خریداران سایت «دیوار» بیعانه ندهند
معاون دادستان کل کشور در فضای مجازی گفت: از ابتدای سال جلسات مکرری با مسئولان سایت دیوار برگزار شده اما اشکال اساسی در این سایت دو بحث پرداخت بیعانه و عدم احراز هویت است.
جواد جاویدنیا در گفتوگو با تسنیم درباره آخرین جزئیات رسیدگی قضایی به پرونده سایت دیوار و شیپور اظهار کرد: برای این سایتها الزامات خاصی تعیین شده و نسبت به قبل در بحث احراز هویت، ریجستر کردن شماره تلفنها و استفاده از آی.پیهای داخلی اقدامات خوبی انجام دادهاند و سعی دارند با انجام مؤلفههای مختلف نسبت به شناسایی فردی که به عنوان مثال یکبار آگهی کلاهبرداری را منتشر کرده، اقدام کرده و از انتشار آگهی مجدد توسط این شخص جلوگیری کنند.
معاون دادستان کل کشور در فضای مجازی ادامه داد: در سایت دیوار هشدارهای متعددی درباره عدم پرداخت بیعانه توسط کاربران داده شده و اکنون قسمت عمده مشکل سایت دیوار، بیعانهای است که پرداخت میشود، به طور مثال، فرد مجرم با ارائه یک محصول با قیمت وسوسهکننده، از خریدار میخواهد به سرعت مبلغ بیعانهای را واریز و به این صورت کلاهبرداری میکند.
در بحث سیمکارتها و عابربانکها احراز هویت جدی در فضای مجازی صورت نگرفته است
وی با بیان اینکه در بحث سیمکارتها و عابربانکها احضار هویت جدی در فضای مجازی صورت نگرفته، تصریح کرد: عدم این احراز هویت باعث سوءاستفاده مجرمان میشود و با این وجود دیگر نمیتوان تأمین امنیت زیرساختاری را از اینگونه سایتها (دیوار و شیپور) انتظار داشته باشیم البته اکنون کاری در حال انجام است که این سایتها به بانکهای اطلاعاتی موجود دسترسی پیدا کرده و احراز هویت دقیقتری انجام دهند.
دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه افزود: از ابتدای سال جلسات مکرری با مسئولان سایت دیوار برگزار شده اما اشکال اساسی در این سایت همان دو بحث پرداخت بیعانه و عدم احراز هویت است.
جاویدنیا با بیان اینکه فعلاً بحث مسدودسازی سایت دیوار و شیپور مطرح نیست، تصریح کرد: سایتهایی همچون دیوار و شیپور و به طور کلی استارتاپها، مادامی که قوانین کشور را رعایت کنند و نظارتهای لازم را انجام دهند، بنا بر برخورد سلبی با آنها نداریم، قانون نیز میگوید ابتدا درباره مطلب مجرمانه باید تذکر داد و اگر این کار صورت نگرفت، فیلترینگ انجام شود مگر آنکه آن سایت مانند سایتهای قماربازی و غیراخلاقی از اساس مشکل داشته باشد.
معاون دادستان کل کشور در فضای مجازی یادآور شد: بالای 95 درصد تذکراتی که از طریق دبیرخانه به سایتهای داخلی میدهیم، مورد اثر واقع شده و کار به فیلترینگ نمیرسد، بیشتر فیلترینگ صورت گرفته نسبت به سایتهای خارجی و سایتهایی است که در فضای مجرمانه فعالیت دارند.
اینستاگرام قابل فیلتر هوشمند شدن نیست
جواد جاویدنیا در مصاحبه دیگری گفت: زمانی ما می توانیم فیلترینگ هوشمند را استفاده کنیم که بسته اطلاعاتی مورد نظر رمزنگاری شده نباشد. به دلیل اینکه اینستاگرام داده های مبادلاتی را رمزنگاری کرد فیلترینگ هوشمند از کار افتاد و نتوانست عمل کند.
جواد جاویدنیا، معاون فضای مجازی دادستانی کل کشور، در گفتگو با برنا در پاسخ به این سوال که تا چه میزان عدم حضور کارشناسان حوزه فضای مجازی در شعب دادسرای رایانهای کشور در کنار قضات این دادسرا، با توجه به دانش بالا قضات در علم قضا و دانش کم قضات در علم فناوری باعث شده است که قضات تنها راه حل نظارت و کنترل بر فضای مجازی را فیلترینگ بدانند گفت: آموزشهایی برای قضات جوانی که متقاضی ورود به مجموعه قضایی هستند و بهطور ضمن خدمت برای قضاتی که مشغول کار در این شعب تخصصی هستند در نظر گرفته شده است. در پروندههای مختلف از کارشناسان و مشاوران فضای مجازی استفاده میشود ولی نمیتوان از نظر قانونی این کارشناسان را در شعب مستقر کرد. کار کارشناس جنبه مشورتی دارد که هر زمان در هر پروندهای نیاز باشد از نظر آنها بهرهبرداری میشود.
وی با تاکید بر اینکه منعی برای استفاده از کارشناسان فضای مجازی وجود ندارد افزود: البته درخصوص تعداد این کارشناسان رسمی در این زمینه ما با کمبودهایی مواجه هستیم و هنوز به میزان لازم در سراسر کشور نرسیدهایم.
جاویدنیا درباره علت عدم توانایی استقرار کارشناسان در شعب دادسرای جرائم رسانهای گفت: کارشناسان بر مبنای قرار کارشناسی که برای او مقرر میشود دستمزدی دریافت میکند و در شعبه موردنظر پرونده را مطالعه و درباره آن اظهارنظر میکند. برخلاف دادگاه خانواده مشاوره خاصی برای دادگاههای جرائم رایانهای پیشبینی نشده است.
نبود بستههای اطلاعاتی، علت ناتوانی در فیلترینگ هوشمند
جواد جاویدنیا همچنین در پاسخ به دلیل عدم استفاده از فیلترینگ هوشمند به جای فیلترینگ کلی شبکههای مجازی غیرمجاز در کشور گفت: فیلترینگ هوشمند پروژهای بود که اجرا شد اما دو روز بیشتر دوام نیاورد. زمانی ما میتوانیم فیلترینگ هوشمند را استفاده کنیم که بسته اطلاعاتی مورد نظر رمزنگاری شده نباشد. به دلیل اینکه اینستاگرام دادههای مبادلاتی را رمزنگاری کرد فیلترینگ هوشمند از کار افتاد و نتوانست عمل کند.
جاویدنیا گفت: خود شبکههایی که فیلترینگ هوشمند را انجام میدهند اطلاعات برای آنها رمزنگاری شده نیست اما برای کشوری که قصد انجام این کار را داشته باشد باید این دسترسی فراهم شود. اگر این امکان برای ایران فراهم میشد و دیتابیس مورد نظر را به داخل کشور منتقل میکردند، طبق مصوبات شورای عالی فضای مجازی میتوانستند از وزارت ارتباطات مجوز بگیرند و بهصورت مجاز و قانونی کار خود را انجام دهند.