نگاهی بر روند حقوقی فیلترینگ شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی مجازی نقش مهمی در زندگی امروز ما بازی میکنند. شبکههایی که در دنیای مدرن نهتنها سبک زندگی ما را تغییر دادهاند بلکه باعث تغییر نگرش افراد به پیرامون خود شدهاند. از زمان آغاز بهکار شبکههای اجتماعی مجازی تا به امروز، تغییرات بسیاری در شکل و محتوای آنها رخ داده و دسترسی آسان به آنها نقشی مهم در گسترش این شبکهها داشته است، اما استفاده از این شبکهها خالی از ایراد و مشکل نیست. نبود امنیت نخستین چالش برای کاربران آنهاست تا جایی که کلاهبرداریهای بسیاری از این طریق طی چندسال اخیر انجام شده است. همچنین تولید و انتشار محتوای مجرمانه و غیراخلاقی در این شبکهها با سرعت بسیار انجام میشود که سبب نگرانی مسئولان ذیربط برای یافتن راهکاری برای مقابله با محتوای مجرمانه این شبکهها شده است. البته مانند همیشه نخستین راهکار پاک کردن صورت مسأله و فیلتر کردن برنامهها پیشنهاد و اجرایی شده است، درحالیکه بسیاری از ایرانیان کاربر شبکههای فیلترشده هستند و اینگونه اکثریت چشمگیری خواسته یا ناخواسته قوانین را نقض میکنند. از طرف دیگر، قدرت هدایتگری و ایجاد حرکت اجتماعی این شبکهها نیز باعث نگرانیهایی ازجمله تکرار وقایع سال ٨٨ شده است، هرچند شرایط فوقالعاده آن زمان اکنون دیگر وجود ندارد و فیلتر با هدف پیشگیری از چنین وقایعی کمی دور از ذهن است، بنابراین صحبتهایی برای رفع فیلتر شبکههای مجازی بر سر زبانها افتاده است. هرچند دستگاه قضا با هرگونه رفع فیلتر مخالفت کرده، در جبهه مقابل موافقان این طرح قرار دارند.
«شهروند» در گفتوگو با حقوقدانان به نقد وضع فعلی فعالیت شبکههای اجتماعی مجازی پرداخته تا حوزه اختیار کمیته تعیین مصادیق مجرمانه و اثر فیلترینگ بر کاهش جرایم در فضای سایبری را بررسی کند.
رفتار متقابل اروپاییان جای گلایه ندارد
علیرضا دقیقی، وکیل دادگستری در گفتوگو با «شهروند» با بیان اینکه قانون نحوه استفاده از فضای مجازی را تقریبا مشخص کرده است و طبق آن به حکم قانون زمانی که شبکه مجازی فیلتر شود، هرگونه استفاده از آن شبکه بهمنزله دورزدن قانون محسوب میشود، افزود: حال چه یک فرد عادی و چه یک مقام عالی رتبه اجرایی و سیاسی متخلف محسوب میشوند و میتوان علیه آنان اعلام جرم کرد.
وی ادامه داد: فیلتر این شبکهها با توجه به اینکه تعداد بسیاری از افراد اعم از مردم عادی و مسئولان عضو آنها هستند، نمیتواند تاثیر مثبتی داشته باشد و ممکن است کشورهایی که امکان دسترسی مستقیم به شبکهها و برنامهها را دارند، توییت مقامات و شخصیتهای برجسته کشور را فیلتر کنند که در این صورت یک عمل متقابل در روابط بینالملل شکل گرفته است و نمیتوان به چنین رفتاری اعتراض کرد. از دیگر احتمالات ناگوار این موضوع این است که به مقاماتی که اکانت دارند اخطار بلاک شدن داده شود و سپس اکانت آنها بلاک شود. به اعتقاد بنده نسبت به مواردی که کمیته تعیین مصادیق اعلام فیلتر میکند، میتوان از دادگاه درخواست ابطال چنین احکامی را داشت و امکان درخواست ابطال آن در دادگستری وجود دارد.
عدم وجود گیت در ایران، معضلی برای فیلتر شدن محتوا
«یکی از دغدغهها در استفاده از شبکههای مجازی نحوه مقابله با محتوای غیراخلاقی و نامناسب آنهاست که تاکنون راهی جز فیلتر برای کاهش اثرات منفی آن مطرح نشده است، همین امر سبب انتقاد بسیاری بر نحوه عملکرد مسئولان در کنترل بار منفی شبکههای مجازی شده است.» دقیقی در این رابطه با اشاره به اینکه گیت (git) «یعنی بازنگری کد منبع توزیعشده» در ایران وجود ندارد، به همین جهت نمیتوان جلوی محتواهای نامناسب را گرفت، توضیح داد: متاسفانه درحال حاضر با مشکل عدم وجود گیت در ایران مواجه هستیم که این موضوع مشکلی جدی برای ماست، زیرا نمیتوانیم جلوی معضلات و مشکلات این شبکهها و برنامههای مجازی را بگیریم.
مسدود شدن گیتهای تلگرام به نفع کشور است
این حقوقدان در نقد راهکارهای ایران برای مقابله با محتوای مجرمانه فضای مجازی به ضرورت مسدود کردن گیتهای تلگرام و سایر برنامههای مجازی اشاره کرد و گفت: به جهت اینکه گیت (git)های این شبکهها در خارج از کشور است ما با مشکل عدم دسترسی به آنها مواجه هستیم که ازدحام اطلاعات در مجموعهای خارج از کشور به نفع ما نیست. وی افزود: یعنی اطلاعات جامعی از افراد مختلف که به اختیار خود آنها را به اشتراک میگذارند در جایی خارج از کشور انباشت میشود که حاکمان این موضوع را به نفع کشور نمیدانند، به همین جهت تصمیم به فیلتر کردن این شبکهها و تلاش برای فیلتر تلگرام گرفتند. با توجه به دلنگرانیهایی که درباره گسترش استفاده مخاطبان ایرانی از شبکه تلگرام وجود دارد، دقیقی در نقد این گفته رئیس پلیس فتا، کمال هادیانفر که مدعی شده ٤٢درصد از جرایم رایانهای در تلگرام رخ میدهد، گفت: زمانی میشود به این آمار توجه کرد که در ابتدا شفافسازی صورت پذیرد که این آمار چگونه به دست آمده است. همچنین باید مشخص شود که این جرایم چه چیزی هستند و چگونه رخ میدهند، بنابراین فقط از روی یک آمار کلی نمیتوان قضاوتی در رابطه با جرایم فضای مجازی داشت.
این حقوقدان ادامه داد: بهخوبی میدانیم که جرایم بسیاری در حوزههای مختلف رخ میدهد که اگر بخواهیم همه آنها را مورد بررسی قرار دهیم، امری غیرممکن است، اما طی چندسال اخیر دقت نظر بیشتری نسبت به تخلفات در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی شکل گرفته است که با توجه به گستردگی مخاطبان آنها، این امر غیرقابل اجتناب است، به همین جهت اگر از ادامه فعالیت تلگرام جلوگیری شود، حوزه جرایم به سمت شبکه دیگری خواهد رفت، زیرا اینگونه جرایم بهگونهای نیست که با حذف تلگرام از بین برود. همچنین مردم براساس نیازهایی که دارند با حذف برنامههای چون تلگرام، از شبکهای به شبکه دیگر کوچ میکنند، همچنین عملکرد مجرمان به همین منوال روی خواهد داد. با توجه به سخنان رئیس پلیس فتا چنین صحبتهایی محل مناقشه است.
قدرت در دست کیست؟
«با توجه به سخنان اخیر معاون قضائی دادستان کل کشور در امور فضای مجازی مبنی بر احتمال رفع فیلتر توییتر به دنبال طرح جایگزینی با پیامرسان تلگرام که تأکید داشته توییتر به هیچ وجه رفع فیلتر نمیشود، زیرا ممکن است دوباره اتفاقات ناگوار گذشته تکرار شود که یادآور روزهای خوبی نیست، نگاهها به کمیته فیلترینگ و تصمیمات آنها جلب شده است تا جایی که به گفته خرمآبادی حتی اگر اعضای کارگروه هم به لحاظ اکثریتی که دولت در این کارگروه دارد، به رفع فیلتر شبکه اجتماعی توییتر رأی دهند، این شبکه علاوه بر دستور کارگروه با دستور مقام قضائی هم فیلتر شده و به همین خاطر تصمیم کارگروه منجر به رفع فیلتر توییتر نخواهد شد. همین اظهارنظر خرمآبادی کافی بود تا امید رفع فیلتر شبکههای فیلتر شده بسیار کمرنگ شود» دقیقی با بیان این توضیحات ادامه داد: هرچند قدرت اکثریت در کمیته تعیین مصادیق مجرمانه جرایم رایانهای در اختیار دولت است، اما با سخنان خرمآبادی باید نتیجه گرفت که قدرت قوه قضائیه به دولت غلبه دارد، زیرا قوه قضائیه قوه قاهره است و هر چیزی را طلب کند به دست میآورد، به همین جهت میتواند با دست بازتر در این حوزه وارد عمل شود.
اعضای کمیته فیلترینگ باید از نمایندگان مردم باشند
اگر بخواهیم به کارگروه کمیته تعیین مصادیق مجرمانه در فضای مجازی انتقادی وارد کنیم باید بگوییم اشکالات زیادی به آن وارد است، زیرا در این کارگروه نمایندگان مردم باید حضور داشته باشند نه اعضای قوای سهگانه و این نقطه ضعفی برای این کارگروه است.
همچنین اگر کمیته رأی بر رفع فیلتر شبکه یا برنامه مجازی دهد، طبق قانون قوه قضائیه اجازه فیلتر کردن آن برنامه را ندارد، ولی از باب اینکه قوه قضائیه، قوهای با اختیار پیشگیری از جرم است و با تأکید بر نقش و مسئولیت مهمی که بر دوش دارد، میتواند از این باب به مسأله ورود کند و سایتها یا شبکههایی که فیلتر نشدهاند را فیلتر کند. دقیقا طبق همین اختیار قانونی ما شاهد جمع آوری بسیاری از مطبوعات توسط سعید مرتضوی بودیم.
نشانههای اعتراض در جای جای دنیا وجود دارد
«با توجه به نگرانی از تکرار وقایع ٨٨ و تاثیرگذاری شبکههای اجتماعی در اعتراضات عمومی که دلیل فیلتر و اصرار بر عدم رفع فیلتر برخی شبکهها عنوان شده است»، دقیقی معتقد است که اگر اتفاقات سال ٨٨ را دال بر وجود شبکههای مجازی بدانیم، امری غیرصحیح است؛ مگر تنها راه اعلام اعتراض در دنیا شبکههای مجازی است. در برخی کشورها به جای استفاده از فضای مجازی از حیوانات استفاده میکنند، زیرا تاثیری که حیواناتی از قبیل گربهها دارند فضای مجازی ندارد. برای مثال در سایر کشورها لباسهای خاصی را به گربهها میپوشانند و به نشانه اعتراض در کوچه و خیابان رها میکنند. در این کشورها باتوجه به اینکه امکان دستگیری گربهها وجود ندارد، این نشاندهنده تاثیرگذاری بیشتر حیوانات نسبت به فضای مجازی است. بنابراین با توجه به اینکه شبکههای مجازی جنبه عمومی دارد اگر باعث برهم خوردن نظم عمومی شود، ادامه فعالیت آن قانون متوقف خواهد شد که همین امر نشانگر نظارت بیشتر براین فضا است.
این وکیل دادگستری ادامه داد: همچنین باید توجه داشت که اگر در قانون در رابطه با موضوعی جرمانگاری انجام و مجازاتی تعیین شده است، اما در عمل اجرای این قانون باعث بر هم خوردن نظم جامعه شود، اجرای چنین قانونی متوقف خواهد شد. به هر حال میدانیم که در هر مقولهای استفاده درست و غلط همیشه مطرح است. برای مثال کسی که خانهای را خریداری میکند، راههای متفاوتی برای استفاده از آن منزل دارد؛ میتواند مکانی برای زندگی یا میهمانیهای شبانه و یا جایی برای تهیه و توزیع موادمخدر باشد.دقیقی در پایان با اشاره به ناامن بودن فضای چت و تبادل اطلاعات در شبکههای مجازی چون تلگرام و وایبر و... تأکید کرد: اگر میخواهیم از خروج اطلاعات به خارج از کشور پیشگیری کنیم یا میخواهیم توان مقابله با محتوای مجرمانه در این فضا را داشته باشیم، تنها راه موجود فیلتر است تا سرورهای این شبکهها وارد کشور شوند؛ از باب امنیت نمیتوان بر فیلترینگ این شبکهها ایرادی وارد دانست.
عملکرد باید در چارچوب قانون باشد
علیزاده طباطبایی، وکیل دادگستری نیز که از منتقدان فیلترینگ شبکههای اجتماعی مجازی است، در گفتوگو با «شهروند» گفت: طبق قانون جرایم رایانهای محتوای مجرمانه و کمیته تعیین مصادیق مجرمانه امکان حذف محتوای مجرمانه وجود دارد؛ ولی طبق قانون امکان حذف سرویس ارایهدهنده محتوا وجود ندارد زیرا سرویس ارایهدهنده فقط پیام بستر را فراهم میکند تا پیام در این فضا جابهجا شود و لا غیر.بنابراین کمیته تعیین مصادیق مجرمانه در فضای مجازی میتواند محتوا را فیلتر کند ولی امکان فیلترکردن برنامه و شبکه اجتماعی مجازی وجود ندارد. وی در پاسخ به این سوال که آیا قانونا امکان فیلترکردن برنامهها وجود دارد یا خیر؟ توضیح داد: جواب این سوال منفی است. طبق ماده ٢١ قانون جرایم رایانه امکان چنین کاری وجود ندارد. کمیته تعیین مصادیق مجرمانه نیز میتواند تنها جلوی محتوای مجرمانه را بگیرد ولی اینکه اقدام به فیلترکردن کل برنامه کنند از این قانون چنین چیزی برداشت نمیشود.وی در ادامه تأکید کرد: در حال حاضر اکثر مردم از شبکههای مجازی فیلترشده استفاده میکنند و اگر بخواهیم با این موضوع مقابله کنیم، به منزله مقابله با تکنولوژی است. همچنین مقابله با تکنولوژی در جامعه کنونی ما راه به جایی نخواهد برد و نتیجه مطلوبی نخواهد داشت؛ بنابراین معتقدم که صرفا باید محتوای مجرمانه را حذف کرد. همچنین همه کاربران شبکه مجازی از محتوای مجرمانه استفاده نمیکنند.
فیلترینگ سرویس ارایهدهنده پیام مبنای قانونی ندارد
طباطبایی با بیان این جمله که «فیلترینگ شبکههای مجازی مبنای قانونی ندارد» تصریح کرد: اگر بخواهیم قانون را مجددا بازنگری کنیم، امری واهی و بیهوده به نظر میرسد؛ زیرا به عقیده بنده فیلترینگ سرویس ارایهدهنده پیام درنهایت نمیتواند مبنای قانونی پیدا کند. ارایهدهنده خدمات میزبانی باید با دستور کمیته تعیین مصادیق جلوی محتوای مجرمانه را بگیرد. تأکید میکنم که طبق قانون جرایم رایانهای هیچکسی چنین اختیاری ندارد که سرویس ارایهدهنده را فیلتر کند. «معترضان فیلترینگ برنامه و شبکههای مجازی میتوانند به دادگاه اعتراض کرده و درخواست رفع فیلتر کنند.» این وکیل دادگستری با بیان این جمله خاطرنشان کرد: نباید فراموش کرد که بسیاری از کاربران شبکههای مجازی از خدمات این برنامه و شبکهها استفاده میکنند. این دسته از افراد میتوانند با ارایه دادخواستی به دادگاه، درخواست رفع فیلتر این برنامهها و شبکه را مطرح کنند. وی در پاسخ به این سوال که اگر کمیته تعیین مصادیق مجرمانه در فضای مجازی رأی بر رفع فیلتر شبکههای فیلترشده دهد، آیا دستگاه قضا میتواند همچنان به فیلتر این شبکهها ادامه دهد یاخیر، توضیح داد: با توجه به تبصره ٢ ماده ٢٢ جرایم رایانهای کمیته تعیین مصادیق موظف است، به شکایات در مسائل پالایششده، رسیدگی و نسبت به آنها تصمیمگیری کند. در این مورد اگر کمیته تعیین مصادیق تصمیم بر فیلتر یا رفع فیلترشدن برنامه و شبکههای مجازی دهد، کسی نمیتواند مانع این امرشود. در اینجا قوهقضائیه یا بازپرس مامورین که هر تصمیمی که بگیرند، تصمیم آنها نیز در مراجع بالاتر قابل اعتراض است.
نمیتوان با تکنولوژی مقابله کرد
«هر گاه خواستیم برای موضوعی ممانعت ایجاد کنیم با استقبال بیشتری از آحاد جامعه روبهرو شدهایم. در این شرایط ایجاد قانون برای این محدودکردن خواست عمومی امری واهی به نظر میرسد و زمانی که موضوعی در میان آحاد جامعه ملموس و عادی شود، قانون و غیرقانون نمیتواند از آن جلوگیری کند؛ مصداق فضای مجازی هم همین است و مقابله با تکنولوژی امری شکست خورده است»، علیزاده در ادامه به این جملات خود افزود: با اشاره به اینکه به هیچ عنوان نمیتوان با تکنولوژی مقابله کرد، معتقدم فیلترکردن شبکههای مجازی مانند عملی است که در زمان رضا شاه برای ممانعت از استفاده از امواج رادیو انجام شد. در آن زمان استدلال دولت بر این بود که افراد حق استفاده بیش از یک موج را ندارند؛ ولی با وجود این ممنوعیت نتوانستند از ورود امواج به کشور جلوگیری کنند. فلسفه برنامه و شبکههای مجازی نیز به همین منوال است با فیلترکردن شبکههای مجازی نمیتوان مانع استفاده مردم از چنین برنامههایی شد زیرا این موضوع به معنای مقابله با تکنولوژی است.
جرم نباید عادی شود
علیزاده در خاتمه با اشاره به عادی شدن جرایم ادامه داد: وقتی جرمی عادی شود، دیگر راهکار قانونی پاسخگوی آن نیست. برای مثال در قانون مجازات اسلامی قید شده است، ظاهر شدن در مجامع عمومی بدون حجاب شرعی غیرقانونی است و مجازات آن شلاق است. درصد بالایی از خانمهای ایرانی با پوشش رسمی اما بدون «حجاب شرعی» در مجامع عمومی ظاهر میشوند آیا قانون میتواند جلوی همه این افراد را بگیرد؟ قانون نتوانسته جلوی این موضوع را بگیرد؛ حتی دولت نتوانسته راهکاری را برای کارمندان خود اعمال کند. این در حالی است که رعایت حجاب شرعی بهعنوان یک قید در قانون مورد تأکید واقع شده است؛ ولی وقتی جامعه پذیرای این موضوع نیست، قانونی متروک و ناکارآمد میماند. در حال حاضر همه در حال استفاده از شبکههای مجازی هستند اعم از مقامات تا مردم عادی و در صورت فیلترکردن این شبکهها از فیلترشکن استفاده میکنند. در این صورت حرمت قانون نیز شکسته میشود. برای اینکه این اتفاق به وقوع نپیوندد، بهتر است با همکاری دولت و کمیته تعیین مصادیق همان محتوای مجرمانه فیلتر شود.
براساس این گزارش و طبق قانون جرایم رایانهای فیلترشدن برنامه یا شبکههای مجازی امری است غیرقانونی؛ اما با توجه به اینکه گیتهای مورد استفاده در ایران وجود ندارند و امکان فیلتر محتوا بسیار سخت است، دلت مجبور به فیلترکردن این برنامههای مجازی است. هر چند تجربه سالهای اخیر نشان داده با فیلترینگ نهتنها امری بازدارنده نیست، بلکه باعث ترغیب جوامع نسبت به استفاده از فضای مجازی شده است. البته نباید فراموش کرد که بسیاری از مردم به صورت صحیح از چنین برنامههایی استفاده میکنند. با فیلتر یک برنامه، بنا به نیاز خود از برنامهای به برنامه دیگر کوچ میکنند و برنامهای جدید را برای خود مییابند بنابراین فیلترینگ هوشمند و در این امر مثمر ثمر خواهد بود. (منبع:روزنامه شهروند)