دنیای توئیتری وزارت ارشاد
محمد جعفری - براساس آمار اخیر یک مقام مسئول در ارشاد درباره حضور ایرانیها در فضای مجازی، کشور هماکنون بالای ۹۰ میلیون جمعیت دارد که ۱۰ میلیون آن عضو توئیتر هستند!
حمیدرضا ضیاییپرور، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانههای وزارت فرهنگ و ارشاد اواخر هفته گذشته اعلام کرد که بالغ بر ۶۰ درصد از مردم به اینترنت دسترسی دارند. او در ادامه توضیح داد از این 60 درصد که چیزی حدود ۵۵ میلیون نفر از مردم ایران را دربر میگیرد، بین ۴۰ تا ۴۵ میلیون نفر از تلگرام استفاده میکنند و اینطور نتیجه گرفته که با اوصاف یادشده تلگرام رسانه ملی ایران است.
هنوز معلوم نیست جناب مدیرکل چطور حساب و کتاب کردهاند که در خروجی آن، 60 درصد جمعیت مردم ایران میشوند 55 میلیون نفر! اگر جمعیت ایران را براساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال 95 قریب به 81 میلیون نفر بدانیم، یک حساب و کتاب سرانگشتی ساده نشان میدهد 60 درصد آن، 48میلیون و600 هزار نفر از شهروندان را شامل میشود نه 55 میلیون نفر. احتمالا در دنیای آقای ضیاییپرور جمعیت ایران ۹۱ میلیون نفر است. به بیان دقیقتر، معنای دادههای آماری مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانههای وزارت ارشاد آن است که در حال حاضر ایران جمعیتی معادل 92 میلیون نفر را در خود جای داده است. با این حال یا چنین ادعایی به صورت واقعی مطرح شده و این، اعتقاد دستگاه متولی آمار یاد شده است که در این صورت باید گفت در گزاف بودن آن تردیدی نیست یا آنکه همهچیز را باید محصول یک خطای محاسباتی ساده دانست که به واسطه استناد به این دادهها و نتیجهگیریهای بعدی آن باید به حال دستگاههای دولتی مربوطه تأسف خورد. همه اینها البته در حالی است که این خطا هیچ وقت تصحیح نشد و با این وصف فرضیه نخست قدری جدیتر به نظر میرسد. ثانیا بررسیهای صورتگرفته توسط مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) در مهر سالجاری در این خصوص، نتایج دیگری را نشان میدهد و حاکی از آن است که ۴۷ درصد کاربران از تلگرام استفاده میکنند؛ این یعنی اگر فرض را بر صحت آمار60 درصدی وزارت ارشاد برای کاربران اینترنت بدانیم، قریب به 22 میلیون و 900هزار نفر در ایران از تلگرام استفاده میکنند.
ثالثا براساس آمار اعلامشده توسط وزارت ارشاد، اینستاگرام رسانه مجازی دوم و توئیتر نیز رسانه مجازی سوم ایران بوده و از این میان، توئیتر با ۱۰ میلیون نفر کاربر که «اکثرا افراد فعال در حوزه سیاسی» هستند، رسانه «گروه نخبگانی» را تشکیل میدهد. فارغ از جنبه نخبگانی بودن توئیتر، آمار 10 میلیونی کاربران این شبکه اجتماعی هم در حالی است که نتایج پژوهش علمی صورتگرفته توسط حمیدرضا جلاییپور نشان میدهد توئیتر حدود ۳۰۸ هزار کاربر فعال ایرانی دارد. در توضیح این پژوهش که مبنای تحلیل آن، دادههای مربوط به شبکههای ارتباطی بین کاربران و اینفلوئنسرها معرفی شده و با هدف کشف گرایش سیاسی کاربران این شبکه اجتماعی صورت گرفته، آمده است: «با حذف دادههای غیرفعال یا احتمالا غیرایرانی (یعنی اکانتهایی که فقط یک اینفلوئنسر را دنبال میکردند) به یک لیست شامل 308 هزار و 21 کاربر رسیدیم.» (منبع:روزنامه فرهیختگان)