ZTE : دامپینگ مخابراتی را تایید میکنیم
عبدالله افتاده - پس از انتشار اولین گزارش دامپینگ در بازار مخابرات ایران همانطور که قول داده بودیم برای رعایت انصاف و بی طرفی به سراغ شرکتهای خارجی فعال در بازار مخابراتی ایران رفتیم که با استقبال هم روبهرو شدیم.
در حال حاضر عمده تجهیزات مخابراتی در شبکه مخابرات ایران از دو شرکت چینی با سابقه به نامهای ZTE و هواوی تامین میشود که البته در بسیاری از بازارهای جهانی به واسطه قیمت پایین و کیفیت قابل رقابت رخنه کردهاند.
برای روشنتر شدن زوایای تاریک دامپینگ در بازار مخابرات ایران با گو لی مینگ مدیرعامل 32 ساله و یعقوب شاکری مدیر بازاریابی کارکشته ZTE در ایران به گفتوگو نشستهایم که در ادامه میخوانید.
حتما گزارش قبلی فناوران درباره دامپینگ را خواندهاید. دوست دارم نظرتان را بدانم.
مینگ: آنچه شما در گزارش خود نوشتید، واقعیت داشت. دامپینگ در ایران اتفاق افتاده و این موضوعی است که در بسیاری از بازارهای رقابتی وجود دارد. این یک نوع از تجارتهای متداول در تمامی صنایع دنیا است که مخابرات هم شاخهای از این بازار است. البته این موضوع از دیدگاه دولت و شرکتهای مصرفکننده ایرانی مطلوب است چرا که بهترین اجناس را با استانداردهای جهانی و با کمترین قیمت تهیه میکنند.
شاکری: به اعتقاد من دامپینگ وسیلهای برای کنترل بازار است. موضوعی که در ایران وجود دارد مصرفکننده اصلی است که مخابرات ایران باشد. مخابرات آخرین امکانات روز شبکه دنیا را میخواهد و کسی در این بازار رقابت میتواند تاب بیاورد که واحد R&D قوی و نیروی متخصص بیشتری داشته باشد. در حال حاضر شرکت ZTE با 15 مرکز R&D در چین، آمریکا و اروپا یکی از بزرگترین مراکز تحقیقات و توسعه را در اختیار دارد و تجهیزات متنوعی را در تمامی حوزهها مطابق با استانداردهای روز دنیا ارایه میکند.
شاید این موضوع از دید مصرفکننده فعلی که شرکت مخابرات دولتی ایران است، خوشایند باشد، اما اگر این موضوع به همین شکل ادامه پیدا کند، در آیندهای نزدیک تولیدکنندگان ایرانی ورشکسته خواهند شد. نظر شما در این خصوص چیست؟
مینگ: این موضوع به سیاستگذاران شما مربوط است. دامپینگ به توانایی داخلی کشور مربوط نیست چرا که برای تولید روشهای بسیار متفاوتی وجود دارد، مواردی همچون نیروی انسانی متخصص، تولید محصول مقرون به صرفه و رقابت با تولیدات مشابه خارجی است که سنگ راه تولیدات داخلی است، نه دامپینگ.
در حال حاضر حضور گسترده شرکت هواوی چین در بازار ایران و دادن قیمتهای پایینتر موجب شده که به تدریج شما از بازار ایران خارج شوید. این موضوع را تایید میکنید؟
مینگ: اینکه رقیب ما دوش به دوش ما حرکت میکند به دلیل جذاب بودن بازار ایران است و از آنجا که ما در بازارهای مختلف جهانی حضور داریم به قطعیت میتوان گفت که پایین بودن قیمت تجهیزات مخابراتی در ایران به دلیل سالم بودن این بازار است.
به اعتقاد من دامپینگ دو عامل اصلی دارد. اول اینکه خریداری برای جنس تولید شده نباشد و دوم اینکه رقیبی داشته باشی که حتی به خاطر از دست ندادن بازار حاضر به تحمل ضرر و زیان باشد.
گفته میشود کار برای شرکتهای چینی در سایر کشورها حتی کشورهای همسایه با ایران به راحتی بازار ایران نیست. به عنوان مثال کشور پاکستان برای خرید سوییچ 100K برنده مناقصه را مجبور به راهاندازی R&D در کشور خود میکند؛ البته گفته میشود که مخابرات ایران هم اخیرا در این خصوص مذاکراتی را با شرکتهای چینی داشته است، آیا با شما مذاکرهای در این خصوص شده است؟
مینگ: مذاکرات خوبی در این باره انجام دادهایم. اما اجازه بدهید در خصوص جزییات آن تا زمانی که مذاکرات نهایی نشده است صحبتی نکنیم. اما موضوعی که شما مطرح کردید، در بسیاری از کشورهای پیشرفته به کارگرفته شده است که نتایج خوبی هم به همراه داشته است. چرا که اگر شرکتهای تولیدکننده خارجی با همکاری شرکتهای ایرانی اقدام به تولید تجهیزات در داخل ایران کنند این باعث میشود که هم اشتغال ایجاد شود و هم وضع معیشتی کارکنان شرکتهای ایرانی بهتر شود.
شاکری: موضوعی که نباید فراموش کرد این است که R&D یک محصول وارداتی نیست و اینکه هر چه میخریم باید R&D آن را وارد کنیم چرا که این سیاست همگام شدن با فناوریهای روز دنیا را در تولیدکنندگان موجب نمیشود و اگر شرکت ZTE امروز به عنوان یکی از تولید کنندگان مطرح تجهیزات مخابراتی در جهان شناخته میشود، تنها در گرو پرداختن به R&D بوده است چرا که مدیران ZTE همواره حاضر بودهاند گرسنه بمانند اما R&D خود را از دست ندهند.
آیا کشور چین در ابتدا خود هم از این راه وارد بازار جهانی شد؟
مینگ: سوال خوبی مطرح کردید؛ کشور چین از ابتدا تولیدکننده نبود و با استفاده از وارد کردن دانش کشورهای اروپایی به داخل با استفاده از نیروی انسانی متخصص و فناوری روز دنیا همراه با یک برنامه مدون توانسته در زمره کشورهای تولیدکننده برتر در حوزه تجهیزات الکترونیکی قرار بگیرد.
به نظر شما این مدل در ایران هم قابلیت پیادهسازی دارد؟
مینگ: یکی از موضوعاتی که باید در این نوع از سرمایه گذاری برای طرفین جذابیت داشته باشد، حفظ منافع برای دو طرف است که البته باید برای آن برنامهای دراز مدت تدوین شود اما با توجه به اتفاقاتی که در حوزه تعرفه گذاری واردات کالاهای خارجی در ایران در بخشهایی همچون تعرفه واردات گوشی تلفن همراه از 4 درصد به 60 درصد و برگردانده شدن تعرفه پس از یک سال به حالت اول رخ داده، عملا جذابیت بازار برای تولیدکنندگان خارجی کم میشود و این کار با ریسک فراوانی همراه است.
پس با وجود این ZTE خواهان تولید در ایران است، اگر شرایط فراهم شود!
مینگ: بله. اما نه در حوزه تولید گوشی، همانطور که میدانید در اواسط شش ماهه دوم سال 1387 تعرفه تجهیزات شبکه از قبیل سوییچ، روتر و مودم از 4 درصد به 49 درصد افزایش یافت و ما با توجه به بازار رو به رشد اینترنت و افزایش پهنای باند در ایران با اتکا به تعرفه 49 درصدی تصمیم به تولید مودمهای DSLAM به میزان یک میلیون واحددر سال گرفتیم که متاسفانه باز هم سیاستهای تعرفهای بعد از دو ماه تغییر کرده است.
اگر شرایط فراهم میشد تولید را در ایران آغاز میکردید؟
مینگ: شرایط تولید در یک کشور خارجی بسیار مهم است. به عنوان مثال دولت برای تشویق سرمایهگذاران خارجی باید تسهیلاتی را در نظر بگیرد یا حداقل در اجرای سیاستهای تعرفهگذاری، برنامههای بلند مدت تدوین کند. نه اینکه بعد از دو ماه از تغییر تعرفه وضعیت را به همان روال پیشین برگرداند.
بدین ترتیب شرکت ZTE برنامههای تولیدی خود را در تمامی بخشها منتفی خواهد کرد؟
مینگ: نه این طور نیست، مذاکراتی در این باره در حال انجام است که تا زمان نهایی شدن از ارایه جزییات آن معذورم.
در حال حاضر شرکت مخابرات ایران در حال واگذاری سهام خود به صورت بلوکهای مدیریتی است. آیا شرکت ZTE برای خرید سهام مخابرات برنامهای ندارد تا از این طریق اقدام به فروش تجهیزات خود در ایران کند؟
شاکری: ZTE تولیدکننده تجهیزات است و در این حوزه هم با بسیاری از اپراتورهای مطرح دنیا در حال همکاری است. در واقع سیاست اصلی ZTE تولید تجهیزات است، نه اپراتوری.
مقداری درباره سابقه شرکت ZTE در بازار مخابرات ایران توضیح دهید.
شاکری: این شرکت نزدیک به 8 سال است که در ایران فعالیت دارد و تاکنون توانسته سهم عمدهای از محصولات سوییچ، کافوی نوری، سیستم انتقال، شبکه هوشمند سراسری، SMS همراه اول، GSM نسل 2 در 16 استان تامین و نزدیک به 3 میلیون مشترک WLL و حدود 5 هزار BTS را در بازار مخابرات ایران از آن خود کند.
- ۸۷/۱۱/۲۱