وضعیت درآمد زنان در شرکتهای فناوری
نسترن صائبی - روز دستمزد برابر روزی برای یادآوری نابرابری و شکاف جنسیتی در پرداخت دستمزد به مردان و زنان و تلاش برای برقراری برابری است. این تبعیض دستمزد به ازای کار برابر، برای زنان رنگین پوست بیشتر هم می شود. این روز در کشورهای گوناگون با توجه به مقدار نابرابری متفاوت است. فناوری از آن دست حوزه هایی است که برای پر کردن این شکاف جنسیتی تلاش های بسیاری کرده و غول های فناوری هرازگاهی با ارایه گزارش های سالانه سعی در بهبود این شرایط می کنند. چهارم آوریل امسال روز دستمزد برابر بود، این در حالی است دولت آمریکا به تازگی گوگل را متهم کرده که به صورت خودکار به کارمندان زن خود کمتر از کارمندان مرد حقوق می دهد.
براساس پرونده ای که در دادگاه سانفرانسیسکو به جریان افتاده، جانت وایپر، رییس منطقه ای دپارتمان نیروی انسانی (DOL) اعلام کرد که دولت آمریکا «نابرابری حقوقی سیستماتیکی را علیه زنان» در بسیاری از محیط های کاری پیدا کرده است.
این اتهام بخشی از طرح دعوایی است که دپارتمان نیروی انسانی در ماه ژانویه گذشته علیه گوگل با جست وجوی اطلاعات مربوط به این شرکت و شکایت های پرسنل آن تنظیم کرده است. به گفته یک پیمانکار فدرال، گوگل ملزم به اجازه دولت برای بازرسی سوابق پرسنل این شرکت براساس قوانین برابری فرصت ها شده است. نتیجه این بازرسی این شد که دپارتمان نیروی انسانی مدعی شده است گوگل درخواست این دپارتمان برای دسترسی به اطلاعات مربوطه را رد کرده است؛ درحالی که این شرکت اعلام می کند که صدها هزار سند در این مورد در شرکت ثبت شده است و این درخواست دولت بسیار وسیع و مربوط به اطلاعات محرمانه می شود.
در این راستا، لیزا بارنت سویین (Lisa Barnett Sween)، وکیل گوگل درخواست دپارتمان نیروی انسانی را یک «بازپرسی قانونی است که مطلقا هیچ ارتباطی به بررسی انطباق اسناد با قانون ندارد».
یکی از سخنگویان گوگل نیز در بیانیه ای اعلام کرد: ما با ادعای دادگاه مخالفیم. ما خودمان هر سال، تجزیه و تحلیل جامع و قوی از وضعیت پرداخت حقوق به زنان داریم و هیچ شکافی در وضعیت دستمزد زنان و مردان نداریم. ادعای دپارتمان نیروی انسانی یک ادعای کاملا بی اساس است و این دپارتمان هیچ داده یا روش شناسی از خود به ما ارایه نداده است.
گفتنی است که این اتهامات سه روز بعد از بیانیه روز سه شنبه گوگل در «روز دستمزد برابر» آمده است که در آن این شرکت اعلام کرد در حال پر کردن شکاف جهانی جنسیتی دستمزد در سراسر جهان است.
براساس آمار، امروزه هنوز دستمزد زنان در سراسر جهان برای کار برابر و معادل در مقایسه با دستمزد مردان بین ۲۰ تا ۵۰ درصد کمتر است. مثلا تخمین زده می شود در آلمان زنان باید ۸۰ روز بیشتر از مردان کار کنند تا حقوقی برابر دریافت کنند، فرانسه ۹۶ روز، روسیه ۶۰ روز، هلند ۹۰ روز، سوئد ۱۰۵ روز. این نابرابری دستمزد زنان با مردان در گروه های سنی، قومی و نژادی و تحصیلی هر کشور نیز مقداری متفاوت است.
شعار اپل در روز دستمزد برابر
از آنجا که تعداد مدیران عالی رتبه زن در سیلیکون ولی بسیار کم و انگشت شمارند و با وجود تمام خودنمایی های غول های فناوری همچنان راهکار و رویکرد مناسبی در این زمینه وجود ندارد، تیم کوک، مدیرعامل اپل در روز دستمزد برابر در این زمینه اظهارنظرهایی کرده و گفته است: اگر آمریکا این نقطه ضعف مهم را اصلاح نکند، احتمالا جایگاه خود را به عنوان رهبر دنیای فناوری از دست می دهد.
تیم کوک اعتقاد دارد زنان بخش مهمی از نیروی کار هستند و اگر آنها از علومی مثل کامپیوتر، مهندسی و ریاضیات حذف شوند، ایالات متحده نمی تواند به اندازه کشورهای رقیب نوآور باشد.
وی همچنین گفت: البته زنان در رده های پایین تر حوزه فناوری حضور فعالی دارند، اما تصمیم عاقلانه ای نیست که مدیریت در رده های بالا را مختص مردان بدانیم و نصف افراد مستعد جامعه را صرفاً به دلیل زن بودن از رسیدن به مدارج بالای ترقی محروم کنیم.
وی افزود: مشکل دیگر هم به حقوق دریافتی زنان مربوط می شود که معمولا از آقایان کمتر است، هرچند اخیرا در بازار فناوری کشور آمریکا تلاش هایی برای رفع این بی عدالتی به چشم می خورد. به طور مثال اپل اخیرا اعلام کرد بالاخره موفق شده است حقوق کارکنان مذکر و مونث خود را برابر کند.
تیم کوک همچنین پیش تر در یکی از سخنرانی های خود گفته بود که وجود هرنوع تنوع ازجمله قومیتی و جنسیتی، تاثیر بسیار بالایی در موفقیت کسب و کارها دارد و توصیه کرد هرکس چنین اعتقادی ندارد، در طرز فکر خود تجدیدنظر کند.
در حال حاضر در خود شرکت اپل تنها 32 درصد از نیروی کار را زنان تشکیل می دهند و تنها 37 درصد از افراد تازه استخدام شده در این شرکت زن هستند. همچنین تنها 23 درصد از زنان شاغل در اپل وظایف فنی و مهندسی بر عهده دارند.
منابع: فورچون و CNet
- ۹۶/۰۱/۲۱