سایت دیوار منشا ۵۰ درصد جرایم مجازی در استان فارس
زمان زیادی نمیگذرد که جیببری در مکانهای عمومی به عنوان یکی از راههای سرقت خرد در کنار کیفقاپی مطرح میشد، شیوههایی که در آن افراد به طرق مختلف مورد سرقت قرار میگرفتند اما با پیشرفت تکنولوژی و رونق گرفتن کسبوکارهای مجازی، سرقتها نیز به سمت دیگری سوق یافت.
شیوع ویروس کرونا در کشور و توصیههای مکرر مسئولان بهداشتی مبنی بر عدم تردد غیرضروری در سطح معابر عمومی و رعایت قرنطینه خانگی به منظور پیشگیری از شیوع و انتشار ویروس نیز در کنار رونق کسبوکارهای مجازی از دیگر سو، سطح تمایل شهروندان برای ثبت سفارش و خرید اقلام مورد نیاز روزمره از طریق سایتهای فروشگاهی را افزایش داد و با رونق خرید و فروش اینترنتی، سارقان نیز به دنبال راههای جایگزین برای سرقتهای مدرن برآمدند.
بر اساس گفتههای مسوولان قضایی، بیشتر پرونده و شکایتهای ارجاعی به پلیس از این دسته کلاهبرداریها حکایت دارد به گونهای که تعدادی از افراد سودجو و کلاهبردار با سوءاستفاده از موقعیت پیش آمده و انجام تبلیغات فریبنده در شبکههای اجتماعی، کالای مورد نیاز مردم را با قیمتی پایینتر از عرف بازار تبلیغ و از این طریق اعتماد کاربران را جلب و در نهایت از آنان کلاهبرداری میکنند.
به گفته معاون دادستان عمومی و انقلاب شیراز، جرایم رایانهای در بستر سامانههای مخابراتی رخ میدهد و به لحاظ گستردگی این سامانهها در کنار دسترسی آسان مردم، بسیار مورد اقبال قرار گرفته و میزان کلاهبرداریها و فریب مردم نیز به شدت به این سمت سوق پیدا کرده است.
جمشید فرهادی در گفتوگو با خبرنگار فارس، با اشاره به اینکه به طور تقریبی نیمی از جرایمی که در سطح جامعه رخ میدهد از طریق فضای مجازی است، گفت: به طور کلی علاوه بر جرایم مالی، نشر اکاذیب، هتکحرمت و ... نیز این روزها بیشتر از بستر فضای مجازی صورت میگیرد و مجرمین مدلها و شیوههای متفاوتی را در فضاهای مجازی طراحی میکنند تا افراد را فریب داده و اموال آنها را به یغما ببرند.
اخاذی از مردم به اسم برنده شدن در برنامهها یا مسابقات پرمخاطب صدا و سیما با فریبکاری و صداگذاری یکی از پرتعدادترین کلاهبرداریهایی است که سالها است اتفاق میافتد.
سرپرست دادسرای ناحیه دو شیراز در این زمینه به مردم هشدار داد و گفت: مجرمان در این مورد پیشبرنامههایی تدارک دیده و حتی صدای افراد مشهور تقلید میشود و با وعدههای تهییجآمیز و پیشنهاد مبالغ هنگفت، مردم را پای دستگاههای ATM کشانده و حسابشان را خالی میکنند.
فرهادی با تاکید بر اینکه واریز وجه و حواله به هیچ عنوان نیازی به حضور پای دستگاه ندارد گفت: مردم مطلع باشند که اگر قرار است مبلغی برنده شده و به حسابشان واریز شود به هیچ عنوان و بدون هیچگونه استثنا نیازی به حضور پای دستگاه نبوده و به محض شنیدن لزوم حضور پای دستگاه، بدانند دامی برایشان گسترده شده است.
تبلیغات سایتها نیز که متاسفانه این روزها بدون هیچگونه نظارت خاصی صورت میگیرد از دیگر مواردی است که ما بسیار با آن روبهرو هستیم، چنان چه کالایی به قیمت ارزانتر از بازار تبلیغ میشود و با ایجاد یک جو روانی خریدار ترغیب به خرید آنی بدون دیدن محصول شده و در نهایت کالایی تحویل نخواهد شد.
معاون دادستان عمومی و انقلاب شیراز، اعتماد زیاد مردم به فضای مجازی را مهمترین عامل افزایش این جرایم عنوان کرد و افزود: نوع دیگری از این جرایم مربوط به پرداخت هزینه پستی برای کالایی است که عملا وجود خارجی ندارد! به این معنا که کالایی تبلیغ میشود با این عنوان که پرداخت درب منزل انجام خواهد شد، اما پس از درخواست نسبت به پرداخت هزینه پست، هیچ کالایی ارسال نخواهد شد و کسی نیز پاسخگو نخواهد بود.
وی با اعلام اینکه شاید ۵۰ هزار تومان هزینه ارسال از طریق پست برای افراد، مبلغ چندانی نباشد اما برای مجرمی که شبانهروز، اقدام به اخاذی میکند در نهایت مبلغ هنگفتی خواهد بود، ادامه داد: دسترسی به اطلاعات شخصی تلفن همراه افراد از دیگر مواردی است که میتوان نسبت به آن هشدار داد، درخواست کد فعالسازی به صورت تصادفی برای یک شماره و سپس درخواست آن کد از سوی صاحب شماره و دسترسی به همه اطلاعات گوشی آن فرد، حیله دیگر مجرمان رایانهای است که به وسیله آن، افراد را تهدید و اقدام به اخاذی میکنند.
فرهادی در ادامه، فیشینگ را به عنوان یکی از مهمترین جرایم رایانهای عنوان کرد و گفت: هدایت کاربران فضای مجازی به سمت درگاههای جعلی پرداخت وجه از دیگر اقدامات این مجرمان است که بسیار هم رونق دارد.
معاون دادستان شیراز اظهار داشت: ایجاد صفحات جعلی بسیار مشابه با درگاههای اصلی و ذخیرهسازی اطلاعات چهارگانه کارتهای بانکی از دیگر ترفندها جهت خالی کردن حسابهای بانکی افراد است که تحت عنوان فیشینگ از آن یاد میشود.
وی ضمن تاکید بر خودداری از وارد کردن کارت در شبکههای مجازی از کاربران خواست تا همواره به آدرس درگاههای پرداخت اینترنتی توجه کنند به گونهای که حتما قسمت ابتدایی آدرس بالای صفحه با حروف https آغاز شده باشد و در نهایت به کلمه shaparak.ir ختم شود بنابراین قرمز بودن علامت قفل یا وجود هر گونه نشان شامل نقطه یا ویرگول و یا جابجایی حروف از تقلبی بودن آدرس حکایت میکند.
فرهادی با بیان اینکه اکنون ۱۵ شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت مورد تایید و ایمن هستند، گفت: خوشبختانه پس از دو سال پیگیری توسط دادستان کل کشور از سوی بانک مرکزی جهت راهاندازی رمزهای یکبار مصرف و اعتبار ۶۰ تا ۱۲۰ ثانیهای آنها منجر به کاهش فیشینگ از ۵۰ درصد به ۵ درصد شده است اما باز هم کلاهبرداران حرفهای هستند که در همین ۶۰ ثانیه هم اطلاعات کارت را ذخیره میکنند پس نیاز است همه کاربران فضای مجازی با رعایت کامل اصول ایمنی از این فضا بهره ببرند.
وی بر لزوم وارد کردن رمز توسط مشتری در دستگاههای پوز تاکید کرد و از مردم خواست تا تحت هیچ شرایطی رمز را در اختیار صاحبان دستگاههای پوز به ویژه پوزهای سیار ندهند.
۷۰ درصد پروندههای سرقت مربوط به جرایم رایانهای است
رئیس پلیس فتا استان فارس نیز در این راستا از اختصاص حدود ۷۰ درصد پروندههای سرقت به جرایم رایانهای خبر داد و گفت: در این میان، ۵۰ درصد پروندههای جرایم رایانهای نیز مربوط به سایتهای معروفی چون دیوار و شیپور است.
حشمت سلیمانی اقدامات پیشگیرانه پلیس، آگاهیبخشی رسانهای، رسیدگیهای دستگاه قضا و فعال شدن رمزهای یکبار مصرف را از عواملی دانست که میزان جرایم رایانهای را در سال جاری نسبت به سال گذشته تا حدی کنترل کرده است.
وی با اشاره به شیوع کرونا از اقدام جدید کلاهبرداران اینترنتی مبنی بر اخذ بیعانه جهت کار در منزل خبر داد و گفت: با شیوع کرونا اقدامات جدیدی از سوی مجرمان مجازی طراحی شده است که یکی از آنها، اخذ بیعانه جهت تهیه مواد اولیه برای حضور در منازل است همچنین راهاندازی سایتهای جعلی و کسب اطلاعات کاربران و اقدام به برداشت غیرمجاز از دیگر اقدامات است.
سلیمانی از مردم خواست تا تنها با دیدن یک آگهی و بدون دیدن محصول واقعی اقدام به خرید و پرداخت وجه نکرده همچنین جهت خرید از فروشگاهها و مراکز معتبر که دارای نشان اعتبار الکترونیک بوده و با کلیک بر روی آن همه مشخصات آن فروشگاه قابل رویت است، اقدام کنند.
رئیس پلیس فتا فارس با تاکید بر اینکه جهت ثبت هر نوع کالا، در هر سایتی نیاز به پرداخت هیچگونه وجهی نیست، از مردم خواست تا فریب کلاهبرداران را نخورند و برای ثبت کالایی در هر یک از سایتها نظیر دیوار و شیپور جهت خرید و فروش کالای خود هیچ هزینهای را نپردازند.
یک بررسی سرانگشتی نشان میدهد که کمی دقت با چاشنی اندک سواد رسانهای، قطعا تا حد زیادی ما را از آسیبهای این چنینی و کلاهبرداریهای رایانهای مصون خواهد داشت و بدون شک داشتن اطلاعات اولیه نسبت به بهرهمندی از فضاهای مجازی مورد استفاده، دست کلاهبرداران را تا حد زیادی نسبت به چنین سوءاستفادههایی کوتاه خواهد کرد.