۳ هزار و ۷۰ سرویس الکترونیکی شدهاند
میهمان شب گذشته برنامه تهران ۲۰ که از شبکه ۵ پخش میشود، رضا باقری اصل، دبیر شورای فناوری اطلاعات کشور بود. برنامه که در آن موضوع میزان همراهی دستگاههای اجرایی در تحقق دولت الکترونیک مورد بررسی قرار گرفت. باقریاصل معتقد است که بسیاری از دستگاهها برای تحقق این موضوع پای کار آمدند که قرار است متناسب با ارائه خدمات، دستگاهها تنبیه یا تشویق شوند.
باقری اصل در ابتدای برنامه به بحث شبکه ملی اطلاعات و پوشش پهنای باند روستاها اشاره کرد و گفت: «زمانی که دولت یازدهم و دوازدهم شروع به کار کرد دسترسی به اینترنت میزان بسیار پایینی داشت. رشد شبکه ملی حدود ۱۵ درصد بود. در حالیکه اکنون حوزه زیر ساختها بیش از ۸۰ درصد توسعه پیدا کرده است. ۹۵ درصد روستاهای کشور به پهنای باند دسترسی دارند و شهرها به طور ۱۰۰ درصدی پهنای باند دارند که فکر میکنم ۵ درصد باقی مانده روستاها تا آخر سال به پهنای باند دسترسی پیدا کنند. باید بگوییم که از ۵ هزار و ۷۰۰ سرویسی که قابلیت الکترونیکی شدن دارند ۳ هزار و ۷۰ سرویس کاملا الکترونیکی شدهاند.»
وی در پاسخ به این سوال که سازمان ثبت احوال کدام یک از سرویسهای خود را الکترونیکی کرده است، گفت: «ثبت احوال یک پروژه به نام صدور کارت هوشمند ملی را آغاز کرد. برای تحقق این موضوع پروسه ثبتنام در ثبت احوال صورت گرفت به همین دلیل هم پایگاه اطلاعات هویتی ثبت احوال یک پایگاه کامل است. ما از این ظرفیت در سجام و سهام عدالت استفاده کردیم و از همین طریق توانستیم حدود ۱۵ میلیون نفر در سجام و حدود ۵۰ میلیون نفر ذینفع سامانه سهام علالت را احراز هویت کنیم.»
باقریاصل در پاسخ به این سوال که چرا هنوز کارت ملی بسیاری از افراد به آنها تحویل داده نشده است، گفت: «بومیسازی تنها دلیل این ماجرا است. ۱۰ میلیون نفر باقیماندهاند و حالا دغدغه بومیسازی پر رنگتر شده است. از طرفی به دلیل تحریمها جلوی واردات مواد اولیه که کارت ملی به وسیله آن ساخته میشد، گرفته شده است. اکنون بیش از ۶۰ میلیون نفر که افراد بالای ۱۵ سال هستند، کارت ملی هوشمند دارند.»
دبیر شورای فناوری اطلاعات در پاسخ به این سوال که آیا میتوان از مدارک تحصیلی به صورت آنلاین استعلام گرفت، گفت: «به واسطه بیماری کرونا دو اقدام بسیار مهم به دستور رئیسجمهوری صورت گرفت. یک سرویس دیپلم و دیگری سامانه استعلام مدارک تحصیلی. برای سامانه دیپلم با مراجعه به این سامانه و پرداخت مبلغی کد پیگیری دریافت میکنید و به همین ترتیب هم دیپلم شما به دانشگاه مربوطه اعلام میشود. قسمت دوم مدارک تحصیلی آموزش عالی است. در حال حاضر سه پایگاه مستقل از جمله وزارت علوم، دانشگاه آزاد و علوم پزشکی در یک پایگاه به نام استعلام مدارک آموزش عالی تجمیع شدهاند. افراد میتوانند با مراجعه به این سامانه مدارک تحصیلی خود را از این طریق پیگیری کنند. در مورد گواهی اشتغال به تحصیل که سوال بسیاری از افراد است، آموزش عالی این مدارک را به صورت الکترونیکی صادر میکنند. البته دانشگاه آزاد هم در حال پیگیری این موضوع است. امیدواریم به زودی وارد مرحلهای بشویم که گواهی اشتغال به تحصیل را نه فقط الکترونیکی که به صورت هوشمند صادر کنیم.»
باقریاصل در پاسخ به اعلام نظرهای پیامکی که در برنامه مبنی بر اینترنت نداشتن روستاها ارسال و خوانده شد، گفت: «۵ هزار روستا یا با واسطه و یا به وسیله روستای هم جوار خود اینترنت دریافت میکنند ولی این اینترنت با کیفیتی که با استانداردهای وزارت ارتباطات همخوانی داشته باشد، نیست. با توجه به قولی که وزیر ارتباطات داده است، امیدواریم تا آخر سال این مشکلات برطرف شود.»
معاون دولت الکترونیک به خدماتی الکترونیکی که در رابطه با بانکداری ایجاد شده است، اشاره کرد و افزود: «دو اتفاق در بانکداری رخ داده است. اول یک پارچه شدن کارتهای بانکی. دوم پایگاههای متمرکز شبا. در مورد اتفاق اول سامانه بانک مرکزی در حال حاضر اطلاعات همه کارتها را دارد. هر کارتی که صادر میشود در پایگاه بانک مرکزی به ثبت میرسد. حسابهای شبا هم به همین صورت در یک جا تجمیع شدهاند.»
او در ادامه افزود: «نکته دیگر درباره ضمانتنامههای بانکی است. در حال حاضر ضمانتنامههای بانکی استعلام الکترونیک میشوند. قبلا این امکان فراهم نبود و جعل و اختلاس به راحتی صورت می گرفت.»
باقریاصل در ادامه خاطرنشان کرد: «حدود ۶ میلیون درگاه بانکی همراه و یا همان دستگاههای پوز از تعداد ۸,۵ درگاه احزار هویت شدند و تعداد باقیمانده یعنی ۲.۵ میلیون درگاه بانکی به سازمان امور مالیاتی تحویل داده شده که احراز هویت آن هم صورت بگیرد.»
معاون دولت الکترونیک در پاسخ به این سوال که تامین اجتماعی در بحث دولت الکترونیک چرا به تعهدات خود عمل نمیکند، گفت: «دولت الکترونیک در بستر شبکه ملی اطلاعات راهاندازی شده است. چند دستگاه داریم که به نظر میرسد اگر تعاملاتشان را با حوزه دولت الکترونیک یا سرویسهای متمرکز بیشتر کنند اتفاق خوبی رقم خواهد خورد. تامین اجتماعی در حوزه سلامت و در مراکزی که مربوط به خود تامین اجتماعی است پیشروتر است. اما در سرویسهای کارفرمایی مانند حق بیمه و سوابق بیمه به واسطه اینکه شعب جدا از هم دارد و دادههای متمرکز ندارد، نتوانسته سرویس یکپارچه را حاضر کند. در حوزههای بازنشستگی و خدماتی از این قبیل هم با چالش روبرو است.»
او ادامه داد: «برخی کارگزاریها و شعب وقتی این خدمات الکترونیکی شوند، مجبور خواهند بود که تعدادشان را کاهش دهند و شاید هم دلیل این چالشها در تامین اجتماعی این موضوع باشد. البته رئیس سازمان تامین اجتماعی تعهد کرده است که تا بهمنماه این چالشها را مرتفع و ۳۰ مورد از خدمات پر کاربرد خود را الکترونیکی کند.»
باقریاصل در ادامه به خدمات صورت گرفته در اداه مالیات اشاره کرد و افزود: «در بحث مالیات چند پروژه خیلی مهم الکترونیکی شده است. نقل و انتقال املاک غیرتجاری کاملا به صورت الکترونیک انجام میپذیرد. اما املاک اداری و تجاری نیازمند استعلام است و آن هم به این دلیل است که باید بدهی قبلی شخصی که ملک را جابهجا کرده، بررسی شود. همینطور امکان مالیات بر ارث هم تا چند وقت دیگر الکترونیکی میشود. اما مشکل اصلی اداره مالیات تجمیع و استفاده از دادهها است. متاسفانه برخی از دادهها هنوز تکمیل نیست.»
دبیر شورای فناوری اطلاعات کشور در پاسخ به این سوال که چه اقدامی در رابطه با کدپستی و استانداردسازی آدرسها رخ داده است، گفت: «ما در این رابطه پروژهای به نام جی نف را راهاندازی کردیم و در شهر تهران نمونه پایلوتی آن اجرا شده است. این پروژه مکانمحور است و ما میتوانیم ساختمانها را در این قابلیت ببینیم.»
باقریاصل به خدمات الکترونیکی که در سازمان ثبت اسناد رخ داده هم اشاره کرد و گفت: «وقتی موضوع ثبت آنی اتفاق افتاد، فقط ۳۰ درصد املاک دارای نقشه کاداستری شدند. آن هم به این دلیل است که میگویند برخی از سندها از بین رفته است. یکی دیگر از چالشهای سازمان ثبت اسناد این است که حدود ۲۵ دستگاه برای یک استعلام زمین ذینفع هستند. اتفاق مهم این بوده که توانستند ثبت آنی را انجام دهند. اما به نظر من میزان سرمایهگذاری نسبت به دستاوردی که داشته است کم بوده و فکر میکنم تنها سازمان ثبت اسناد و املاک نیست که باید در این رابطه پاسخگو باشد. آنهایی که در پهنه زمین مجوزها را صادر میکنند هم باید پاسخگو باشند. درخواست ما از سازمان ثبت اسناد و قوه قضاییه این است که این موارد را تکمیل کند. از دیگر خدمات سازمان ثبت اسناد که میتوان به آن اشاره کرد این است که امکان استعلام سند تک برگ را فراهم کرده است.»
معاون دولت الکترونیک در انتها افزود: «به واسطه اینکه رئیسجمهوری برای اولین بار ۶ جلسه مستقیم در خصوص دولت الکترونیک برگزار کرده است، ارزش افزودهای برای دستگاهها به منظور تحقق دولت الکترونیک ایجاد شده است. لازم به ذکر است که در مصوبه اخیر برای دستگاهها طرح تنبیه و تشویق درنظر گرفته شده است که این تنبیه تا تغییر مسئولان ادامه خواهد داشت.»
منبع: همه نیوز