بایدهای فاوا از نگاه کمیسیون ICT اتاق بازرگانی
آخرین جلسه سال 97 کمیسیون ICT اتاق ایران با حضور نمایندگان وزارت ارتباطات، سازمان توسعه تجارت و فعالان بخش خصوصی حوزه فاوا برگزار شد. در این جلسه به مشکلات فاوا در سال 96 و مسایلی که در سال آینده باید به آنها رسیدگی شود و خصوصا موضوع رجیستری به شکلی مفصل پرداخته شد.
اتاق ایران - محمدرضا طلایی، رییس کمیسیون ICT اتاق ایران در این نشست گفت: فاوا باتوجه به اینکه صنعتی جدید است، آنچنان مورد توجه و اهمیت نبوده و جایگاه اقتصادی آن مطلوب نیست. مسوولان در دولت هم بیشتر اوقات وقتی از کسب و کارهای نو و اینترنتی صحبت میکنند عمدتا دو شرکت را مد نظر دارند و عنوان میشود که در این حوزه رشد داشتهایم؛ اما آیا سایر بخشها نیز به اندازه این دو شرکت رشد داشتهاند و آیا برآیند همین دو مجموعه نمونه کاملی برای رشد اقتصادی در کل صنعت فاوای کشور است؟
وی در خصوص به جلسات برگزار شده با وزارت ارتباطات در زمینه صادرات افزود: موضوع سختافزار و دیگر مشکلات صادرات فاوا پیگیری شد که امیدواریم مسایل این حوزه حل شود. زمانی که حوزه فاوا در بخش داخلی دچار مشکلات فراوانی است لااقل میبایست بازارهای بیرونی به تولیدکننده ما کمک کنند. به نظر من ما میبایست در این بخش به سه وزارتخانه مربوطه مسایلمان را به شکلی شفافتر اعلام کنیم و راهحل آن نیز ساده است و میبایست وزارتخانههای مرتبط با فاوا همگرایی بیشتری را داشته باشند و یک نقشه راه برای توسعه صنعت فاوای کشور و صادرات آن ترسیم کنند. طلایی معتقد است فعالیت فعالان اقتصادی میبایست بهبود یافته و فضای اقتصادی فاوا آرام شود و همچنین مجوزهای لازم برای ادامه فعالیت بخش خصوصی باید کاهش یابد تا محیط مناسبی برای فعالیت به وجود آید.
رییس کمیسیون ICT اتاق ایران در خصوص کمکهایی که وزارت خارجه میتواند به بخش خصوصی داشته باشد، گفت: سفرای ما در سالهای گذشته عملا فعالیت مناسبی را برای معرفی پتانسیلهای صادراتی کشور انجام ندادند و تلاشی در عمل صورت نگرفته است. این را باید درک کنیم که در کشور مسایل اقتصادی خصوصا در حوزه فاوا به نقطه بغرنجی رسیده است. امیدوارم در سال 97 متوجه جایگاه ویژه حوزه ICT در اقتصاد شوند و نواقص حوزه برطرف شوند.
در این جلسه حمیدرضا احمدیان مدیرکل دفتر نوآوری و حمایت از سرمایهگذاری وزارت ارتباطات با اشاره به جلسه کمیته تخصصی صادرات غیرنفتی گفت: در صحبتی که با نماینده وزارت خارجه داشتیم ایشان معتقد بود که باتوجه به اینکه این وزارتخانه معاونت اقتصاد دارد، اگر قرار باشد کمکی به صادرکنندگان حوزه فاوا صورت گیرد میبایست از طریق این کمیته اقتصادی پیگیری و انجام شود. لذا باید برنامهریزیهای لازم صورت گیرد تا مشخص شود به چه صورت میتوان با معاونت اقتصادی وزارت خارجه تعامل داشته باشیم.
انتقاد از عملکرد نظام صنفی رایانهای
ویدا سینا مدیر عامل مرکز تحقیقات صنایع انفورماتیک نیز در این جلسه با انتقاد از سازمان نظام صنفی ابراز داشت: در سالی که اعلام میشود که ارتباط دولت با تشکلها نزدیک است و تشکلها باید در تصمیمسازیها و تصمیم گیریها موثر باشند و باوجود این که وزیر ارتباطات به اتاق بازرگانی آمده و میداند که تشکلهای فاوا در اینجا حضور دارند اما باز هم از وجود تشکلهای حوزه فاوا اظهار بیاطلاعی میکنند. از سوی دیگر در صورتی که طبق قانون اتاق بازرگانی مسوول ساماندهی تشکلها است، نظام صنفی که حمایت مناسبی از اعضایش نمیکند را مورد توجه قرار میدهند. بحث کشور تولید و اشتغالزایی است اما در نظام صنفی یک کمیسیون تولید هم وجود ندارد.
وی افزود: مجموعه ما (مرکز تحقیقات صنایع انفورماتیک)را همه میشناسند و از سال 70 داریم کار میکنیم و در حال حاضر بیش از 130 کارشناس داریم اما در شرایطی که عضویت در سازمان نظام نامهای طبق اساسنامه آن رایگان است برای من از نظام صنفی رایانهای نامهای آمده که در آن خود برای ما تعداد سهم تعریف کردهاند و برای ما بیش از 7 میلیون تومان بدهی مشخص کردهاند و در انتهای این نامه گفتهاند که در صورتی که پول را بدهید مجوز کار به شرکت شما تا پایان روز هفتم اسفند سال 1397 را تمدید میکنیم.
وی اضافه کرد: آیا اگر این کار صورت نگیرد میخواهند جلوی فعالیت مجموعه ما را بگیرند؟ این چه ادبیاتی است که بخش خصوصی از خود نشان و بروز داده است؟ در قانون اساسی اعلام شده که ما هیچ اجباری نداریم که در هیچ تشکلی حضور داشته باشیم. سازمان نظام صنفی به خود اجازه میدهد سراغ سازمان تنظیم مقررات رفته و در خصوص تجارت شرکت ما مسایلی را مطرح کند که این برخوردها صحیح نیست و من خواهان آن هستم که اتاق بازرگانی با این موضوع برخورد کند.
مشکلات رجیستری کالاهای سیمکارتخور
در این جلسه فرشاد کلهر کارشناس دفتر صنایع برق و الکترونیک وزارت صمت با اشاره به آییننامه ماده 7 که فردا قرار است جلسهای در خصوص آن برگزار شود گفت: این آییننامه بیشتر به موجودی انبارهای کالاهای سیمکارت خور در راستای اجرای طرح رجیستری میپردازد. طرح رجیستری از چهارده آبان امسال عملیاتی شده و برندهای مختلف تلفن همراه طبق زمانبندی اعلام شده میبایست رجیستر شوند. بر اساس این زمانبندی تا پایان فروردین 97 تمام گوشیهای موبایل رجیستر میشوند و پس از این لازم است که ثبت سایر کالاهای سیمکارتخور نیز مد نظر قرار گیرد. البته سیستمهایی که صرفا از دیتا و پیامک استفاده میکنند ونیازی به برقراری تماس ندارند مثل برخی تجهیزات مرتبط با اینترنت اشیاء مشکلی برایشان وجود نداشته و نیاز به رجیستری ندارند.
مسعود شنتیایی رییس هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان فناوری اطلاعات در خصوص اجرای طرح رجیستری برای کالاهای سیمکارتخور گفت: تجهیزات سیمکارت خور متنوع شده و محدود به گوشیها همراه نیست. تجهیزات مختلف حفاظت الکترونیک که پیش از این در جاهای دیگر ثبت شده و مجوزهایی دریافت میکردند، حالا در صورتی که نیاز به تماس برای آنها وجود داشته باشد نیاز به رجیستر شدن دارند و باید علاوه بر تمام مجوزهایی که گرفتهاند رجیستری را هم انجام دهند.
وی افزود: به نظر من تشکلها به عنوان نمایندگان بخش خصوصی باید توجیه شوند دلایل اجرای طرح رجیستری چیست؛ اما در حال حاضر تشکلهای حوزه فاوا با مشکلات مربوط به رجیستری مواجهاند و توجیهی برای آنها وجود ندارد. البته گوشیهای موبایل میبایست ساماندهی شوند اما در زمینه سایر تجهیزات که گوشی نیستند دلایل ثبت و رجیستر تجهیزات مشخص نیست و انجام آن باعث افزایش مشکلات واردکنندگان وطولانی شدن مدت ترخیص اجناس وارداتی در گمرک میشود.
در انتهای این جلسه خالقی پژوهشگر و استاد دانشگاه نیز با ارایه کنفرانسی تصویری مسایل و مشکلات حوزه ICT کشور را به زبانی علمی مورد تحلیل و بررسی قرار داد. خالقی کاهش هزینه مبادله را از دستاوردهای ICT برای توسعه ی اقتصاد برشمرد و آماری از تاثیر فاوا بر توسعه ی اقتصاد را اعلام کرد. در ادامه مقرر شد گزارشهای مکتوب کمیسیون در این زمینه منتشر و در اختیار عموم قرار گیرد.