بلاتکلیفی واردکنندگان ICT میان بانک مرکزی و سامانه نیما
واردکنندگان کالاهای آیتی که پیش از این از روشهای بدون انتقال ارز یا ارز متقاضی استفاده میکردند، اکنون نهتنها ارز دولتی دریافت نمیکنند، بلکه به دلیل مشکلات واردات با نرخ آزاد ارز، با کمبود کالا مواجه شدهاند و این موضوع علاوهبر گرانی ناشی از افزایش نرخ ارز در کالاهایی مانند لپتاپ و تبلت به این گرانی دامن زده است.
ایسنا - حمید توسلی، عضو کمیسیون سختافزار سازمان نظام صنفی رایانهای تهران درباره مشکلات ارزی واردات کالاهای آیتی گفت: در سال جدید درباره واردات محصولات آیتی در یک مقطع کوتاه حدودا دو هفتهای پس از اینکه معاونت اول ریاست جمهوری اعلام کرد که افراد میتوانند ارز ۴۲۰۰ تومانی بگیرند، هرکس توانست ثبت سفارش کرد و با تخصیص ارز از طریق بانک مرکزی، ارز دریافت کرد. بعد از آن دوباره این سیستم عوض شد و اعلام کردند سامانه نیما راهاندازی شده که ارز پتروشیمی میدهد و افراد میتوانند از این طریق ارز بگیرند.
وی اظهار کرد: بدون اینکه رسما اعلام شود، از اولویت یک تا پنج را بانک مرکزی و از اولویت پنج به بعد را سامانه نیما ارز میداد. کالاهای آیتی هم در بخش سرور و استوریج از اولویت شش شروع میشوند، لپتاپ و تبلت اولویت هشت و موبایل هم اولویت ۱۰ است.
این عضو هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانهای تهران درباره مشکلات موجود در مسیر تحویل ارز از بانک مرکزی توضیح داد: ما پروندههایی در بانک مرکزی داریم، تخصیص ارز گرفته شده، پول هم به بانک دادیم که این پول حواله شود، اما ارزی در سامانه نیما عرضه نمیشود و پتروشیمیها ارزی به این سامانه نمیآورند و حتی برخی از این پروندهها به یک ماه میرسد. یک سیستم جدید با اولویتهای سهگانه گذاشتند که قرار شده ارز با کالاهای آیتی داده شود اما با وجود این، در هفتههای اخیر، ارزی در اختیار شرکتهای آیتی قرار نگرفته است.
توسلی بیان کرد: قبل از اینکه این سیستمها به شکل جدید عملیاتی شود، ما برای واردات کالا از روش بدون انتقال ارز یا ارز متقاضی استفاده میکردیم. به این شکل که به دلیل تحریم، شرکتهایی که در ایران هستند، در امارات دفتری دارند و اعتباری کسب کردند که به صورت اعتباری خرید میکردند. کالا در این دفترها ثبت سفارش میشد و ما هم ارز را تامین میکردیم و درنهایت با طی پروسههای وقتگیر گمرک کالا وارد میشد. اما اکنون این بخش را هم در ثبت سفارش حذف کردند و ما هیچ راهی برای واردات نداریم.