سرنوشت نامعلوم بیمه رانندگان تاکسی اینترنتی
در سالهای اخیر باتوجه به وعدههای مسئولان در زمینه بیمه و ارائه خدمات به انبوه میلیونی رانندگان شاغل در تاکسیهای اینترنتی، بسیاری از این شاغلین به تغییراتی امیدوار شدند و در این راستا تلاشهایی برای ایجاد تشکلهایی در این فضا نیز آغاز شده است.
به گزارش ایلنا، در سالهای اخیر بخش قابل توجهی از کارگران کشور به دلیل مشکلات واحدهای تولیدی و دستمزد نامکفی به سوی مشاغل خدماتی درون شهری از جمله رانندگی برای پلتفرمهای تاکسی اینترنتی روی آوردهاند. این گرایش البته به حدی رو به فزونی گذاشت که تعداد این رانندگان به جمعیتی چند میلیونی بدل شد؛ شرکتهای مذکور نیز که از نمونههای خارجی آن به نحوی تقلید کرده بودند، وقتی با تعداد بیشماری از رانندگان داوطلب مواجه شدند، در شرایط گسترش نرخ بیکاری در بخش تولید فرصت را مغتنم شمرده و شرایط سختتر با امتیازات و تعهدات ضعیفتر برای رانندگان خود درنظر گرفتند.
هر راننده تاکسی اینترنتی در ابتدای فعالیت خود با قراردادی مواجه میشود که روی آن قید شده «این یک قرارداد کار نیست» و به نوعی شرکت مربوطه ادعای فعالیت مشارکتی و پیمانی از جنس همکاری کرده است. در ادامه این داستان تعداد انبوه رانندگان تاکسی اینترنتی که شغل اصلیشان همین رانندگی برای پلتفرمهاست، به قدری افزایش یافته که مطالبه بیمه این رانندگان روی میز مسئولان گذاشته شد؛ اما گویا این نیز مشکلی است که به این آسانی به دلیل قدرت شرکتهای فوق حل نمیشود.
بهمنماه سال گذشته بود که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از وجود ۶ میلیون نفر شاغل در کشور خبر داد که همگی فاقد پوشش بیمهای هستند. او تصریح کرده بود: «از این تعداد راننده ۲ میلیون نفر فقط در مشاغل اینترنتی فعالیت دارند و خبر خوش این است که اخیرا در هیات دولت آییننامهای نوشتهایم که ورود آنها به بیمههای اجتماعی را تسهیل خواهد کرد.»
دومین خبر احمد میدری (وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی) برای رانندگان تاکسیهای اینترنتی، خبری بود که در نیمه فروردین امسال اظهار کرد: «آییننامهی لایحهای برای اینکه بتوانیم شاغلین در فضای مجازی و همچنین رانندگان تاکسیهای اینترنتی که تعداد بالایی نیز دارند را بیمه کنیم، به تصویب رسیده است. ما برای این کار مهم از تجارب و همچنین از پیشنهادات دانشگاهیان، اساتید و همچنین فعالین در این عرصه کمک گرفتهایم. این لایحه هماکنون مراحل قانونی خود را در دولت طی میکند.»
باوجود این اظهارات و صحه گذاشتن مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی بر این موضوع، مقاومت گستردهای در برابر این تمایل برخی رانندگان فعال و پیگیر از سوی مدیران برخی پلتفرمها صورت گرفت. هم در قالب انکار وجود رابطه رانندگی و هم فشارهای دیگر و تلاش شد تا از نظر حقوقی استدلال شود که میان راننده و شرکت پلتفرم اینترنتی هیچ رابطه کارگری وجود ندارد. البته وجود گزینه «پرداخت درون برنامهای» برای همه این سرویس دهندهها، کار را از نظر حقوقی برای موکلان این شرکتهای بزرگ دشوار میکرد.
اما بحث بیمه شدن، تنها مطالبهی رانندگان تاکسیهای اینترنتی در ایران نیست؛ این شاغلین در عین مقایسه نداشتههایشان، داشتههای خود را نیز با همسایگان و همکارانشان در دیگر پلتفرمها مقایسه میکنند و نسبت به خیلی از موضوعات دیگر نیز خود را بسیار عقبتر میبینند.
امید محبی (رئیس هیات مدیره انجمن صنفی رانندگان تاکسیهای اینترنتی استان قم) که این تشکل را تازه به ثبت رسانده، میگوید: ما از سال گذشته مجوز انجمن صنفی رانندگان تاکسیهای اینترنتی را در استان قم راهاندازی کردیم و باوجود آنکه هنوز تشکل استانی محسوب میشویم، مشکلات این رانندگان را در سطح ملی پیگیری میکنیم. آقای میدری به عنوان آخرین وزیر کار دولت بسیار بیش از سایر وزرای قبل از خود پیگیر وضعیت رانندگان تاکسیهای اینترنتی و مشکلات بیمه آنها بودند.
وی افزود: در برنامه هفتم توسعه کشور صراحتاً بحث بیمه رانندگان تاکسیهای اینترنتی در ماده بیست و هشتمِ بند (چ) آمده بود که وزیر کار هم فوراً روی این ماده اقدام کردند. ایشان رسماً به سازمان تامین اجتماعی و مدیرعامل آن ابلاغ کردند که بحث بیمه رانندگان تاکسیهای اینترنتی تعیین تکلیف شود. آقای سالاری مدیرعامل این سازمان نیز در اسرع وقت کارگروهی برای حل این موضوع تشکیل دادند و مسئولیت آن را به مدیرکل امور شرکتهای این سازمان (آقای نیکوپور) سپردند. هنوز فرآیند رسیدگی به این موضوع در تامین اجتماعی برقرار است.
این فعال صنفی ادامه داد: بحثی که در این حوزه مطرح شده، این است که باتوجه به جمعیت بیش از شش میلیونی رانندگان پلتفرمهای اینترنتی و فعال بودن ۲ میلیون نفر آنها در قالب «شغل اصلی و ثابت» باید برای این جمعیت میلیونی یک صندوق تشکیل شده و ۳ درصد از درآمد شرکتها در این صندوق مجزا برای بیمه این رانندگان اختصاص یابد. آن سهمی که قرار است راننده بدهد نیز قرار است؛ مشخص شود. البته این اقدام در قالب کارگر و کارفرما صورت نگرفته اما با این روش قرار است باتوجه به قدیمی بودن قوانین کار و تامین اجتماعی کشور (که متعلق به دهه پنجاه و شصت است) کسب و کارهای مجازی نیز بطور خاص دیده شود.
مجبی تصریح کرد: درست است که قوانین قبلی ما باتوجه به تغییرات جامعه و فناوری رسیدگی شود اما برخی قوانین فعلی نیز وجود دارند که همچنان باتوجه به تحولات صورت گرفته قابل تعمیم است و ما از نظر حقوقی دچار بحران کمبود قانون نیستیم و با قوانین فعلی نیز طرف کارگری در چالش میان مدیریت پلتفرمها و نیروی کار رانندههای این پلتفرمها مُحِق است. واقعیت این است که برخلاف تلاش بسیاری از پلتفرمها (بخصوص پلتفرم اصلی و بزرگ تاکسیهای اینترنتی)، رانندگان پلتفرمها شغل خویش فرما ندارند و نباید بیمه آنها به صورت خویشفرمایی مورد بررسی و قانونگذاری قرار گیرد.
رئیس انجمن صنفی رانندگان تاکسیهای اینترنتی استان قم ادامه داد: علت اینکه رانندگان پلتفرمهای اینترنتی خویش فرما نیستند، این است که رابطه کارگری و کارفرمایی میان آنها برقرار است؛ زیرا اولاً قیمتگذاری سفرها با تاکسیهای اینترنتی است. راننده هیچ دخل و تصرفی در مسیرها و قیمتها ندارد و تنها میتواند بین مسیرها و قیمتهایی که خود پلتفرم ارائه میدهد، انتخاب کند. همچنین راننده در انتخاب مسافر خود نیز دخالت ندارد. خود انتخاب رانندگان نیز بین مسیرها محدود است و نهایتاً در هر سفر تعداد ۳ تا ۴ گزینه در مقابل راننده وجود دارد. ضمن اینکه در اغلب سفرها گزینه پرداخت در درون پلتفرم عمل میکند و مسافران مستقیماً به حساب خود شرکت مبلغ سفر را واریز میکنند و پس از آن شرکت به راننده واریز میکند. موارد پرداخت نقدی ما بسیار محدود است و در عمل ما با پلتفرم رابطه مالی نیز دریافتی داریم. به این دلیل و سایر دلایل مشابه، رابطه کارگری-کارفرمایی ما محرز است.
وی اضافه کرد: در مقابل پلتفرمهای اینترنی حمایت لازم را نیز از نیروی کار خود که ما رانندگان تاکسیهای اینترنتی هستیم، ندارد. پلتفرمهای اینترنتی نمونهبرداری از نرم افزارهای خارجی مانند «اوبر» هستند. خود شرکت اوبر در ابتدا مانند پلتفرمهای اینترنتی تاکسی ایرانی فاقد بیمه بودند اما پس از آنکه یک انجمن رانندگان فرانسوی شکایتی عمومی از این شرکت بابتعدم بیمه رانندگانی که شغل اصلیشان رانندگی است از اوبر کردند، این شرکت سالها قبل بیمههای بازنشستگی، عمر و درمان را قبول کرد و سایر پلتفرمهای خارجی مشابه نیز برهمین منوال عمل کردند. نظام حقوقی کشور ما نیز از نظر مدنی بسیار به فرانسه نزدیک است و هرچه قانون تجارت و کار و سایر قوانین مدنی خودمان را بررسی کنیم، میبینیم که ما نیز باید در شرکتهای اینترنتی خود با نیروی کار پلتفرمها به همین سیاق رفتار کنیم. رانندگان اوبر نیز صندوقی دارند که علاوه بر این صندوق که برای تامین اجتماعی است، اینترنت رایگان و سایر خدمات مربوط خودرو و… دریافت میکنند.
محبی تاکید کرد: ما نیز توقع مشابه را از شرکتهای ایرانی داشتیم، به ویژه اینکه یکی از این پلتفرمهای بزرگ صاحب سهم قابل توجهی از شرکت اپراتور ایرانسل است ولی در عین حال باوجود اینکه بیشتر کارهای ما رانندگان با تلفن همراه و اینترنت است، حتی از تخفیف هزینه اینترنت نیز بهرهمند نشدیم! علاوه بر این خدمات مربوط به سرویس خودرو نیز به صورت نمایشی در برخی پلتفرمها ارائه شده و هیچ پوشش و سرویسی در رابطه با ابزار کار این رانندگان نیز در ایران انجام نمیشود.
این فعال صنفی ادامه داد: همه این شرایط درحالی است که در ایران بین ۱۵ تا ۲۰ درصد از هزینه سفر را پلتفرم برمیدارد و این میزان برای شرکتهای خارجی مشابه مثل اوبر گاه کمتر از ۱۰ درصد است! سازمان حمایت از مصرفکنندگان در ایران تا ۱۵ درصد را مجوز داده اما در بسیاری موارد شاهد آن هستیم که درصد سهم پلتفرم در برخی سفرها بیش از ۱۵ درصد میشود. پلتفرمها در ایران مدعی هستند که این قانون برای شرکتهای حمل و نقلی است و آنها تنها یک نرمافزار سرویس دهنده هستند و شرکت حمل و نقلی نیستند. این ادعا نیز از نظر حقوقی صحیح نیست و شرکتهای مزبور همه شرایط شرکتهای حمل و نقلی را دارند. پلتفرمهای ایرانی با ادعای اینکه شرکت تنظیمگر هستند، این تصمیم سازمان حمایت از مصرفکنندگان را نیز عملی نمیکنند.
وی خاطرنشان کرد: حتی اگر پلتفرمهای تاکسیهای اینترنتی مدعی هستند که بنابر گفته خودشان «اقتصادی اشتراکی و مبتنی بر همکاری» دارند، باز هم با فرض اینکه رابطه کارگری و کارفرمایی وجود ندارد، بر مبنای قانون تجارت و قانون مدنی باید عمل کنند، اما در این حوزه حتی از آن قوانین نیز پیروی نمیکنند. حتی از این منظر نیز این شرکتها ناقص عمل میکنند که این موضوع نیز جای رسیدگی دارد زیرا قیمتگذاری این شرکتها اصلا شفاف نیست. رانندگان تاکسیهای تلفنی برمبنای کیلومتر میدانستند که چه مسیری چه قیمتی دارد ولی امروز اصلا هیچ ابزاری برای شفافسازی تعرفههای قیمتی ارائه شده از سوی پلتفرمها وجود ندارد. علت این است که تعداد رانندگان تاکسیهای اینترنتی زیاد است و شرکتها هر قیمتی را تحمیل میکنند و برایشان رانندگان وفادار و رانندگان گذری فرقی ندارد. این شرکتها در ایران معمولاً رانندگان غیرفعال و گذری را فرا میخوانند و با پاداش دادن به آنها برای از سرگیری فعالیت، سعی در شکستن نرخها میکنند.
موسس انجمن صنفی رانندگان پلتفرمهای اینترنتی قم اضافه کرد: واقعیتی که باعث شده تا شرکتها دست بالا را پیدا کنند این است که اشتغال سنتی ما از بین رفته و بسیاری از افراد به مشاغلی مثل رانندگی در تاکسیهای اینترنتی روی آوردند. بسیاری از کارخانهها، کارگاهها و محیطهای مولد از نیروی کار به دلایل متعدد اقتصادی و معیشتی خالی شده و این فرصت برای شرکتها ایجاد شده که بدون هیچ قانون خاصی از نظر زمان کار، درآمد و حقوق انسان شاغل (مثل بیمه، حق اولاد و. .) با رانندگان کار شود. شرکتها برای نوعی دامپینگ یا قیمتشکنی وعدهها و پاداشهایی را مطرح میکنند. در ابتدا به بعضی رانندگان گفته میشود که فرد در صورت کار مداوم میتواند درآمد ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان داشته باشد ولی در عمل هرگز چنین نمیشود.
محبی تصریح کرد: بسیاری از افراد با شنیدن وعدههایی از این دست مشاغل قبلی خود را رها میکنند و دیگر نمیتوانند به فرصت شغلی قبلی برگردند. در عمل میبینند که با هزینه استهلاک و سوخت و اعصاب و روان و جسم فرسوده در ترافیکها، نهایتاً درآمدی بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان در ماه از این شغل بدست میآورند. این درحالی است که از حق بیمهای که در اشتغال عادی داشتند نیز محروم شدند و حالا برای پرداخت هزینه بیمه خویش فرما، باید از بخش قابل ملاحظهای از درآمد خود نیز صرفنظر کنند.
این فعال صنفی تاکید کرد: همین درآمد ۲۰ تا ۳۰ میلیونی خالص، در شهرستانها بسیار کمتر از پایتخت است. مسیرها به دلیل کمتر بودن ترافیک در سایر نقاط کشور بسیار ارزانتر است و درآمد رانندگان گاه تا ماهی ۱۵ میلیون تومان نیز کاهش مییابد؛ تصور کنید چنین رانندگانی باید برای داشتن امید به بازنشستگی یک سوم همین درآمد ناچیز خود را هم صرف پرداخت حق بیمه خویشفرمای خود کنند. برای مثال ما در استان قم و برخی استانهای مجاور میبینیم که انبوهی از رانندگان صبح به تهران میآیند و عصر از تهران با فرسودگی و خستگی فراوان به شهر قم باز میگردند. هم تعداد سفرها و هم نرخ هر سفر در تهران و شهرستانها قابل مقایسه نیست و این درحالی است که ممکن است فرد بخاطر کار رانندگی و تبلیغاتی که صدای آن از دور خوش است، کار صنعتی یا مولد خود را رها کرده باشد.
وی خاطرنشان کرد: اگر درآمد مکفی برای رانندگان وجود داشت و شفافیتی در تعیین نرخ سفرها و نرخ و درصدی که پلتفرمها برمیداشتند، برقرار بود، در آن شرایط با درآمد کافی راننده، این امکان وجود داشت که اصلاً بسیاری از رانندگان ما ادعایی نسبت به حق بیمه کردن خود نکنند و به صورت خویش فرما مانند بسیاری از فعالان مشاغل آزاد، برای خود بیمه غیراجباری رد کنند، اما شرایط کاری و درآمدی این پلتفرمهای تاکسی اینترنتی هرگز به این شکل نیست و همین موضوع باعث تلاش ما رانندگان تاکسیهای اینترنی برای بیمه شدن اجباری همه رانندگان فعال شد.
او اضافه کرد: اگر به قراردادی که این پلتفرمها تاکید دارند که «یک قرارداد کار نیست» نگاه کنیم، متوجه میشویم که ۱۵ بند تعهد راننده و ۲ بند تنها تعهدات محدود شرکتهای اینترنتی است. بالاخره کسبوکارهای بزرگی روی این بسترها شکل گرفته و درنهایت مانند همه کسب و کارها باید قانونمند و ضابطهمند باشند. یکی از مسائلی که میتوانست برای این قانونمندسازی موثر واقع شود، وجود یک تشکل کارگری مربوط به رانندگان تاکسیهای اینترنتی بود که برخلاف تجربه کشورهای توسعه یافته و اروپایی، باوجود سالها تلاش پیگیرانه رانندگان ایرانی، چنین تشکلی وجود نداشت. از طرفی ما با وحدت رویه در استانها نسبت به موضوع تشکلها مواجه نیستیم و هر استانی در این زمینه ساز خود را مینوازد. ما شانس این را داشتیم که با مساعدت استانداری و اداره کار استان قم، اولین تشکل را در این استان ایجاد کنیم، اما بسیاری از دیگر استانها همکاری لازم را برای ایجاد تشکل سراسری مربوطه انجام نمیدهند؛ لذا اخیراً در نامه دیگری به وزیر کار، خواستار مساعدت ایشان و معاونت روابط کار برای دستور در جهت تسهیل ایجاد سایر تشکلهای استانی مشابه و تشکل سراسری رانندگان پلتفرمها شدیم.
رئیس انجمن صنفی رانندگان تاکسیهای اینترنتی تشریح کرد: برای افزایش قدرت رانندگان در برابر پلتفرمهای قدرتمند، ناگزیر باید تشکلی در قالب کانون سراسری و عالی داشت. اگر قدرت رانندگان از نظر تشکلی بالاتر باشد، فشار دولت نیز بر شرکتها برای تبعیت از قوانین موضوعه بیشتر و امکان تغییر در رفتار مدیریت پلتفرمها برای تامین حقوق رانندگان افزایش خواهد یافت. این تشکلها از دل خود رانندگان به شکل دموکراتیک و شفاف و با حق عضویت خود رانندگان تاسیس خواهند شد و میتوانند موثر باشند. این امر نگاه ویژه از سوی وزارت کار میطلبد.
به ما پیشنهاد شده که درصدی از حق بیمه توسط راننده پرداخت شود که ما نیز موافقت کردیم. ما تلاش داشتیم باتوجه به وضعیت مالی دولت وعدم توان آن در پرداخت سهم خود در تامین اجتماعی، این فشار میان کارفرما و کارگر (راننده) تقسیم شود. لذا پیشنهاد ۱۳.۵-۱۳.۵ درصد بطور مساوی را مطرح کردیم تا ۲۷ درصد پر شود. ما معتقدیم شرکتهای پلتفرمی اینترنتی نباید آن ۱۳.۵ درصد را بر دوش دولت بگذارند و بجای دولت، خود شرکت باید این مبلغ را بدهد.
محبی هشدار داد: یکی از معضلاتی که بخاطر وضعیت نامناسب مدیریت پلتفرمها ایجاد شده و بخاطر شرایط خاص مالی بسیاری از رانندگان، احتمال وقوع آن بالاتر رفته، ورود راننده نمایانی است که مشکلات اخلاقی و اجتماعی را سبب میشوند. رانندگان با خودروهای گران قیمت و مدل بالا چگونه میتوانند به راحتی و گاه با سوءپیشینه وارد مجموعهها شوند و با قصدی به جز رانندگی وارد فضای کار پلتفرمی شوند و آسیبهای اجتماعی خاصی را ایجاد کنند. ما از این دست راننده نمایان که نام رانندگان دیگر را نیز مخدوش میکنند، در برخی پروندههای قضایی میبینیم. اینکه چنین افرادی و یا حتی برخی راننده نمایان با پلاکهای مخدوش یا جعلی وارد فرآیند کار میشوند و آسیب ایجاد میکنند، ناشی از آن است که پلتفرمها رانندگان ثابت و وفادار خود را تامین نکرده و مدام به دنبال جذب انبوه راننده گذری با هر شرایطی هستند!
این فعال صنفی عنوان کرد: ما در موارد بسیاری از جمله حقوق رانندگان بسیار تلاش کردیم با مدیران یا حتی معاونین پلتفرمهای تاکسی اینترنتی مختلف صحبت کنیم اما مدیران مربوطه گویا مصونیت خاصی دارند و اساساً وجود هیچ تشکل یا نماینده کارگری را نیز به رسمیت نمیشناسند. در نتیجه تاکنون مذاکره جدی یا تعاملی بطورطبیعی از سوی طرف کارفرمایی صورت نگرفته است و ما ناچار سخن خود را خطاب به افکار عمومی و رسانهها و مدیران دولتی میگوییم.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مسائلی که مطرح میشود این است که چون ما رانندگانی هستیم که خود صاحب خودرو و وسیله کار بودیم، لذا رابطهای تحت عنوان قرارداد کار میان طرفین وجود ندارد. این ادعا نیز غلط است زیرا کلیه شرکتهای حمل و نقل با همین قوانین فعلی، رانندگان صاحب خودروی خود را نیز بیمه کرده و طبق قوانین این شرکتها و معاهدات بالادستی مربوط به قوانین شرکتهای حمل و نقل، رابطه کارگری و کارفرمایی میان شرکت و نیروی انسانی وجود دارد؛ اما در اینجا طبق معمول پلتفرمها شرکت حمل و نقلی بودن خود را نیز انکار میکنند؛ این درحالی است که برای برخی پیکهای موتورسیکلت جعبه و کلاه یا حتی لباس و کاور با لوگو و برچسب خود همان شرکت اختصاص میدهند! خود شرکتهای حمل و نقلی به رانندگان سرویسهای مربوط به خودرو داده و سازمان تامین اجتماعی برای آنها تعرفه بیمه وضع کرده است!
او افزود: فرار بیمهای این شرکتها یک طرف ماجراست و بحث دیگر درصد حق بیمه پیشنهادی است. به ما پیشنهاد شده که درصدی از حق بیمه توسط راننده پرداخت شود که ما نیز موافقت کردیم. ما تلاش داشتیم باتوجه به وضعیت مالی دولت و عدم توان آن در پرداخت سهم خود در تامین اجتماعی، این فشار میان کارفرما و کارگر (راننده) تقسیم شود. لذا پیشنهاد ۱۳.۵-۱۳.۵ درصد بطور مساوی را مطرح کردیم تا ۲۷ درصد پر شود. ما معتقدیم شرکتهای پلتفرمی اینترنتی نباید آن ۱۳.۵ درصد را بر دوش دولت بگذارند و بجای دولت، خود شرکت باید این مبلغ را بدهد. ما به صورت توافقی خواستار آن شدیم که بجای قانون ۲۳ درصد کارفرما و ۷ درصد کارگر، از مسیر دیگری عمل کنیم و به حق بیمه بالای رانندگان تاکسیهای اینترنتی نیز رضایت دادیم.
محبی در پایان تصریح کرد: اگر از رانندگان تاکسیهای اینترنتی حمایت نشود، باید فردا در میان بسیاری از رانندگان، سراغ افرادی را بگیریم که مستمریبگیر و تحت پوشش کمیته امداد هستند. امروزه وضعیت به حدی رسیده که برخی رانندگان امکان جبران استهلاک خودروی خود را ندارند و به قیمت پایینی وسیله نقلیه و کار خود را نیز به فروش میرسانند و از این شغل خارج میشوند. این موضوع به ویژه در کنار درآمد اندک، برای رانندگان عزیز موتورسیکلتها قابل مشاهده است؛ وضع مالی و زندگی و معاش این رانندگان و شدت استهلاک وسیله کار و جسم آنان بسیار وخیمتر از بسیاری دیگر از همکاران ماست. در چنین شرایطی انتظار میرود که مسئولان به شکل جدیتری موضوع این رانندگان و حق بیمه بسیار گستردهای که میتوان از مسیر آن به صندوق تامین اجتماعی واریز کرد، نگاه کنند. در این شرایط مالی، دولت نیز از پس هزینه بیمه همه کسب و کارها برنمیآید و در این مورد خاص قطعاً باید پلتفرمها و کارفرمایان که از سود نجومی برخوردارند، پاسخگو باشند.