لزوم حساسیت سازمان بورس به شفافیت «هایوب»
سازمان بورس با هدف صیانت ازحقوق سهامداران خرد میتواند بازگشایی نماد معاملاتیهای وب را موکول به بررسی تاثیر با اهمیت انعقاد یا عدم انعقاد قرارداد خرید سهام شرکتهای گروه پارس آنلاین تا زمان انعقاد و امضای قرارداد نماید.
طی روزهای اخیر اظهار نظرهای مدیران و مسولان مختلف بورس در خصوص بازگشایی نماد معاملاتی «های وب» همزمان با بالا گرفتن شایعات مختلف در شبکه های اجتماعی مورد توجه معامله گران بازار سهام قرار گرفته که انتشار گزارش های شفاف سازی توسط این ناشر همچنان علامت سوال های بسیاری را بویژه در زمینه خرید سهام شرکتهای گروه پارس آنلاین برای اذهان مختلف در بازار سرمایه همزمان با بازگشایی قریب الوقوع نماد معاملاتی این ناشر از سوی سازمان بورس بوجود آورده است.
از نکات مبهم در این زمینه بند 3 گزارش حسابرس است که در تاریخ 24 آبان ماه سال جاری تهیه شده ، وبه ارزش خرید سهام مجموعه شرکتهای پارس آنلاین به میزان 882 میلیارد تومان اشاره میکند و مبنای این قیمت گذاری بر اساس اعلام ناشر ، گزارش هیات رسمی کارشناسان قوه قضاییه است.
این در حالی است که در پیوستهای ارائه شده، گزارش ارزش گذاری کارشناسان رسمی مشاهده نشده و مبنای محاسبه مبلغ 882 میلیارد تومانی اعلام شده مشخص نیست.
پیوست های منتشر شده را از اینجا و اینجا ببینید.
حال این پرسش بوجود می آید که با توجه به نسبت بالای ارزش گذاری صورت گرفته نسبت به داراییهای مجموعه شرکتهای پارس آنلاین و «های وب»، دلیل عدم افشای گزارش ارزش گذاری صورت گرفته در سامانه کدال چیست؟
در جدول زیر مجموع ارزش داراییهای ثابت و حقوق صاحبان سهام شرکتهای مذکور بر اساس صورتهای مالی منتهی به پایان شهریور 1396قابل مشاهده است.
*مبالغ به میلیارد ریال می باشد.
نام شرکت | پارسان لین ارتباطات | پارسان لین | پارس ارتباطات | پارس صدای ارتباط | جمع |
جمع ارزش داراییهای ثابت | 204.579 | 105.804 | 128.189 | 0 | 438.572 |
جمع حقوق صاحبان سهام | 317.534 | 25.848 | 15.561 | 9.488 | 368.431 |
به گزارش فارس به دلیل اهمیت شرایط خرید سهام این نوع شرکتها ، نحوه پرداخت مبلغ قرارداد و هزینههای مالی ناشی از استقراض بانکی مطرح شده در بند 4 نامه شرکت «های وب» و همچنین افشای شرایط خرید و نحوه پرداخت تعهدات به منظور شفاف نمودن اثرات مالی آتی چنین رویدادی ضروری است.
به عنوان مثال اگر سود حاصل از سرمایهگذاری ناشی از خرید سهام شرکتهای گروه پارس آنلاین 800 میلیارد ریال فرض شود و یکی از شرایط و تعهدات خرید این شرکتها توسط «های وب»، تأمین مالی حداقل 400 میلیارد تومانی از سیستم بانکی باشد در این صورت هزینههای مالی ناشی از این استقراض بانکی، با فرض خوش بینانه نرخ تسهیلات 20 درصدی در حدود 80 میلیارد تومان در سال خواهد بود.
این در حالی است که هزینه مالی اشاره شده نه تنها موجب پوشش کامل سود سرمایه گذاریها میشود، بلکه بازپرداخت اصل تسهیلات و همچنین تامین بخشی از بهای خرید سهام شرکتهای فوق از طریق منابع داخلی، عدم تقسیم سود در مجمع طی سال های آتی را محتمل خواهد کرد.
حال فرض نمایید که کل بهای خرید سهام شرکتهای گروه پارس آنلاین از طریق دریافت تسهیلات از سیستم بانکی صورت پذیرد که در این صورت سود شرکت «های وب» با کاهش محسوسی مواجه خواهد شد. به همین دلیل لازم است حتما نحوه تامین مالی خرید شرکت از طریق منابع مالی داخلی یا تسهیلات و امثال آن شفاف شود.
زمان نهایی شدن قرارداد تملک سهام گروه پارس آنلاین بر اساس مستندات اعلام شده طی دو ماه آینده خواهد بود که در این خصوص، اثرات ناشی از عدم تحقق انعقاد قرارداد ممکن است موجب نوسان شدید قیمتی و تعدیل ارزش سهام شرکت «های وب» شود.
به عنوان نمونه میتوان به اتفاقات معنادار شرکت ماشین سازی اراک اشاره کرد که پس از افشای تفاهم نامههایی با یک شرکت ایتالیایی دچار رشد قیمت کاذب سهام خود شد اما با مشخص شدن عدم تحقق و اجرای تفاهم نامهها، ارزش سهام شرکت با افت 50 درصدی قیمت و ریزش 700 میلیارد تومانی ارزش کل شرکت مواجه شد.
به گزارش فارس، ضرورت میزان تعهدات و نحوه اخذ و بازپرداخت تسهیلات مالی به دلیل تأثیر مستقیم بر میزان سودآوری شرکتهای وب در کدال در حالی اجتناب ناپذیر است که این ناشر برای خرید سهام شرکتهای گروه پارس آنلاین به دنبال اخذ تسهیلات بانکی حدود 900 میلیارد تومانی است .
حال این پرسش مطرح می شود که کدام یک از بانکهای کشور توانایی ارائه این میزان از تسهیلات را به شرکتی با تنها 300 میلیارد تومان دارایی ثابت خواهد داشت؟
در بند 5 نامه شرکت «های وب» اما مجموع سودهای برآوردی شرکتهای خریداری شده که عمدتاً مربوط به سود شرکت پارسان لین ارتباطات است معادل80 میلیارد تومان عنوان شده که با نگاهی به صورتهای مالی پارسان لین ارتباطات، متوجه افزایش 100 درصدی سود برآوردی این شرکت در سال جاری علیرغم افت بی سابقه خدمات ارایه اینترنت ADSL می شویم.
برآورد سود 800 میلیارد ریالی پارس آنلاین در شرایطی عنوان شده که سود سال گذشته این شرکت تنها 395 میلیارد ریال بوده و ظن متورم نمودن سودآوری این شرکت در سال جاری با احتمال تأثیرگذاری بر ارزش سهام شرکت پارس آنلاین و در نهایت شرکت «های وب» را افزایش داده است .
بر این اساس لزوم ارایه گزارشهای حسابرسی شده سالهای 1393 تا 1395 شرکتهای گروه پارس آنلاین جهت تطابق روند سودآوری و تأثیر در ارزش گذاری صورت گرفته ضروری است.
به گزارش فارس ، با توجه به مستندات فوق ؛عدم انتشار هیچ گزارشی مبنی بر مبنای ارزش گذاری رسمی شرکتهای پارس آنلاین در مستندات افشا شده بر روی سامانه کدال در حالی قابل تامل است که به نظرمی رسد سازمان بورس با هدف صیانت از حقوق سهامداران خرد باید موافقت خود با بازگشایی نماد معاملاتی «های وب» را موکول به بررسی تاثیر با اهمیت انعقاد یا عدم انعقاد قرارداد خرید سهام شرکتهای گروه پارس آنلاین تا زمان انعقاد و امضای قرارداد نمای