سرنوشت تفاهم وزارت ارتباطات و سازمان محیط زیست
معصومه ابتکار رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در حال برنامه ریزی و امضای تفاهم نامه مشترک با وزارت ارتباطات در زمینه بازیافت وسایل الکترونیکی مانند تلفن های همراه و باطری هستیم.
فناوران- پس از گذشت 13 ماه از امضای تفاهم نامه میان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و سازمان محیط زیست برای جمع آوری، بازیافت و امحای زباله های الکترونیکی و جلوگیری از توسعه آلودگی ها، معصومه ابتکار اعلام کرده است که این موضوع همچنان در مرحله مذاکره باقی مانده است.
معصومه ابتکار، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست در پیام خود به همایش روز زمین پاک آورده است: «توجه به وضعیت زمین و رهایی آن از آلودگی ها و تخریب ها بیش از هر دوره ای توجه بشر را به خود جلب کرده، چرا که هیچ گاه مخاطرات تا به این حد آشکار نشده و آثار مداخلات توسعه ای در طبیعت از مرز هشدار و بحران عبور نکرده بود.
از دلایل مهم این وضعیت، الگوی مصرف موجود جهان بوده که جامعه ما نیز در ابعاد مختلف درگیر آن است. مصرف آب، انرژی، غذا و دیگر مصارف به لحاظ پایداری سرزمین و توجه به حقوق نسل های آینده از الگوی صحیحی پیروی نمی کند و نیازمند بازنگری جدی است و روز زمین پاک فرصتی برای مرور وضعیت موجود و مسیر پیش روست.
در ایران، روز زمین پاک از سال ها قبل بر فعالیت بر محور مدیریت مصرف، کاهش و بازیافت پسماند و زباله و پاکسازی آن از طبیعت متمرکز شده و البته در این زمینه، کشورمان صاحب قانون مدیریت پسماند است که در سال 1384 به تصویب رسید و شامل آیین نامه ها و دستورالعمل های اجرایی است.
در دولت یازدهم این قانون به عنوان یک اولویت در مدیریت شهری و مناطق روستایی در دستور کار قرار گرفت؛ به طوری که ضمن بازنگری آن، تسهیلات و حمایت های مختلفی در فعالیت های مرتبط با مدیریت پسماندها به تصویب رسیده است...
در بخش دیگری از این پیام آمده است: در زمینه بازیافت وسایل الکترونیکی مانند تلفن های همراه و باتری نیز در حال برنامه ریزی و امضای تفاهم نامه همکاری مشترک با وزارت ارتباطات هستیم که برای دستیابی به زمین پاک و تغییر این وضعیت، نیازمند تلاشی در همه ارکان و آحاد جامعه هستیم.»
در حالی ابتکار از مذاکره با وزارت ارتباطات برای انعقاد تفاهم نامه درخصوص پسماند های الکترونیکی سخن می گوید که در این باره وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و سازمان حفاظت محیط زیست 18 فروردین سال 94 تفاهم نامه امضا کردند. آن تفاهم نامه در راستای تحقق اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر حفاظت محیط زیست به عنوان یک وظیفه عمومی، اجرای احکام و تکالیف مندرج در ماده ۱۸۹ قانون برنامه پنجم توسعه کشور، اجرای سیاست دولت مبنی بر توسعه فناوری اطلاعات و ایجاد دولت الکترونیکی به منظور توسعه خدمات الکترونیکی میان سازمان حفاظت محیط زیست به نمایندگی معصومه ابتکار و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به نمایندگی محمود واعظی امضا شد.
ازجمله اهداف آن تفاهم نامه، کاهش مصرف انرژی سوخت، جمع آوری، بازیافت و امحای زباله های الکترونیکی و جلوگیری از توسعه آلودگی ها، کاهش آلودگی های الکترونیکی زیست محیطی، ایجاد رفاه و سلامت الکترونیکی، توسعه صنایع با فناوری های پیشرفته مثل فناوری اطلاعات و ارتباطات، تهیه مشخصات و ضوابط زیست محیطی مرتبط و اعمال آن در مناطق مختلف کشور و همچنین تقویت و توسعه فرهنگ حفاظت از محیط زیست با بهره گیری از زیرساخت ها و منابع کشور اعلام شده بود.
پس از امضای آن تفاهم نامه نیز واعظی، وزیر ارتباطات جمع آوری زباله های الکترونیکی را بسیار مهم دانست و گفت: اقتصادی کردن جمع آوری زباله ها ضروری است. باید کاری کرد مردم به جای دور انداختن وسایل الکترونیکی از رده خارج شده، آنها را به مراکزی بفروشند و این مراکز می توانند از آنها در مصارف دیگر استفاده کنند.
در حالی که از سرنوشت آن تفاهم نامه اطلاعی در دست نیست، رییس سازمان محیط زیست در روزهای پایانی دولت یازدهم وعده امضای تفاهم نامه دیگری (و نه آغاز جمع آوری زباله های الکترونیکی) می دهد.