وعده بازار ۸۰۰ میلیارد دلاری متاورس
پیشرفتهای تکنولوژیک با فروش زمین و املاک مجازی در «متاورس» که ارزش سود اقتصادی آن ۸۰۰ میلیاردبرآورد شده، موجب تحولات شگرفی در بخش املاک خواهد شد، این درحالی است که ارزش کل معاملات جهانی در سراسر جهان در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱میلادی ۴۱.۸ تریلیون دلار ثبت شده است.
به گزارش ایرنا به نقل از فایننشال اکسپرس، هر قطعه زمین در متاورس منحصر به فرد و غیر قابل تجدید (non-replicable) است. این در حالی است که علاقهمندی جهانی به املاک در متاورس افزایش یافته و امروزه پلتفرمهای مختلف متاورس فرصتهایی برای خرید املاک با کمک پولهای مجازی ارائه میدهند.
به گفته کارشناسان ، متاورس ممکن است در آینده به عنوان یک اقتصاد کاملا عملیاتی و فعال ظهور پیدا کند و تجاربی مجازی را وارد زندگی روزمره نماید همانطور که امروزه شبکهسازی اجتماعی وارد زندگی شده است.
فرصت درآمدی یک تریلیون دلاری در متاورس
فرا-جهان (متاورس) پلتفرم بزرگ فناوری بعدی است که سازندگان بازیهای آنلاین، شبکههای اجتماعی و سایر پیشروهای فناوری را به خود جذب میکند تا بتوانند بخشی از سود اقتصادی نهفته در آن را که به اعتقاد کارشناسان تا حد یک تریلیون دلار خواهد بود ، از آن خود کنند.
شرکت "گِرِیاسکیل" (Grayscale Investments) که در زمینه سرمایهگذاری در پولهای دیجیتال و مدیریت داراییهای رمزارزی فعالیت میکند برآورد کرده که فرصت درآمدی یک تریلیون دلاری در متاورس وجود دارد و از این رو عجیب نیست که بسیاری از شرکتها و سرمایهگذارها در تلاش برای به دست آوردن جای پایی در این اکوسیستم دیجیتال جدید هستند.
تحلیلگران اطلاعات بازار در تارنمای بلومبرگ نیز سود اقتصادی بازار متاورس را تا حد ۸۰۰ میلیارد دلار برآورد کردهاند. متاورس با خصوصیاتی که دارد فرصتی برای شرکتهای فعال در زمینه سرگرمیهای آنلاین و رسانههای اجتماعی برای بهرهمند شدن از فرصتهای جدید کسب درآمدی است.
به گزارش بلومبرگ، فرصت جهانی درآمدی در متاورس میتواند تا سال ۲۰۲۴ میلادی به ۸۰۰ میلیارد نزدیک شود در حالی که در سال ۲۰۲۰ در حدود ۵۰۰ میلیارد دلار بود. نرخ رشد سالانه این رقم در حدود ۱۳ درصد ارزیابی شده است. ارزیابی تحلیلی موسسه تحقیقاتی "امرجن ریسرچ" نیز حاکی است که مقیاس بازار جهانی متاورس تا سال ۲۰۳۰ میلادی به حدود یک تریلیون و ۶۰۷ میلیارد دلار خواهد رسید.
فروش ۵۰۰ میلیون دلاری املاک در متاورس
فرصتهای بزرگی در بخش املاک متاورس وجود دارد بطوری که سال گذشته میلادی ارزش املاک فروشی در پلتفرمهای اصلی متاورس به ۵۰۱ میلیون دلار رسید. بنا به گزارش سیانبیسی ، فروش املاک و مستغلات مجازی در متاورس سال گذشته میلادی از ۵۰۰ میلیون دلار فراتر رفت و انتظار میرود که در سال جاری میلادی به دوبرابر این رقم افزایش یابد.
بنا بر اعلام شرکت "متامتریک سلوشنز" فروش املاک و مستغلات در چهار پلتفرم اصلی متاورس در سال ۲۰۲۱ به ۵۰۱ میلیون دلار رسیده است. این شرکت ارائه دهنده دادههای آماری متاورس پیشبینی کرده که فروش املاک در متاورس میتواند در سال ۲۰۲۲ به نزدیک یک میلیارد دلار برسد.
افزایش اخیر در فروش املاک مجازی در متاورس در پی اعلام شرکت فیسبوک در ماه اکتبر درخصوص تغییر نام به "متا" و تمرکز بر متاورس روی داده است. بنابر اعلام شرکت متامتریک ، فروش املاک در ماه نوامبر تقریبا ۹ برابر افزایش یافت و به ۱۳۳ میلیون دلار رسید. فروش در ماه ژانویه سال جاری میلادی نیز بیش از ۱۰ برابر ژانویه سال گذشته است.
درآمد ۳۰۰ میلیون دلاری «بورد ایپ» از فروش زمین در متاورس
صاحبان شرکت استارتآپ «بورد ایپ» (Bored Ape) فضایی تعاملی با عنوان «یات کلاب» ایجاد کرده و قرار است در این هفته در اقدامی که انتظار میرود بزرگترین معامله با «ان اف تی» باشد، از طریق فروش زمین در متاورس پولهای مجازی با ارزشی تا حد ۳۰۰ میلیون دلار کسب کنند. این انافتیها برای فروش ۵۵ هزار واحد زمین مجازی در «آدرساید» (Otherside) بازی جدید این شرکت در متاورس استفاده میشوند.
هر ان اف تی که به دارنده آن حق مالکیت زمین در فضای بازی جدید را میدهد ، ۳۰۵ واحد پول «ایپکوین» (ApeCoin) هزینه دارد که معادل بیش از ۶ هزار دلار است. شرکتهای مختلف فناوری از «متا» تا «اپیک گیمز» در حال سرمایه گذاری برای ورود به متاورس هستند و این جهان مجازی سهبعدی را مهمترین سکوی رقابتی بعدی میدانند.
روند فزاینده علاقهمندی به فرا-جهان همزمان شده است با افزایش شدید در توسعه و کاربرد شیوههای جدید پرداختهای دیجیتال و مبادله داراییهای مجازی . این حیطه شامل فناوری بلاکچِین و فناوری و اپلیکیشنهای مرتبط با آن میشود که به افراد اجازه میدهند تا نسبت به مالکیت و مبادله اشیای دیجیتال اقدام نمایند؛ اشیایی که هیچ حضوری در جهان واقعی و همچنین هیچ مابهازا یا نظیر فیزیکی ندارند.
ایده خرید کالاهای مجازی برای برخی کاربران مثلا کاربران بازی آنلاین "فورتنایت" (Fortnite) با استفاده از پولهای مجازی (V-bucks) به یک کار معمول تبدیل شده است. اما بسیاری از حامیان فرا-جهان یک اقتصاد مجازی فراگیرتر و گستردهتر از این را در ذهن دارند. در این ارتباط میتوان تصور کرد که افراد و شرکتها در میان محیطهای آنلاین متفاوت با استفاده از یک ابزار مشترک مبادله اقدام به ایجاد ، خرید ، فروش و انتقال انواع مختلفی از کالاها نمایند.
این ایده موجب افزایش علاقهمندیها به امکان بالقوه برای ابزارهای دیجیتال جدیدی شده است که با داراییهای جهان واقعی پشتیبانی بشوند و بتوانند ستون فقرات مالی فرا-جهان را تشکیل دهند. دیدگاه معطوف به یک اقتصاد فرا-جهانی کاملا فعال با مفهوم بلاکچِینهای قابل اعتماد در هم تنیده شده است.
"نشانهای غیر قابل تعویض" (non-fungible tokens) یا "ان اف تی"ها (NFTs) از دیگر فناوریهای مبتنی بر بلاکچِین هستند که از آنها به عنوان ابزاری برای اداره اقتصاد فرا-جهان یاد میشود. انافتیها داراییهای دیجیتالی هستند که به عنوان نوعی سند مالکیت مجازی عمل میکنند. اپلیکیشنهایی مانند DeFi که بر بستر بلاکچِینهایی مانند "اتریوم" (Ethereum) کار میکنند نیز میتوانند پایه و اساسی برای مبادلات مطمئن بین حاضران در فرا-جهان باشند.
انقلاب سرمایهگذاری؛ نسل جدید سرمایهگذارهای آنلاین (برخط) از نیجریه تا هندوستان
اقتصاد جهانی با پدیدههایی مانند رمزارزها و سرمایهگذاریهای آنلاین در بورسهای جهانی یکی از حوزههای فعالیت نسل جدیدی است که از کودکی با ابزارهای دیجیتال آشنا شده و این مساله میتواند پیامدهای مهمی برای اقتصاد جهانی داشته باشد.
یک نسل جدید از سرمایهگذارها وارد گود شده؛ نسل جوانی که سرنخ فعالیت خود را از یوتیوب میگیرد و مجهز به اپلیکیشنهایی است که بازار بورس و سرمایه را برای آنان در دسترستر از هر زمان دیگری قرار داده است.
اپلیکیشن سرمایهگذاری "رابینهود" (Robinhood) در آمریکا در کشورهای غربی اسم و رسمی به هم زده و وعده گشودن بازارها به روی عامه مردم را داده است اما از نیجریه تا هندوستان ، نسل جدید موسوم به نسل Z به استفاده از ابزارهای مشابه داخلی آن رو آوردهاند.
"ایشان سریواستاوا" دانشجوی ساکن دهلینو که از دو سال پیش تجارت را شروع کرده است میگوید: صادقانه بگویم که کالج اصلا برایم مهم نیست؛ همه چیز برای من بازار و کار تجاری است. این دانشجو از چند اپلیکشن تجاری هندی از جمله "زیرودا" (Zerodha) و "آپستاکس" (Upstox) استفاده میکند و اغلب توصیههای مالی خود را از یوتیوب دریافت میکند. این دانشجوی ۲۰ ساله هندی بلندپرواز امیدوار است که کسب و کار تجاری متنوعی ایجاد کند و تا سن ۴۵ سالگی بازنشسته شود.
در کشور هندوستان ، رونق و شکوفایی حسابهای کاربری "دیمات" (demat) که حسابهای الکترونیک با کاربرد آسان برای فعالیت مالی در ارتباط با سهام و اوراق بهادار بوده، موجب تسهیل انقلاب سرمایهگذاری در این کشور جنوب آسیا شده است. ۸ هزار کیلومتر آنسوتر در قارهای دیگر و در کشور نیجریه ، تب سرمایهگذاری با یک اپلیکیشن مشابه بالا گرفته است. شهر لاگوس قطب اقتصادی این کشور آفریقایی از گذشته شاهد موفقیتهای اقتصادی بوده است اما ضعف "نایرا" پول این کشور در کنار افزایش هزینه زندگی موجب فشار بر جوانان برای پول درآوردن شده است.
جوانان نیجریه نیز به استفاده از اپلیکیشنهای محلی مانند "تراو" (Trove) و "رایزوست" (Risevest) رو آوردهاند که امکان سرمایهگذاری در بورسهای آمریکا را برای آنان فراهم میسازد.
"داهونسی آیادیله" جوان ۲۳ ساله نیجریایی از جمله جوانان بسیاری است که در تلاش برای محافظت از درآمد خود دربرابر کاهش ارزش پول ملی این کشور، به استفاده از اپلیکیشنهای تجاری رو آورده است. وی میگوید: من راهکار گذاشتن پول در بانک را داشتم اما جذابیت این کار هر ماه کمتر میشود. برخی اوقات من پولم را در رایزوست قرار میدهم و ظرف یک هفته مبلغی به من برمیگردد. تصور کنید که یک یا دو درصد برای ۱۰۰ هزار نایرا (۲۴۰ دلار) هر هفته به دست آورید. پول زیادی نیست اما خیلی مهم است. این جوان نیجریایی بعد از اینکه شغل خود را به علت پاندمی کرونا از دست داد ، برای مدت چند ماه اجاره خانه خود را از طریق تجارت رمزارز (کریپتوکارنسی) پوشش داد.
این درحالی است که به علت محدودیتهای کرونایی و بیکاری گسترده ، شمار بیشتری از افراد وارد کار سفتهبازی و تجارت آنلاین شدهاند به طوری که فقط در کشور آمریکا در نیمه اول سال ۲۰۲۱ میلادی بیش از ۱۰ میلیون سرمایهگذار جدید وارد بازارها شدند اما این تازهواردها در سطح جهان عمدتا جوانان نسل جدید هستند و اپلیکیشنهای تجارت نیز موانع ورود به بازار را برای جوانان کاهش دادهاند.
به عنوان مثال یک سهم "آمازون" بیش از ۳هزار دلار ارزش دارد که تامین این مبلغ برای بسیاری از جوانان نسل جدید ناممکن است اما این اپلیکیشنها امکان خرید جزئی از سهم را فراهم میکنند که تامین آن برای بسیاری قابل دسترس است بخصوص وقتی که حق کمیسیون نیز در این اپلیکیشن صفر است.
با این وجود اگرچه چنین ابزارهایی (اپلیکیشنهایی) موجب تسهیل یا به عبارتی دموکراتیزه شدن دسترسی به بازارها شدهاند اما منتقدانی هم هستند که نسبت به خطرات این ورود بیمحابای جوانان به بازارهای مالی و زیانهای ناشی از آن هشدار میدهند.
یک نهاد ناظر در بریتانیا موسوم به "اداره امور مالی" (FCA) در این زمینه تحقیقی انجام داده و از نسل جوان سرمایهگذار نظرخواهی کرده است و جالب اینکه نزدیک به دو سوم آنان گفتهاند که زیان مالی قابل ملاحظه آنان در بازار تاثیری اساسی در سبک زندگی حال و آینده آنان خواهد داشت. این نهاد انگلیسی خاطرنشان کرده که نسل جدید تازهواردهای سرمایهگذاری مالی تا حد زیادی بر رسانههای جدید مانند یوتیوب و رسانههای اجتماعی برای اخبار و سرنخهای سرمایهگذاری وابسته هستند.