گمرک جلوی ترخیص کالاهای کامپیوتری را گرفت
با وجود کاهش 120 تومانی نرخ دلار آزاد، قیمت کالاهای کامپیوتری در بازار کاهش نیافت و فعالان بازار کامپیوتر همچنان کالاها را با قیمت غیرواقعی به بازار عرضه می کنند.
براساس بررسی های صورت گرفته از بازار کامپیوتر، در بازار ارز روز شنبه نرخ دلار آزاد به رقم 4 هزار تومان و 20 تومان رسید که برخلاف انتظار خریداران، این کاهش قیمت به ارزانی کالاهای کامپیوتری منجر نشد.
گزارش ها همچنین حاکی از این است که موجودی نوت بوک در بازار به شدت کاهش یافته است.
فعالان بازار خودداری گمرک از ترخیص کالاهای وارداتی را علت اصلی کاهش موجودی در بازار می دانند و می گویند: از حدود یک هفته گذشته تا کنون گمرک محموله های وارداتی کالاهای کامپیوتری به ویژه نوت بوک را ترخیص نکرده است و بابت این اقدام هر روز بهانه ای جدید می آورد. به گفته آنها، یک روز گمرک از نبود نمایندگی رسمی برای برندهای وارداتی سخن می گوید و روز دیگر اعمال تغییرات تعرفه ای را دلیل عدم ترخیص محموله های وارداتی می داند. برخی از فعالان بازار هم از اتخاذ تصمیم های وارداتی جدید درباره نوت بوک خبر می دهند و می گویند: گویا بنا بر دلایلی که هنوز مشخص نیست، نوت بوک از مجموعه اتحادیه فناوران رایانه خارج و زیرمجموعه اتحادیه لوازم خانگی شده است. به همین دلیل تا مشخص نشدن وضعیت این کالا گمرک از ترخیص کالاهای وارداتی خودداری می کند.
در این زمینه رییس اتحادیه فناوران رایانه می گوید: براساس اعلام گمرک برخی از اقلام کامپیوتری نظیر نوت بوک، ماوس ، کیبورد، تلویزیون، مانیتور و اقلام دیگر در ردیف کالاهای حوزه لوازم خانگی قرار گرفته است و به همین دلیل گمرک از ترخیص کالاهای موجود در گمرک خودداری می کند.
سید مهدی میرمهدی با انتقاد از اتخاذ چنین تصمیم گیری های بدون کارشناسی می گوید: مسلم است که نوت بوک و سایر اقلام کامپیوتری به هیچ وجه زیر مجموعه کالاهای حوزه لوازم خانگی نیستند و اتخاذ چنین تصمیمی نتایج منفی بسیاری بر بازار کامپیوتر گذاشته است. وی می افزاید: در این رابطه جلساتی با گمرک برگزار شده است؛ اما هنوز حتی مشخص نیست چه نهادی چنین تصمیمی را اتخاذ کرده است. به گفته وی، گمرک اعلام کرده است دلیل انتقال کالاهای کامپیوتر به حوزه لوازم خانگی بررسی کالاهای فاقد نمایندگی رسمی است و اعلام شده است از ورود هر کالایی که فاقد نمایندگی رسمی باشد، به کشور جلوگیری خواهد شد. این درحالی است که اتخاذ چنین تصمیمی نشانه عدم اشراف و آگاهی نسبت به وضعیت بازار است؛ زیرا برندهایی مانند اپل هرگز در ایران نماینده رسمی نداشته و در صورت اعمال چنین قانونی باید منتظر کاهش شدید موجودی و در مقابل افزایش شدید قیمت برخی از برندهای فاقد نمایندگی رسمی در بازار ایران باشیم.
میرمهدی درباره وضعیت بازار کامپیوتر نیز می گوید: از یک سو نوسانات نرخ دلار آزاد و درهم و از سوی دیگر کاهش شدید موجودی موجب آشفتگی بازار شده است و در چنین شرایطی بازار با کمترین میزان تقاضا در سال های اخیر مواجه شده است.
به گزارش فناوران فعالان بازار و کارشناسان نیز با انتقاد از این موضوع می گویند: بی شک جلوگیری یا حتی ایجاد مانع در مقابل واردات کالاهای بدون نماینده رسمی در ایران موجب رشد شدید قیمت، قاچاق و زیر سوال بردن بحث گارانتی و خدمات پس از فروش معتبر در بازار ایران می شود.به گفته آنها هم اکنون فعالان بازار که با کاهش شدید موجودی مواجه شده اند، قیمت ها را افزایش داده اند و خریداران نیز در مقابل خرید کالا مقاومت می کنند. آنها معتقدند در صورت تداوم این روند باید شاهد تعطیلی بازار کامپیوتر پیش از تعطیلات نوروزی باشیم.