رمزگشایی از 7 میلیون کارتخوان بیهویت
زهرا میرخانی - ظاهرا چند سالی میشود که دعوایی قدیمی بین بانک مرکزی و سازمان امور مالیاتی کشور وجود دارد که اکنون از حالت زیرپوستی کمی خارج شده و در حال کشیدن به سطح رسانهها است.
ماجرا از این قرار است که سازمان امور مالیاتی کشور خواهان دسترسی به ریز کامل تراکنش حسابهای بانکی، درگاههای پرداخت و پوزها است اما از سوی دیگر از نظر مسوولان و متولیان بانک مرکزی این دسترسی غیرضروری بوده و صرفا دسترسی سازمان امور مالیاتی به مانده حساب کفایت میکند.
اگرچه ظاهرا سازمان امور مالیاتی هم معتقد است که مانده حساب کافی نیست و این گردش حساب است که روشن میکند، واقعا در حساب بانکی یک مودی چه میگذرد.
اینکه حق با کدام طرف است موضوعی است که فعلا از سوی طرفین بهطور کامل باز نشده اما همانطور که ذکر شد میتوان حدس زد که برای سازمان امور مالیاتی کشور نه تنها ماندهحساب بلکه گردش یک حساب در طول شبانهروز هم میتواند جذاب باشد زیرا لزوما ماندهحساب، شاخصی برای ارزیابی یک مودی مالیاتی نیست و چه بسا یک حساب صدها میلیون تومان گردش روزانه داشته باشد اما مانده آن روز تنها چندصدهزار تومان باشد!
با این مقدمه اما برگردیم به آماری که هفته گذشته از سوی مدیرکل بازرسی، مبارزه با پولشویی و فرار مالیاتی سازمان امور مالیاتی اعلام و گفته شد بیش از 7 میلیون دستگاه پوز بدون هویت وجود دارد. این آمار به تیتر نخست هفتهنامه عصر ارتباط تبدیل و البته با بازتابها و واکنشهای غیررسمی نیز مواجه شد.
سکوت سنگین بانک مرکزی
قاعدتا مخاطب اول و آخر این آمار بانک مرکزی است زیرا اتهام سنگینی متوجه این بانک و واحدهای نظارتی آن شده است و همین مساله در نگاه اول سکوت مطلق و عدم واکنش بانک مرکزی را مرموز و عجیب نشان میدهد.
اما شنیدهها حاکی از آن است که بانک مرکزی تعمدا واکنشی به این آمار نشان نداده است. ریشه این تعمد نیز به اختلاف بانک مرکزی با سازمان امور مالیاتی کشور در سطح دسترسی این سازمان به اطلاعات نظام پولی و پرداختی کشور و اساسا برداشت متفاوت و اشتباه سازمان امور مالیاتی از کارتخوانهای بیهویت بازمیگردد.
آماری که همخوانی ندارند
اما همانطور که گفته شد گزارش هفته پیش و آمار اعلام شده از سوی این مقام مسوول در سازمان امور مالیاتی ما را بر آن داشت که به بررسی بیشتر ریشه آمار مهم 7 میلیون کارتخوان بیهویت بپردازیم.
به گفته هادی خانی، مدیرکل بازرسی، مبارزه با پولشویی و فرار مالیاتی سازمان امور مالیاتی بیش از 7 میلیون دستگاه پوز بدون هویت در کشور وجود دارد که برای این سازمان نقطه کور محسوب میشود.
در همین حال اما بررسی آمار منتشر شده شاپرک منتهی به تیرماه سال جاری نیز حکایت از آن دارد که در کشور 7 میلیون و 300 هزار دستگاه فعال پوز وجود دارد.
به عبارت دیگر عدد اعلام شده از سوی این مقام مسوول در سازمان امور مالیاتی کشور که معادل با کل آمار رسمی دستگاههای کارتخوان فعال کشور است، چند فرضیه را به ذهن متبادر میکند.
فرضیات و احتمالات
نخستین احتمال این است که منظور مدیر کل بازرسی، مبارزه با پولشویی و فرار مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور از این 7 میلیون کارتخوان که با آمار 7 میلیون و 300 هزار کارتخوان شرکت شاپرک برابری میکند به این معناست که تمامی پوزهای ثبتشده در سامانه شاپرک بیهویت هستند. فرضیهای که قویا از سوی شرکت شاپرک رد میشود و ادعای وجود حتی یک فقره دستگاه پوز فاقد هویت از سوی این شرکت تکذیب میشود.
در این خصوص یک کارشناس آگاه بانکی به خبرنگار ما گفت: برای صدور هر پوز سه مرحله احراز هویت طی میشود. در مرحله نخست فردی که متقاضی دریافت دستگاه کارتخوان است ابتدا باید افتتاح حساب کند. طبعا برای افتتاح حساب هویت افراد کنترل میشود. در مرحله بعد، متقاضی دریافت کارتخوان باید به شرکتهای PSP مراجعه کند و روشن است که در این مرحله بار دیگر هویت افراد کنترل و تایید میشود. در مرحله سوم و برای فعالسازی دستگاه کارتخوان، نوبت شاپرک است که قبل از دستور فعالسازی نهایی مجددا هویت متقاضی را کنترل و سپس اقدام به صدور مجوز کند.
اما فرضیه دوم که کمی دور از ذهن است و ناممکن به نظر میرسد این است که در شبکه بانکی کشور به جز 7 میلیون و 300 هزار دستگاه کارتخوان ثبت و احراز هویت شده، 7 میلیون کارتخوان بیهویت و ثبتنشده هم موجود باشد که وقوع چنین امری همانطور که ذکر شد ناممکن و دور از ذهن است زیرا این فرضیه در حکم یک تخلف و جرم سازمانیافته کلان و با همدستی بانکها، PSPها و بانک مرکزی تلقی میشود و بالطبع فرضیهای باطل است.
اما فرضیه سوم که محتمل و دقیقتر به نظر میرسد این است که منظور مسوولان سازمان امور مالیاتی از 7 میلیون کارتخوان بیهویت، کارتخوانهایی هستند که فاقد شناسه یکتا بوده و متصل به سازمان امور مالیاتی کشور نیستند.
مرور دوباره یک اظهارنظر
هفته گذشته و پس از اعلام وجود 7 میلیون کارتخوان بیهویت در کشور هادی خانی، مدیرکل مبارزه با پولشویی و فرار مالیاتی سازمان امور مالیاتی اما خبر از یک ضربالاجل شش ماهه (تا پایان سال) برای جبران کمکاری بانک مرکزی داد.
خانی در مصاحبهای اعلام کرد: بانک مرکزی بایستی تا نیمه اسفند ماه امسال شناسه یکتای دستگاههای پوز را ارایه کند و سامانهای هم برای اعتبارسنجی حسابهای بانکی به منظور مبارزه با پولشویی و فرار مالیاتی راهاندازی شده است.
وی با بیان اینکه، 7 میلیون دستگاه کارتخوان در کشور توزیع شده که باید نوع کاربرد و استفادهکننده از آنها مشخص شود، گفت: متاسفانه برخی فعالان اقتصادی به نام افرادی که از معافیت مالیاتی برخوردارند اقدام به دریافت کارتخوان میکنند یا این کارتخوانها به نام منشی، کارمند یا افراد غیر است که در اینجا بحث فرار مالیاتی مطرح میشود.
وی گفت: بر اساس ماده 9 اصلاحیه آییننامه اجرایی تبصره 2 ماده 169 قانون مالیاتهای مستقیم (مصوب سال 94) بانک مرکزی مکلف است با همکاری سازمان امور مالیاتی در مدت یک سال، پایانههای کارتخوان و ابزارهای اینترنتی پرداخت را ساماندهی کند و همه دستگاههای کارتخوان در کشور باید یک شناسه یکتا دریافت کنند.
خانی تاکید کرد، با توجه به زمان تصویب این آییننامه در اسفند ماه سال 97 با تعامل خوبی که با بانک مرکزی شکل گرفته این کار تا پایان سال عملیاتی خواهد شد. بر این اساس از تاریخ ارایه شناسههای یکتا، هر دستگاهی که فاقد این شناسه باشد باید غیرفعال شود.
این مدیرکل سازمان مالیاتی با بیان اینکه 4.3 میلیون مودی سازمان مالیاتی در کشور وجود دارد، گفت: اما برای هیچ کدام از 7 میلیون کارتخوان موجود شناسه وجود ندارد و قرار است با کمک بانک مرکزی این فرایند تکمیل شود.
وی گفت: با ارایه شناسه به دستگاههای پوز مشخص میشود که این دستگاهها به صورت اجارهای کار نمیکنند و دستگاه پوز به نام منشی یا کارمندی که فعال اقتصادی نیست غیرفعال خواهد شد.
خانی ادامه داد، از حسابهای اجارهای به دو صورت سوءاستفاده میشود که فرم اول استفاده از دستگاه پوز است و شکل دوم گرفتن وکالت از صاحب حساب بوده و عملا حساب تصرف شده و از آن به صورت مستقیم سوءاستفاده میشود.
بنابراین به زبان سادهتر منظور مسوولان سازمان امور مالیاتی از 7 میلیون کارتخوان بیهویت، نداشتن شناسه یکتا از سوی دریافتکنندگان و امکان واگذاری به افراد غیر است که طبق قانون مالیاتهای مستقیم مصوب سال 94 باید ساماندهی شده و با ارایه شناسه به دستگاههای پوز مشخص شود که این دستگاهها به صورت اجارهای کار نمیکنند و دستگاه پوز به نام منشی یا کارمندی که فعال اقتصادی نیست غیر فعال شود.
یک پیشبینی و جمعبندی
با توجه به آنچه در ابتدای این گزارش آمد، اختلاف بین سازمان امور مالیاتی کشور و بانک مرکزی قدیمی و ریشهدار است. از سوی دیگر اگرچه گفته شده، با تعامل خوبی که با بانک مرکزی شکل گرفته این کار (ارایه شناسه یکتا به کارتخوانها) تا پایان سال جاری عملیاتی شود، اما پیشبینی ما این است که به احتمال زیاد این اتفاق رخ نخواهد داد و این موضوع به یکی دیگر از پروندههای باز و بلاتکلیف در حوزه بانکی و مالیاتی کشور تبدیل خواهد شد.
نظر به اهمیت این موضوع که بهطور قطع جزو موضوعات باز محسوب میشود، هفتهنامه عصر ارتباط همچنان این موضوع را پیگیری خواهد کرد.