سامانه شناسه کالا رونمایی شد
معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، امروز سامانه شناسه کالا را رونمایی و دستورالعمل مربوطه را اعلام کرد.
یدالله صادقی معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت در نشست خبری امروز از سامانه شناسه کالا رونمایی کرد.
وی در ادامه به تشریح دستورالعملهای مربوطه پرداخت و افزود: در راستای اجرای آئیننامه ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز که برای ایجاد شناسنامه، شناسه و کد رهگیری بر کالاهای هدف تأکید دارد، با تشکیل کارگروههای تخصصی سامانه شناسه کالا ایجاد و راهاندازی شد.
معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت بیان داشت: این سامانه به شفافسازی اسناد تجاری و همچنین کنترل قاچاق کالا به کشور کمک میکند.
صادقی گفت: ستادی با عنوان ستاد ملی شامل 10 گروه تخصصی تبدیل به شناسایی مراحل مورد نیاز برای تدوین دستورالعملهای خاص را آغاز کرده است و بعد از پایان مراحل بررسی 11 دستورالعمل تدوین شد.
وی با بیان اینکه تمام دستگاههای مرتبط با فرایند تجارت کالا از تولید، حمل و نقل و انبارداری هرکدام مقررات خود را داشتند، بنابراین ما باید با بررسی تمامی این مقررات به یک دستورالعمل مشترک میرسیدیم.
صادقی با تاکید بر اینکه با این سامانه تمامی فرایندهای تجارت کالا قابل رهگیری است، بیان داشت: سرعت انجام تمام مراحل واردات، صادرات، انبار و ترخیص با ایجاد سامانه مذکور، چند برابر میشود.
وی افزود: سیستم سامانه شناسه کالا که در مرکز تجارت الکترونیکی راهاندازی شده، این امکان را فراهم میکند که تاجر و بازرگان برای ورود کالای خود به سایت جامع تجارت وارد شده و نسبت به تولید شناسه کالا که در سیستم بارگذاری شده اقدام کند.
صادقی بیان داشت: بعد از اینکه شناسه برای همه کالاهای وارداتی و تولید داخلی مستقر شد و کالاها از این امکان برخوردار شدند، متعاقب آن شناسه رهگیری روی این شناسهها پیادهسازی میشود که آن شناسه رهگیری امکان مناسبتری برای رصد و ممیزی تعداد و انواع کالاهایی که قبلا برای آن شناسه تولید شده در سطح بازار مشخص میکند و به دنبال آن امکان شناخت بین کالاهایی که به شکل قانونی در کشور تولید و عرضه شده و به شکل قانونی از مجاری گمرکی وارد شده برای دستگاهها و بازرسان مختلف فراهم میکند.
معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت با بیان اینکه صرفا به کارگیری شناسه و شناسه رهگیری تمام مباحث مربوط به قاچاق کالا را برطرف نمیکند، افزود: سامانه ایجاد شده با مشارکت و ارتباط با بقیه سامانهها که در مواد 5 و 6 مبارزه با قاچاق کالا آئیننامه آن تدوین و ابلاغ شده است و با اتصال به سامانه مذکور امکان مبارزه بیشتر با قاچاق کالا را فراهم میکند.
وی افزود: کالاهای هدف که باید شناسه کالا دریافت کنند، به سه گروه تقسیم شدهاند که واردات برخی از این کالاها از 96.2.31 ملزم به شناسه کالا شده و برخی هم از 96.3.31 ملزم میشوند.
وی با بیان اینکه گروه الف از 31 ماه 2 وارد کنندگان آن ملزم به دریافت شناسه کالا شدهاند، گفت: این گروه شامل داروهای انسانی و حیوانی، مکملهای دارویی و ملزومات و تجهیزات پزشکی، فرآوردههای آرایشی و بهداشتی، مواد خوراکی و آشامیدنی، فرآوردههای زیست محیطی، تلفن همراه و تجهیزات ارتباطی با قابلیت نصب روی سیمکارت و محصولات دخانیات است.
وی افزود: در ارتباط با این گروه در مورد داروها هماهنگی لازم با بهداشت و آموزش پزشکی و سازمان دامپزشکی صورت گرفته است.
صادقی بیان داشت: گروه ب شامل لوازم خانگی برقی با اولویت تلویزیون، یخچال، فریزر، کولر گازی، اسپیلت، ماشین لباسشویی، مکروویو، جاروبرقی، قطعات مصرفی و لوازم یدکی، فرآوردهها و مشتقات نفتی، گازی و پتروشیمی، طلا اعم از شمش و مسکوکات و مصنوعات زینتی، منسوجات و پوشاک، اسباببازی، دام زنده شامل گوشت سفید و قرمز که این کالاها بر اساس دستورالعمل در 96.3.31 واردکنندگانشان باید با ورود به سامانه جامع تجارت شناسه رهگیری دریافت کنند.
به گزارش فارس، وی در ادامه به گروه سوم کالایی برای دریافت شناسه کالا اشاره کرد و گفت: محصولات اساسی کشاورزی شامل گندم، برنج، جو، ذرت، دانههای روغنی، چای، کنجاله روغن، شکر، کود شیمیایی، سموم و بذرها و سایر گروههای کالایی هم از 96.3.31 باید بر اساس آئیننامه شناسه کالا دریافت کنند.
وی افزود: البته سایر گروههای کالایی باید زمان و مهلت بیشتری برای واردات داده شود که زمان آن بعداً اعلام میشود.
معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت بیان داشت: کار دیگری که ما باید انجام دهیم، این است که از طریق ستاد مرکزی مبارزه با کالای قاچاق و ارز باید پیوند سامانه شناسه کالا را با همه سامانهها فراهم کنیم، تا در نهایت بتوانیم در یک زمان مناسب به شفافیت در واردات کالا دست یابیم.
صادقی گفت: در کل بندهای مذکور که ملزم به دریافت شناسه کالا شدهاند، جمعاً 1497 قلم کالا تعریف شده که این اقلام ممکن است، دارای زیرگروههای متعددی باشند.
معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت بیان داشت: در گروه کالایی دارویی و پزشکی هم 400 هزار قلم کالا در این سامانه تعریف شده است.
وی با بیان اینکه مدت زمان تست سامانه حدود 20 روز بوده است، گفت: هنوز محصولات دریایی برای دریافت شناسه کالا در این سامانه تعریف نشده است، اما این کار به مرور انجام میشود.