توجهی به محتوای آگهیها در سایت دیوار نمیشود
محمدمیلاد عبداللهی: برخی آگهیهای منتشر شده در برنامههای خرید و فروش اینترنتی مانند دیوار، منجر به سوژه شدن آنها در شبکههای اجتماعی میشود. این آگهیها که تعداد آنها کم هم نیست از حامی برای مطالعه گرفته تا فروش کارتن خالی محصولات و کتکخور حرفهای را شامل میشود. نکته اصلی آن است بر اساس ادعای تعدادی از منتشرکنندگان آنها، فیلترهای ورودی دیوار هنگام درج، حساسیتی نسبت به محتوای آنها نشان نمیدهند. شایان ذکر است بسیاری از این آگهیها صرفا برای سودجویی و سوءاستفاده بارگذاری میشوند. اما در این میان برخی از آنها مواردی همچون فروش کلیه بیش از تعجبآور بودن، دردناک است که مسائل و مصائب اقتصادی بیشمار زمینه درج آنها را مهیا ساخته است.
مدت زمان زیادی است، بسیاری از مردم، قبل از خرید حضوری، سری به برخی سایتهای خرید کالا میزنند تا بتوانند حدود قیمتها را دریابند و کیفیت محصولات را بسنجند. از طرف دیگر این سایتها، بالاخص دست دوم فروشیها مانند دیوار به لحاظ وفور محصولات کامل هستند و مشتریان از هر نوع کالایی را که بخواهند در آن پیدا میکنند. به عبارت دقیقتر هنگامی که برنامه یا سایت را باز میکنیم، میان انبوهی از آگهیها سردرگم می شویم؛ حتی آگهیهایی که نمیتوان فکرش را کرد، برای خرید یا فروش پیدا خواهد شد. همچنین، برخی مواقع مشاهده میشود، سودجویان و فرصتطلبان در شرایطی که اقتصاد کشور با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم میکند، اقدام به فروش و قیمتگذاری نامتعارف برخی محصولات عجیب و بیکیفیت میکنند.
نحوه عملکر فروشگاههای اینترنتی و نظارت بر محتوا
باید بگوییم در تمام سایتها و برنامههای خرید و فروش، فروشنده لیست و مشخصات کالاهای خود را بارگذاری میکند و خریدار پس از مراجعه به آن و مطالعه ویژگیهای کالا، نسبت به ثبت سفارش و خرید و یا تماس و چت با فروشنده، اقدام میکند. اما نکته اصلی آن است که در سایتهایی همچون دیوار، هنگام ثبت درخواست فروش برای کالا، متقاضی از فیلترهایی عبور میکند که بهتبع آن آگهی، پس از بررسی و تایید نهایی توسط مسئولان سایت منتشر میشود و به نوعی آگهی مذکور از لحاظ محتوا بررسی، تا مبادا منجر به ناهنجاری یا کلاهبرداری شود. به هر جهت فضای این برنامهها، مستعد سوءاستفادههای مختلف از مردم است و پیشتر مسئولان و پلیس نسبت به برخی آگهیها و کلاهبرداریها از مردم هشدار دادهاند.
بهطوری که سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان کشور بارها اعلام کرده است، در راستای وظایف قانونی خود، نظارت بر شبکههای توزیعی در عرضه و فروش کالا را بر عهده دارد و بر نحوه فعالیت و عملکرد فروشگاههای اینترنتی نظارت میکند. اضافه بر آن به شهروندان هم توصیه شده تا از تهیه هرگونه محصول و خدمات عجیب و مشکوک، از سایتهای بیشناسنامه خودداری کنند.
برخی آگهیهای عجیب و نامتعارف
یکی از برنامهها و سایتهایی که روزانه میلیونها نفر برای بررسی قیمتها و تهیه محصولات به آن مراجعه میکنند دیوار است. حجم آگهیها در آن به حدی بالاست، که مشتری میتواند با مراجعه به سایت از کوچکترین محصولات مصرفی تا بزرگترین آنها را پیدا کند. اما در این میان و با وجود تمام این نظارتها و فیلترهایی که پیشتر به آن اشاره کردیم، برخی مواقع شاهد ثبت آگهیهای عجیبی هستیم که منجر به سوژه خنده و تاسف مردم در شبکههای اجتماعی خواهند شد، که به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد، بهعنوان مثال، در یک آگهی که در شبکههای مجازی دست به دست میشد، آمده بود، «کتکخور ملس و حرفهای» به منظور خودنمایی و افزایش اعتبار جلوی نامزد، خانواده و دوست؛ نکته جالتتر آن است که برای فحاشی، یقهگیری یا هر نوع ضرب و شتم نرخ پرداخت جداگانهای ذکر شده بود.
اما تنها همین دو مورد نیست و تعداد انتشار این قبیل آگهیها زیاد است. یکی دیگر از آنها فروش کارتنهای خالی لوازم منزل همچون یخچال و تلویزیون با قیمتهای بالاست و این دقیقا موردی است که مصداق بارز سودجویی در شرایط نابسامانان اقتصادی تلقی میشود. به عبارت دیگر، یکی از اصلیترین مشکلاتی که درج اینگونه آگهیها برای جامعه به همراه خواهد داشت، علاوه بر هنجارشکنی، ایجاد زمینهای برای فساد و کلاهبرداری خواهد بود که نیاز است مسئولان برنامه دیوار اقدامات پیشگیرانه سختتری را در درج آنها بهکار گیرند.
واقعیت زمانی تلختر میشود که خیلی از آگهیهای ثبت شده در دیوار و سایتهای مشابه جنبه واقعی ندارد و از آنها برای سودجویی و کلاهبرداری استفاده میشود.
آگهیهای که عناوین مختلفی همچون مدلینگ، استخدام خانم جهت امور منزل، ماساژور، برخی لباسهای زنانه و مردانه و بهتازگی میز بیلیارد با کدی مخصوص، حامی مطالعه، کفش و یا جوراب زنانه با قیمت توافقی یا همان مواردی که بالاتر اشاره شد، منتشر میشود و تنها گزینه چت آنها فعال و اگر شماره تماسی هم موجود باشد، خاموش است.
بر اساس گزارشها و گفتوگوهایی که در گذشته با چند تن از منتشرکنندگان آنها صورت گرفت، متوجه شدیم فیلترهای نظارتی برای درج هم توجهی به محتوا ندارند و همچون یک ربات بر اساس زمانبندی اعلام شده، آگهیها را منتشر میکنند. در حالت کلی باید بگوییم مسائل و مصائب اقتصادی به حدی است که منجر میشود تا بسیاری از افراد برای کسب درآمد به هر کاری تن دهند.
نمونه آگهیهای درج شده بر دیوار و سایتهای خریدوفروش اینترنتی میتواند گواه محکمی بر این ادعا باشد. بهطوری که بر اساس آخرین تحقیقات بیش از 70درصد کسانی که اقدام به درج آنها میکنند، با مشکلات مالی فراوانی مواجه هستند.(آرمانملی)