گزینه «عجله دارم» به زیان مسافر است
در گزینه «عجله دارم» امکان اضافهتری به مردم داده نمیشود.
سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی در یک برنامه تلویزیونی گفت: گزینه «عجله دارم» باید از پلتفرم تاکسیهای اینترنتی حذف شود چرا که به ضرر مردم است.
به گزارش خبرگزاری مهر، محمدعلی اسفنانی سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی در خصوص حذف گزینه عجله دارم از تاکسیهای اینترنتی اظهار کرد: ما با پیشرفت شرکتهای دانش بنیان در این حوزه مخالفتی نداریم، اما باید در نظر گرفت که با وجود ارائه نشدن خدمات جدید از سوی این پلتفرمها ما شاهد روند افزایش قیمت هستیم.
وی افزود: به شخصه بارها از این پلتفرمها درخواست تاکسی کردهام اما تا زمانی که گزینه «عجله دارم» را انتخاب نشود ماشینی پیدا نمیشود و این برعکس خدمترسانی به مردم، منجر به متضرر شدن آنها میشود.
اسفنانی گفت: هزینه بالایی که از این پلتفرمها حاصل میشود منجر شده که بسیاری از آژانسهای تاکسیرانی و تاکسی تلفنیها از گردونه خارج شوند، حتی بسیاری از تاکسیهای خطی در شهر مشغول به دریافت مسافران از ین طریق هستند، چرا که میزان درآمد برای رانندگانی که از پلتفرمهای اینترنتی استفاده میکنند بیشتر است.
سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی مطرح کرد: الگوریتم این پلتفرمها مانند قراردادهای بانکی به منفعت پلتفرم است و ضرر کننده اصلی مردم هستند. توقع میرود زمانی که گزینه عجله دارم انتخاب شد در رسیدن به مقصد تأثیر داشته باشد اما برخلاف تصورات هزینه سفر معمولی چند برابر میشود و مسافر از آنجایی که در شرایط کمبود وقت قرار دارد به ناچار و از روی اجبار این گزینه را انتخاب میکند و فوراً راننده پیدا میشود.
وی ادامه داد: من با حذف گزینه عجله دارم از پلتفرمها موافقم چرا که در زمانی که مردم بیشترین نیاز را دارند این پلتفرمها به کمک و خدمت رسانی به مردم پرداخته نمیشود، خصوصاً در مواقع بارندگی و زمان پیک ترافیک به ندرت از این پلتفرمها میتوان پذیرش گرفت.
سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی گفت: همچنین اینکه خدمات جدیدی از آنها ارائه نمیشود اما در مقابل شاهد روند افزایشی قیمتها هستیم.
وی در خصوص زیاده خواهی سیستم خدمت رسانی تاکسیهای اینترنتی گفت: قانون تعیین کننده این است که فعل تخلف رخ داده است یا خیر، قانون گفته است در زمانی که خدمتی ارائه نمیشود امکان افزایش قیمت وجود ندارد و اگر رخ دهد به مثابه تخلف است، در اینگونه پلتفرمها نیز با انتخاب گزینه عجله دارم نه در زمان آن کاهشی دیده میشود و نه در هزینه آن.
هادی کارشناس اقتصادی نیز گفت: امروز ما در حوزه تاکسی اینترنتی با ۶ میلیون راننده و سیل کثیری مسافر همراه هستیم به طوری که ما از پلتفرم سنتی به دیجیتال پیش رفته ایم، این بهترین پلتفرم است که جوانان این کشور راه اندازی کرده اند.
این کارشناس اقتصادی گفت:در حال حاضر ۷۰ درصد تردد در تهران با وسایل شخصی است و سهم کمی از تردد کشور انحصاری است. قیمتگذاری دستوری یا قیمت گذاری با روشهای سنتی که ما در مدیریت شهری داشتیم ناکارآمدی خودش را به وضوح نشان داد. اگر بخواهیم وارد بحث رقابت و انحصار شویم واقعا مباحثی است که از حیث تنظیمگری در دنیا مباحث بسیار پیشرفتهتری است.
او گفت: در حال حاضر در تهران حداقل ۶۰ تا ۷۰ درصد تردد شهری با وسیله نقلیه شخصی انجام میشود یعنی شما میتوانید هر روز به جای اینکه اسنپ بگیرید ماشین شخصیتان را بیرون بیاورید. در واقع یک سهمش دارد از طریق اتوبوسرانی انجام میشود، یک سهمش دارد از طریق مترو انجام میشود، یک سهمش دارد از طریق تاکسیهای عبوری و گذری انجام میشود، یک بخشی آژانسهای تاکسی سرویسی که از قدیم داشتیم و الان محدود شدهاند و نهایتاً یک سهمی هم تاکسیهای اینترنتی که اتفاقاً تاکسیهای اینترنتی از آن تجربههای موفق ما هستند که انجام میشود.
هادی گفت: با این تعریف الان کمتر از ۶ یا ۷ درصد سهم تردد شهری ما در واقع حمل و نقل هوشمند و تاکسیهای اینترنتی هستند و در واقع طبق استانداردهایی که ما برای انحصار داریم در واقع زیر ۱۰ درصد قابل بحث نیست و به هیچ وجه این بازار حالت انحصاری به خودش نمیگیرد. حتی شما اگر پول را دستی و نقدی هم میدهید به راننده، راننده دارد به نیابت از اسنپ پول را از شما میگیرد. این در واقع چیزی است که طبق ضوابط و مقررات مشخص است و پروانه کسب و جواز بر آن اساس صادر میشود. متخصصین حوزه و دستگاه متولی یعنی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی و اتحادیه صنفی کسب و کارهای مجازی در واقع این تشخیص را میدهند و این چیزی است که بیش از ۱۰ سال تا ۱۵ سال دارد در این کشور اجرا میشود. حالا اگر برخی میگویند این کار اشتباه بوده طبق ضوابط و مقررات ایرادی ندارد مینشینیم و با هم بحث کارشناسی میکنیم.
هادی گفت: به نظر من با حذف گزینه عجله دارم در وهله نخست راننده متضرر می شود و دوم اینکه مردم هم از این سرویس دهی راضی هستند.