سامانه «فرادید» عملکرد اپراتورها را شفاف میکند
سامانه سنجش کیفیت شاخصهای شبکه ملی اطلاعات با نام «فرادید» با هزینه ۶۱ میلیارد ریال و با هدف رصد کیفیت خدمات ارتباطی مبتنی بر شبکه ملی اطلاعات رونمایی شد. در پی رونمایی این سامانه سنجش به سراغ «مجید حقی» معاون نظارت و اعمال مقررات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتوری) رفتیم تا جزئیات بیشتری را درباره این سامانه بدانیم.
سامانه فرادید چگونه سامانهای است؟
این سامانه امکان جمعآوری اطلاعات کیفیت خدمات ارائه شده از سوی اپراتورها و تجزیه و تحلیل اطلاعات را ممکن میسازد. به این معنا که هر شهروند از هر نقطه در کشور میتواند وضعیت سرویس دریافتی خود و نیز سرویس ارائه شده از سوی سایر اپراتورها را مشاهده و ارزیابی کند و بعد از آن اقدام به خرید کند.
چرا نام فرادید برای این سامانه انتخاب شده است؟
ما بهدنبال شناسایی عمق مشکلات در شبکه اینترنت هستیم بنابراین میخواهیم نگاهی فراتر از آنچه هست را داشته باشیم. به عبارتی با «فرادید» بهدنبال عمق بیشتری از اطلاعات با قضاوت عالمانهتر و دقیق تریم.
سامانه «فرادید» چه اهدافی را دنبال میکند؟
اهداف اصلی این سامانه ایجاد شفافیت و رقابت بین اپراتورهاست، چون وقتی شفافیت رخ دهد مردم نیز به حق خود میرسند از اینرو میخواهیم برای ارائه خدمات اینترنت باکیفیت و با قیمت مناسب بین اپراتورها رقابت ایجاد کنیم تا به برابری و تعدیل برسیم.
این رقابت چگونه ایجاد خواهد شد؟
وقتی مشترکان بهدنبال انتخاب اپراتور باکیفیتتر باشند بنابراین اپراتورها به تکاپو افتاده و تلاش میکنند با رفع موانع و مشکلات موجود، کیفیت خدمات خود را بالا ببرند تا مبادا مشتریان خود را از دست بدهند. اگر شفافیت را در فضای هر کاری ایجاد کنیم بین اپراتورها رقابت شکل میگیرد. بهعنوان مثال وقتی اپراتورها خدمات اینترنت را به یک قیمت میفروشند کاربران تصور میکنند چون هر دو دارای قیمت یکسانی است، حتماً دارای کیفیت یکسانی نیز است ولی این تصور اشتباهی است. دلیل قیمت یکسان مبنی بر وجود کیفیت یکسان نیست به همین دلیل ما بهعنوان ناظر باید به کاربران تفاوت کیفیت را نشان دهیم و این کار را با سامانه فرادید عملیاتی میکنیم، یعنی با ایجاد شفافیت مشترکان میتوانند خدمات باکیفیتتر را انتخاب کنند.
از ایجاد رقابت چه کسانی نفع میبرند؟
از این رقابت کاربران و اپراتورها نفع میبرند. از یک سو مردم محصول و خدمات باکیفیتی را دریافت میکنند. از سوی دیگر اپراتورها برای ارتقای کیفیت خدمات شبکه اینترنت خود گامهایی را برمیدارند تا نه تنها بازار خود را از دست ندهند، بلکه بازار بیشتری را نیز برای خود جذب کنند. با این اقدام کل شبکه اینترنت نیز با ارتقا یک گام به جلو حرکت میکند. به عبارتی با این راه بهدنبال رساندن سرویس مطلوب تر به دست مردم و ارتقای اپراتورها هستیم.
در این میان نقش کاربران چیست؟ تمام کاربران در سنجش کیفیت خدمات اینترنت اپراتورها، بخش نظارت رگولاتوری را یاری خواهند داد؟
خیر. به ازای هر اپراتور کاربران متخصصی را در کل کشور گزینش کردهایم تا کیفیت شبکه اپراتورها را اندازهگیری کرده و از طریق سامانه مرتب به بخش نظارت و اعمال مقررات رگولاتوری گزارش دهند. بهعبارتی کاربری که متخصص است و در عین حال خدمات دریافت میکند در سنجش کیفیت خدمات اینترنتی که از اپراتورها دریافت میکند ما را یاری میدهد؛ چون امکان استفاده از تمام کاربران برای ارزیابی کیفیت شبکه اپراتورها امکانپذیر نیست بنابراین ما از کاربران متخصص خود در سراسر کشور بهره بردهایم به طوری که نیازمندیهای کاربران را شبیهسازی کردهایم تا این کاربران خاص ما در هنگام وبگردی، ایمیل زدن، تماشای فیلم، ارسال ویس و... کیفیت شبکه اینترنت اپراتورها را اندازهگیری کنند. کاربران خاص ما وب سایتهایی که بازکردهاند چند کیلوبایت و زمان بارگذاری آن چه میزان بوده است. آنها میتوانند تأخیر و... را در زمانهای مختلف اندازهگیری کرده و از طریق سامانه فرادید به رگولاتوری گزارش کنند.
سامانه فرادید قرار است تنها کیفیت شبکه ملی اطلاعات یعنی محتواهای داخلی را اندازهگیری کند؟
خیر. این سامانه هم محتوای داخلی و هم محتوای خارجی را ارزیابی و سنجش کیفیت میکند. اما قرار است محتوایی که روی شبکه ملی اطلاعات ارائه میشود را دقیق تر ارزیابی و سنجش کند. به همین دلیل برای اندازهگیری دسترسی به محتوای داخلی، ابزارهای سنجش جداگانهای در نظر گرفتهایم. کاربران متخصص ما در سراسر کشور قرار است به سایتهایی که دارای ترافیک بالایی است مراجعه کرده و شاخصها را اندازهگیری کرده و گزارش کنند. از سوی دیگر میخواهیم جایی که کاربران زیادی مانند صحن رضوی، بازار تهران، مراکز تفریحی و... وجود دارد کیفیت خدمات اینترنت اپراتورها را بهصورت ویژه ارزیابی کنیم. معتقدیم اگر کیفیت سایتهایی که کاربران زیادی از آن استفاده میکنند، دارای کیفیت خوبی باشد یعنی ما و اپراتورها در ارائه خدمات اینترنت به مردم درست عمل کردهایم. باید بیشترین ترافیک در بهترین وضعیت باشد. سایتهایی هم که در خارج از هم کشورند و بیشترین بازدید را دارند نیز اندازهگیری میشوند.
قطعاً مشکلات در بخش لایه انتهایی که دسترسی کاربران است خلاصه نمیشود، چرا که مشکلات دیگر لایهها مانند مخابرات و زیرساخت نیز باید رفع شوند برای بررسی مشکلات این دو لایه چه اقدامهایی صورت گرفته است؟
بجز کاربر نهایی، لایه دسترسی شبکه مخابراتی در شهرها و استانها و لایه زیرساخت نیز بررسی میشوند، چرا که وقتی در لایه دسترسی کاربران کیفیت پایین است و در بارگذاریهای سایتها و... تأخیر وجود دارد، این نشان میدهد در دیگر لایههای مخابراتی و زیرساخت مشکلاتی وجود دارد و باید رفع شود. برای بررسی و رفع مشکلات این دو لایه هم کاربر خاص قرار دادهایم. بعد از گزارشهای دریافتی المانها را بررسی میکنیم تا بهصورت میانگین کیفیت مخابراتی و زیرساخت شبکه نیز دستمان بیاید. از اینرو در هر لایهای مشکل وجود داشته باشد با اپراتور یا زیرساخت مکاتبه میکنیم تا مشکل رفع شود.
چه مدت روی این سامانه کار شده است؟
2 تا 3 سال است که روی سامانه کار میشود.
چه میزان برای آن هزینه شده است؟
61 میلیارد ریال.
آیا این سامانه فقط شامل اپراتورهای تلفن همراه است یا اپراتورهای ثابت را نیز شامل میشود؟
خیر تمام اپراتورها از تلفن همراه و ثابت و... را شامل میشود.
بازخورد این اقدام را از سوی اپراتورها چگونه ارزیابی میکنید؟
وقتی وزیر ارتباطات ضرب الاجل 45 روزه را برای ارتقای کیفیت اپراتورها تعیین کرد، آشوبی بین آنها افتاده است. اپراتورها خود را سنجش میکنند ولی از نگاه بیرونی کاربران به خود اطلاع ندارند حال با این سامانه هر اپراتور وضعیت خود را از منظر کاربران شفاف خواهد دید بنابراین میدانند که اگر ایرادهای آنها علنی شود چه بسا که مشتریان خود را از دست بدهند یا براساس آن کاربران دیگر آن اپراتور را انتخاب نکنند.
البته بگویم که با راهاندازی این سامانه وزارت ارتباطات بنای تخریب و مچگیری از اپراتورها ندارد و بحث وزارت ارتباطات تنها شفافیت به منظور اصلاح و ارائه خدمات بهتر و باکیفیت به مردم است به همین دلیل در حال تزریق انرژی به اپراتورها هستیم تا به سمت اصلاح شبکه و ارتقای کیفیت اینترنت خود حرکت کنند. از سوی دیگر این اتفاق بخش نظارت رگولاتوری را نیز اصلاح میکند، چرا که ممکن است ما نیز در اندازه گیریهای خود اشتباه کنیم و اپراتورها آن را به ما گوشزد کنند تا اندازه گیریهای خود را منصفانهتر کنیم.
برای تأثیرگذاری این سامانه از کاربران چه انتظاری دارید؟
انتظار داریم که از اطلاعات این سامانه برای انتخاب اپراتوری که شبکه کیفیت خوب و قیمت مناسبی دارد، استفاده کنند. وقتی این آیتم اثرگذار است که مبنای انتخاب کاربران باشد. بهعنوان مثال وقتی مردم میخواهند سرویس انتخاب کنند به این سامانه سر بزنند و برای انتخاب اپراتور برای خرید سرویس کمک بگیرند. به عبارتی انتظار داریم سامانه فرادید بین کاربران خدمات اینترنت برند شود. اگر مردم از این سامانه استفاده نکنند و اپراتورها متوجه شوند که ملاک مردم برای انتخاب اپراتورها سامانه فرادید نیست، دیگر تأثیرگذار نخواهد بود بنابراین باید این چرخه ملاک انتخاب سرویس باکیفیت از سوی مردم شود. (منبع:روزنامه ایران)