معرفی ۸ سامانه قبل از مراجعه به دادگاه
یک پژوهشگر قوه قضاییه خطاب به مراجعان به دستگاه قضا گفت: پیش از رفتن برای پیگیری امور قضایی سری به برخی سامانه هایی که خدمات الکترونیک قضایی ارائه می دهند، بزنید.
گل آرا پور مجرب پژوهشگر قوه قضائیه در گفتگو با خبرنگار مهر به ضرورت استفاده از فناوری اطلاعات در روزهای کرونایی اشاره و تصریح کرد: تنهاترین راهحل در این شرایط استفاده از ظرفیت فناوری اطلاعات است. طی سالهای اخیر بستر ارائه خدمات الکترونیک در کشور فراهمشده است و اغلب ادارات و سازمانها بخشی از خدمات خود را در این بستر ارائه میکنند؛ ولی بااینوجود چندان از ظرفیت موجود آنها استفادهنشده است.
وی افزود: یک از سازمانهایی که به دلیل کثرت مراجعین، رعایت وقت رسیدگی در آن اهمیت بالایی دارد، دستگاه قضائی است. قوه قضائیه از سال ۱۳۸۹ اقدام به ارائه خدمات الکترونیک در قالب طرح عدالت الکترونیک کرده است و در حال حاضر بخش عمدهای از نیاز به حضور فیزیکی مراجعین در محاکم را از طریق ارائه خدمات الکترونیک آنلاین و یا دفاتر خدمات الکترونیک قضائی مرتفع شده است. خدمات اطلاعرسانی از روند پرونده بهصورت کامل برای طرفین پرونده و یا وکلا و کارشناسان صورت الکترونیک مهیا شده است و خدمات الکترونیک قوه قضائیه از طریق درگاه الکترونیک به آدرس www.adliran.ir قابلدسترس است. در این تارنما میتوان آدرس دسترسی به سامانههای مختلف قضائی را مشاهده کرد.
وی به تشریح خدمات الکترونیکی قضائی اشاره و تصریح کرد: سامانه ابلاغ الکترونیک قضائی قابلدسترس در آدرس https://eblagh.adliran.ir/، درصورتیکه دادگاه ابلاغی برای افراد صادر کرده باشد، در این سامانه قابلمشاهده است. روال کار به این شکل است که پس از صدور ابلاغ برای اشخاص پیامکی به شماره همراه اعلامی افراد ارسال میشود و شخص میتواند با ورود به این سامانه با استفاده از کد ملی و رمز شخصی (پیش از هر اقدام قضائی افراد از طریق دفاتر خدمات قضائی در سامانه ثنا ثبتنام مینمایند و رمز شخصی سامانه به آنها تحویل داده میشود) ابلاغهای صادرشده را مشاهده کند. سامانه اطلاعرسانی پرونده اشخاص از خدمات دیگر است که این خدمت از طریق گزینه "اطلاع رسانی پرونده اشخاص" در پرتال عدل ایران انجام میگیرد. از طریق این درگاه افراد دارای پرونده قضائی میتوانند با وارد کردن کد ملی و رمز شخصی وارد سامانه شده و با داشتن شماره پرونده و یا جستجو در بازه زمانی خاص تمام پروندههای در جریان و مختومه خود را با جزئیات روند رسیدگی ملاحظه کند.
پور مجرب به سامانه اطلاعرسانی با رمز پرونده اشاره کرد و گفت: این خدمت از طریق گزینه «اطلاع رسانی با رمز پرونده» در پرتال عدل ایران انجام میگیرد. از طریق این سامانه بدون نیاز به رمز عبور با شماره پرونده، ردیف فرعی و شماره رمز پرونده میتوان به اطلاعات پرونده دسترسی داشت. پیشنهاد میشود درصورتیکه تمایل دارید فرد دیگری به اطلاعات پرونده شما دسترسی داشته باشد از این طریق استفاده نمائید در این صورت شخص به سایر اطلاعات یا مشخصات قضائی شما دسترسی نخواهد داشت و صرفاً اطلاعات مربوط به پرونده خاص را مشاهده خواهد کرد.
این پژوهشگر به یکی دیگر از خدمات الکترونیکی اشاره کرد و گفت: سامانه پرداخت اینترنتی جهت پرداخت هزینههای دادرسی نیز نیازی به حضور در بانک و یا دفاتر خدمات الکترونیک قضائی نیست و میتوان از طریق آدرس www.adliran.ir/Home/InternetPayment با داشتن شناسه پرداخت وجه اقدام به پرداخت هزینههای دادرسی همچون هزینه ثبت دادخواست و یا رفع نقص استفاده شود. همچنین دو سامانه نیز جهت تسهیل امور وکلا در نظر گرفتهشده است که از این طریق دو آدرس www.resultcase.adliran.ir/ResultCase/CaseListForLawyerو www.lawyer.adliran.ir/Lawyer/Index وکلا میتوانند بدون مراجعه به مراجع قضائی بخش عمدهای از اقدامات ازجمله اطلاع از وضعیت پروندههایی که وکالت آنها را بر عهدهدارند و ثبت لایحه را بهصورت آنلاین انجام دهند.
وی ادامه داد: کارشناسان نیز میتوانند مشابه وکلا نظریه کارشناسی خود را از طریق سامانه به آدرس www.expert.adliran.ir/Expert/Index ارسال کنند.
علاوه بر سامانههای معرفیشده بخش عمدهای از خدمات قضائی همچون ارائه و پیگیری دادخواست و شکوائیه نیز در حال حاضر توسط دفاتر خدمات الکترونیک قضائی ارائه میشود که این دفاتر نیز مراجعه کننده را از حضور در مجتمعهای قضائی بینیاز میکند. در حال حاضر حدود ۹۸۰ دفتر فعال در سراسر کشور در حال ارائه خدمات قضائی هستند که با توجه به گستردگی نسبتاً مناسب این دفاتر در کل مناطق شهری، این دفاتر نسبت به محاکم از ازدحام کمتری برخوردار هستند.
پژوهشگر قوه قضاییه افزود: بخش عمدهای از خدمات قضائی موردنیاز هموطنان عزیز بدون نیاز به مراجعه قضائی قابل حصول است. بنابراین پیشنهاد میشود پیش از مراجعه به مجتمعهای قضائی سری به سایتهای مورد اشاره زده و خود را از حضور در اماکن شلوغ محفوظ بدارند.