که طی مدت زمانی کوتاهی نیاز به ارتقاء شبکه زیرساختی برای ارائه سرعتهای بیش از یک گیگابیت بر ثانیه برای مردم به وجود میآید.
کشور ما حتی یک نسل از فناوری را به دلیل تأخیر در زیرساختها تقریباً از دست داد، در سالهای دهۀ نود، بسیاری از کشورهای جهان از فناوری vdsl به عنوان یک تکنولوژی تلفیقی از سیم مسی و تار نوری استفاده کردند ولی در ایران فناوری زیرساخت ثابت همچنان مبتنی بر ADSL بود، در خصوص فیبرنوری نیز اگر تأخیر بیش از اندازه باشد همانطور که گفته شد، اپراتورها در مدت زمان کوتاهی لاجرم ملزم به ایجاد تغییر در سرویسهای اولیۀ خود برای ارائه سرعتهای بالاتر خواهند شد.
درست است که کیفیت نباید به دلیل سرعت نادیده گرفته شود اما سرعت هم در دنیای فناوری نقش مهمی دارد، از طرفی ایران به دلیل سکون دهۀ نود همین حالا نیز در توسعۀ شبکۀ فیبرنوری نسبت به بسیاری از کشورها یک دهه تأخیر در شروع طرح دارد بنابراین تسریع در توسعۀ شبکۀ فیبرنوری برای بهبود جایگاه ارتباطات ثابت در کشور ضروری است.