نتیجه ناهماهنگی متولیان طرح رجیستری
هفتهای که گذشت، موضوع اجرای طرح رجیستری یا همان ثبت شماره انحصاری گوشیهای موبایل وارداتی به منظور مقابله با پدیده قاچاق، در کانون توجهات رسانهها، دستگاههای دولتی، قانونگذاری، فعالان بازار موبایل و مردم قرار گرفت.
البته این بیشتر حاشیههای اجرای طرح رجیستری بود که بر اصل طرح سایه افکند و موجب گرانی و سردرگمیدر بازار موبایل شد. ماجرا از اول مردادماه به وقوع پیوست یعنی زمانیکه از سوی مدیر کل مبارزه با قاچاق کالا و ارز سازمان تعزیرات حکومتی، به عنوان زمان اجرای طرح رجیستری اعلام شد. ستاد مبارزه با قاچاق کالا اما اجرای رجیستری موبایل از ۱۵ مرداد را وعده داد.
پلمب دو فروشگاه مدعی نمایندگی اپل
در همین اثنا اما دو فروشگاه "و.گ" و "م.ت" که از مدعیان نمایندگی گوشیهای آیفون در ایران به شمار میرفتند، پلمب شدند. همین موضوع کافی بود تا گوشیهای آیفون از سطح فروشگاههای اینترنتی و بازار موبایل جمعآوری شود. قیمت این گوشی نیز تا 150 هزار تومان افزایش یافت و خریداران و متقاضیان خرید این گوشیها نیز نگران از گوشیهای خریداری شده، اقدام به تماس با رسانهها در خصوص احتمال فعال نشدن گوشیهای خود کردند.
کمیبعد پیگیری رسانهها نشان داد، پلمب دو فروشگاه مذکور به علت جعلی بودن نمایندگی آنها رخ داده و ارتباطی با اجرای طرح رجیستری ندارد.
اما این که چرا این برخورد همزمان با اجرای طرح رجیستری صورت گرفت موضوعی بود که پاسخی برای آن ارایه نشد.
در همین حال این تنها برند آمریکایی اپل نیست که در ایران فاقد نمایندگی مستقیم و رسمیاست و بررسیها نشان میدهد کم نیستند برندهای موبایلی در شرق آسیا که آنها نیز نمایندگی مستقیم در ایران ندارند. همین موضوع نیز باعث یک آشفتگی کاذب و طرح شایعاتی در بازار مبنی بر برخورد با عرضهکنندگان محصولات این برندها نیز شد.
این اتفاقات به تنهایی بازار موبایل را متلاطم کرده بود تا این که از وزارت ارتباطات و مرکز پژوهشهای مجلس اخباری منتشر شد که اجرای طرح رجیستری را با ابهامات و اما و اگرهای بیشتری مواجه کرد.
مقدمات ناکافی اجرای طرح رجیستری
مرکز روابط عمومیو اطلاع رسانی وزارت ارتباطات از اجرا شدن طرح رجیستری تلفن همراه پس از هماهنگی لازم بین وزارت صنعت، معدن و تجارت و ستاد مبارزه با قاچاق کالا اجرایی خبر داد.
وزارت ارتباطات بر خلاف دو نهاد سازمان تعزیرات و ستاد مبارزه با قاچاق در خصوص طرح رجیستری تلفن همراه، زمان مشخصی را تعیین نکرد و اعلام کرد: از شش ماه گذشته جلسات متعددی توسط ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و وزارت صنعت، برگزار شده است تا تصمیم گیری لازم برای زمان و نحوه اجرای این طرح صورت گرفت و در این جلسات مقرر شد که پس از انجام و تمهیدات اولیه، این طرح به صورت آزمایشی اجرایی شود.
بنا بر اعلان رسمیوزارت ارتباطات که یکی از بازوهای اصلی اجرای طرح رجیستری به شمار میرود، هنوز مقدمات لازم برای اجرای طرح رجیستری تلفن همراه مهیا نشده است و قطعاٌ قبل از اجرای طرح اطلاع رسانی لازم انجام خواهد شد.
این مرکز همچنین در خصوص گوشیهای خریداری شده توسط مردم قبل از اجرای نهایی طرح مذکور اعلام کرد: برای تلفنهای تهیه شده قبل از اجرای طرح مشکلی پیش نمیآید و محدودیتهای مورد نظر طرح شامل گوشیهایی میشود که پس از اجرای طرح وارد کشور میشوند و جای نگرانی برای مردم ندارد.
طرح رجیستری فاقد پشتوانه کارشناسی
موضوع حاشیههای پر رنگتر از اصل اجرای طرح رجیستری، زمانی بیشتر خودنمایی کرد که حتی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نیز این طرح را فاقد فکر کارشناسی دانست و اعلام کرد نمیتوانیم از این طرح دفاع کنیم.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در حاشیه همایش فرصتهای سرمایهگذاری در صنعت ICT ایران، از تریبون مذکور استفاده کرد و از ارسال نامه به رئیس مجلس درباره رجیستری موبایل خبر داد و گفت: تجربه ناموفق این طرح در سال 85 و شایعاتی که درباره علت اجرا و توقف طرح به دلیل منافع شخصی افرادی مطرح شد به اعتماد عمومیضربه میزند.
کاظم جلالی درباره اجرای مجدد طرح رجیستری گوشی موبایل در کشور گفت: از طرف مرکز پژوهشهای مجلس نامهای به آقای لاریجانی رئیس مجلس نوشتهام و ابهامات و نگرانی درمورد این طرح را متذکر شدم.
به گفته وی در اینکه موبایل در ایران قاچاق میشود و حدود 90 درصد موبایلهای وارداتی به کشور قاچاق است و باید با قاچاق مبارزه شود شکی نیست و هر سه مطلب صحیح است، اما معتقدیم این طرح شتابزده است و فکر کارشناسی و قدرت ملی پشت آن نیست.
جلالی ادامه داد: حتی مرکز پژوهشهای مجلس نیز درباره ابعاد این طرح توجیه نیست که بتواند از آن دفاع کند یا آن را رد کند. زیرا نمیدانیم چه اثری بر بازار و مردم خواهد داشت.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس ادامه داد: تجربه ناموفق سال 85 در اجرای رجیستری موبایل ما را میترساند و شایعاتی در آن زمان مطرح شد که افرادی میخواستند از این شرایط منفعت مالی کسب کنند و بعد از اینکه به این هدف دست یافتند طرح لغو شد به اعتماد عمومی مردم ضربه میزند.
جلالی گفت: بنابراین باید کار را شفاف و دقیق انجام دهیم و به کارمان اعتقاد داشته باشیم و قدرت ملی را نیز پشت این طرح بیاوریم.
وی تاکید کرد: بهتر بود ابعاد این طرح به صورت کامل ابتدا در رسانهها مشخص میشد و موضوعاتی از جمله چگونگی استفاده تکلیف موبایلهای فعلی و تکلیف فروشندگان و نوسانات احتمالی قیمت کالا در بازار تشریح میشد.
وی با بیان برخی تجارب ناموفق رجیستری در سال 85 گفت: در آن زمان 185 هزار گوشی فقط با یک شماره سریال رجیستر شده بود که مجموعهای از ایرادات این طرح باعث سواستفاده، کپی برداری و خسارت به مردم شد.
جلالی گفت: تمامی این سوالات است درباره این طرح نگرانی و ابهام ایجاد کرده است.
تبعات ناهماهنگیها و ضعف اطلاعرسانی
اما موضوع اجرای طرح رجیستری به محض طرح آن از دو سال گذشته با پرسشها و ابهامات متعددی از سوی فعالان بازار و رسانهها مواجه شده و میشود. اما این ابهامات همواره به اشکال مختلف بیپاسخ ماند. ضعف اطلاعرسانی تشریحی و گسترده در اجرای این طرح نیز سرانجام کار را تا جایی پیش برد که صدای مرکز پژوهشهای مجلس را نیز درآورد و این نهاد مشورتی مجلس نیز اعلام کرد که نمیداند این طرح چگونه قرار است اجرایی شود و تبعات آن چیست؟
حال آنکه اگر علیالقاعده ابعاد اجرای طرح مهار قاچاق موبایل به شکل کامل و دقیق پیشبینی شده باشد، نباید دغدغهای از جهت شفافسازی، اطلاعرسانی و ایجاد هماهنگی ملی در اجرای آن وجود میداشت.
نتیجه عدم اطلاعرسانی کافی کار را تا جایی پیش برد که در فاز اجرایی این طرح سرانجام ستاد مبارزه با قاچاق کالا را ناچار به انتشار اطلاعیهای کرد که محتوای آن برخی کلیات و اطلاعات گذشته بود و باز هم نتوانست چیزی از ابهامات و شایعات پیرامون نحوه اجرای این طرح کم کند.
در بخشی از اطلاعیه این ستاد آمده است: مطابق ماده 4 قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان، واردات کالاهای سرمایهای، الکترونیکی، ارتباطی و... مستلزم وجود نمایندگی و زنجیره تامین و ارایه خدمات پس از فروش است؛ لذا هر کالایی که مشمول مقررات حاکم بر ماده قانونی فوق باشد ازجمله انواع گوشیهای تلفن همراه برای ثبت سفارش و واردات رسمی، باید نمایندگی رسمیداشته و نسبت به تامین حقوق مصرفکنندگان از طریق ارایه گارانتیهای معتبر و شبکه خدمات پس از فروش اقدام کند و این مقررات عام بوده و اختصاص به نشان تجاری خاصی ندارد.
2. ثبت و شناسهدارکردن گوشی تلفن همراه یک اقدام نرمافزاری برای فعال نشدن گوشیهای قاچاق بوده و ارتباطی با اجرای ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق مبنی بر جمعآوری کالاهای قاچاق از سطح عرضه (واحدهای صنفی) ندارد.
3. پلمپ چند واحد صنفی عرضهکننده گوشی تلفن همراه در تهران با حکم مراجع قضایی انجام شد و هیچ ارتباطی با اجرای طرح ثبت شناسه گوشیهای تلفن همراه و ارایه خدمات توسط اپراتورهای سهگانه کشور (رجیستری) ندارد.
4. هدف از اجرای طرح شناسهدار کردن گوشی تلفن همراه (رجیستری) صرفا مبارزه با قاچاق گوشی تلفن همراه بوده و واردکنندگان را ملزم میکند که شماره سریال گوشیهای وارداتی را در سامانه مربوط ثبت کنند و ارایه خدمات به یک گوشی تلفن همراه برای نخستینبار از هریک از اپراتورهای سهگانه منوط به ثبت در این سامانه است.
5. مسوولیت اجرای طرح شناسهدار کردن گوشی تلفن همراه (رجیستری) وفق مصوبات ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا که با حضور وزرای عضو و به ریاست معاون اول رییسجمهور انجام شده، بر عهده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است که با همکاری وزارت صنعت و گمرک در حال انجام بوده و اطلاعرسانی در رابطه با ابعاد آن توسط وزارت ارتباطات بهزودی انجام خواهد شد. در پایان این اطلاعیه تاکید شده، لیکن اطمینان داده میشود که اجرای طرح مذکور هیچگونه مشکلی در استفاده شهروندان از خدمات اپراتورهای سهگانه تلفن همراه در کشور ایجاد نخواهد کرد.
نکته قابل توجه آنکه این اطلاعیه در زمانی صادر شد که قبل از آن وزارت ارتباطات به عنوان مجری طرح شناسنامهدار کردن گوشیهای موبایل، بدون اعلام دقیق زمان اصلی اجرای طرح اعلام کرد، هنوز مقدمات لازم برای اجرای طرح رجیستری مهیا نشده است و قطعاٌ قبل از اجرای طرح، اطلاعرسانی لازم انجام خواهد شد.
این ناهماهنگی در اعلام زمان دقیق اجرای طرح، همراه با مشکلات و ابهامات در نحوه اجرا و چگونگی اطلاعرسانی به مردم نیز کار را تا جایی پیش برد که مرکز پژوهشها با ارسال نامهای، رییس قوه مقننه را نسبت به تبعات احتمالی اجرای این طرح مطلع کند.
جمعبندی و نتیجهگیری
در نهایت این که ناهماهنگی میان دستگاههای مجری طرح رجیستری در اعلام زمان دقیق اجرای طرح مذکور، عدم اطلاعرسانی جامع از چگونگی اجرای طرح به خریداران و فعالان بازار موبایل، بیپاسخ گذاشتن ابهامات و متعاقب آن عدم دفاع برخی نهادهای کشور از اجرای آن و در نهایت پلمب نمایندگان غیرواقعی یک برند موبایل با وجود وضعیت مشابه در خصوص برخی دیگر از برندهای موبایل، موجی از سردرگمی و شایعه را در بازار موبایل ایجاد کرد که نتیجه آن افزایش کاذب قیمت برخی مدلهای گوشی و سردرگمی هجوم خریداران برای خرید یا به تعویق انداختن خرید برای تعیین تکلیف طرح شد.
در این میان برخی فروشندگان سودجوی بازار موبایل نیز با اعلام این که بعد از اجرای طرح رجیستری قیمت گوشیها قابل استفاده در کشور به مراتب بالاتر از ارقام فعلی خواهد بود، با تقویت این شایعات، خریداران را به صرافت خرید هر چه سریعتر گوشی به قیمت ارزانتر! انداختهاند.
هنوز هم مشخص نیست چرا طرحی در این ابعاد و اهمیت باید به شکلی اجرا شود که حتی میان مجریان نیز هماهنگی لازم وجود ندارد.
و سرانجام درحالیکه رسانههای کشور همچنان تیتر میزنند که طرح رجیستری اجرا شد یا نشد، تبعات همین گامهای اولیه اجرای طرح مذکور، گرانی و سردرگمی و سودجویی در بازار موبایل بوده است.
هماهنگی در اطلاعرسانی، ناهماهنگی در اجرا
در آخرین لحظات تنظیم این گزارش، ظاهرا اتفاقاتی در پشت صحنه و میان دستاندرکاران اجرای طرح رجیستری رخ داد تا به این ترتیب ابهام ناهماهنگی در زمان اجرا که تقریبا در اکثر رسانهها به آن اشاره شد رفع شود.
روز شنبه که وزارت ارتباطات اعلام کرد مقدمات اجرای طرح فراهم نیست، برخی رسانهها تیتر زدند اجرای رجیستری باز هم به تعویق افتاد. البته این وسط یکی دیگر از مسوولان نیز اعلام کرد گوشیهای قاچاق دو ماه دیگر نیز زنگ خواهند خورد.
فردای آن روز یعنی روز یکشنبه، این سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی وزارت ارتباطات به عنوان مسوول اصلی ثبت شناسه گوشیهای موبایل بود که وارد عرصه اطلاعرسانی شد و اعلام کرد اجرای آزمایشی این طرح آغاز شده است.
روز دوشنبه نیز سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به اطلاعرسانی پرداخت و گفت: ایرانسل طرح رجیستری را دیروز برای 100 شماره از کارمندان خود اجرا کرد و امروز و فردا هم هم رایتل و «همراه اول» برای 100 شماره اجرا میکنند.
اما فارغ از این که بلاخره با یک هماهنگی میان مسوولان، زمان مشخصی برای اجرای "آزمایشی" طرح رجیستری اعلام شد، اما ظاهرا موضوع فقط زمان اجرا نیست و سازمان رگولاتوری روی موضوع دیگری دست گذاشت که نشان از نوعی ناهماهنگی میان متولیان اجرای این طرح دارد.
معاون سازمان تنظیم مقررات اعلام کرد، بخشی از این طرح مربوط به ثبت گوشیها در سامانه گمرک قبل از ورود به کشور است. در همین حال این گوشیها باید توسط واردکننده در سامانه وزارت صنعت نیز به ثبت برسد تا گوشیها تا زمانی که به مصرف کننده نهایی میرسد قابل رهگیری براساس کدفعالسازی در بازار باشد.
معاون رگولاتوری با بیان اینکه این موارد در اختیار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیست و سازمان گمرک و وزارت صنعت در آن دخیل هستند، اضافه کرد: «این سازمانها تاکنون رسما اعلام نکردهاند که طرح رجیستری را اجرایی کردهاند و مردم با چه شرایطی گوشی بخرند.»
به این ترتیب اگرچه سرانجام متولیان اجرای طرح رجیستری توانستند در اعلام زمان اجرای آزمایشی طرح رجیستری به توافق برسند، اما در زمینه اجرای اصل طرح، ظاهرا حتی درون خود مجریان طرح نیز پرسشهای بیپاسخ وجود دارد.
در نهایت از این نکته نیز نباید غافل شد که این مسایل و مشکلات هر روز در رسانهها نیز منعکس میشود که ابهامات پیرامون چگونگی و مشکلات اجرای این طرح را تشدید میکند و نتیجه آن میتواند تا مدتها موجب تسهیل بستر نشر شایعات از سوی سودجویان، گرانی کاذب و ایجاد رقابت ناسالم در بازار موبایل شود که زیان آن نیز عمدتا متوجه مردم است. (منبع:عصرارتباط)