وقتی اینترنت حجمیتر میشود!
لیلا ناطقی- طرح اینترنت غیرحجمی خدمات اینترنت ثابت که از سوی کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات تصویب شده نوع دیگری از شکل اینترنت حجمی است چه آن که این طرح کاربر را در عمل با محدودیت مصرف مواجه کرده و با افزایش قیمت تیر خلاص را به آنچه مصرف منصفانه خوانده میشود خواهد زد.
این سرویس اگرچه غیرحجمی خوانده میشود اما در عمل حجمی است چراکه در صورت عدول یک مشترک از مصرف عادلانه، شرکتها موظف به ارائه سرویس در حداقل سرعت پایه (128 کیلوبیت در ثانیه) تا پایان دوره ماهانه کاربر خواهند بود.
در این حال در صورت فروش حجم اضافه سقف تعرفه هر گیگابایت ترافیک بینالملل 20 هزار ریال تعیین میشود و این در صورتی است که پیش از این متوسط 10 هزار ریال بوده است.
به نظر میرسد هدف این طرح بیشتر ترغیب کاربران ایرانی به استفاده از سایتهای داخلی و گردش ترافیک اطلاعات در داخل کشور است تا بر حسب فرمولی، کاربران برای استفاده از پهنای باند داخلی، نصف هزینه استفاده از اینترنت بینالملل را پرداخت کنند.
به اعتقاد کاربران این طرح خدمات نامحدود و رایگان اینترنت شبانه را بهطور کلی حذف میکند و بیشتر به ضرر مشترکین است تا به نفع آنها. در این صورت این پرسش مطرح میشود که اگر این طرح غیرحجمی است پس تعیین سقف برای حجم آن دیگر چه معنا دارد.
اگر هم قرار است قیمتش اینقدر زیاد باشد که دیگر استفاده از آن مقرون به صرفه نیست. آنهایی که خط اینترنتشان فیبرنوری است، هنوز هم مجبورند از مخابرات سرویس بگیرند که این اصلا به واژه منصفانه و رقابتی هم حتی نزدیک نیست. بهنظر میرسد استفاده از واژه اینترنت غیرحجمی تنها بازی با کلمات است چه آنکه مدلی که محدودیت استفاده را فراهم کند در عمل حجمی خواهد بود. فعالان اینترنت ضرورت بازنگری در این طرح را پیشنهاد میکنند.
از دید آنها بهتر است برای فروش سرویس اینترنت بدون تقسیمبندی اینترنت داخلی و خارجی حجم مشخصی دانلود بسیار بیشتر از بستههای فعلی همراه با آبونمان ثابت در نظر گرفته شود که هم به توسعه محتوای داخلی و گردش ترافیک در داخل کشور بینجامد و هم مشکلی در کیفیت سرعت وجود نداشته باشد. (منبع:روزنامه جهان صنعت)