گردش مالی ۷۴ همتی تاکسیهای اینترنتی
پانیذ رحیمی - در سالهای اخیر به لطف رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدلهای جدید کسب و کار ظهور کردهاند. یکی از آنها، سیستم تاکسیهای اینترنتی است. پایین بودن قیمتها، دسترسی نسبتاً آسان به تعداد بالایی از خودروها، کاهش قابل توجه مدت زمان انتظار برای اعزام خودرو، تخلفات نسبتاً پایین رانندگان و نظارت قوی بر عملکرد آنها، سیستم تاکسیهای اینترنتی را بسیار کارآمدتر از شبکه آژانسها و مؤسسات اتومبیل کرایه و تاکسیهای تلفنی کرده است.
تاکسیهای اینترنتی برای اولینبار در اسفند سال ۱۳۹۳ وارد فضای حمل و نقلی ایران شدند و تقریباً از سال ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ به بعد به طور جدیتر مورد استفاده کاربران قرار گرفتند. یکی از موضوعاتی که کمتر به آن پرداخته شده، مسئله میزان انحصار، سهم از بازار و گردش مالی شرکتهاست. در گزارش پیش رو، «فرهیختگان» براساس اطلاعات حداقلی که شرکتها از عملکرد خود منتشر کردهاند، به بررسی ابعاد مختلف این موضوع پرداخته است. به گفته رضا الفتنسب، رئیس هیئتمدیره اتحادیه کسبوکارهای مجازی، در حال حاضر تعداد ۱۴۰ شرکت با عنوان تاکسی اینترنتی مجوز گرفتهاند که ۵۰ شرکت از آنها فعالند. با این حال، آنچه در حوزه حمل و نقل شهری مسافر دیده میشود، عمده جابهجایی مسافرها در شهرهای کشور توسط دو شرکت اسنپ و تپسی انجام میشود.
بررسیهای اخیر از گزارشهای سالانه اسنپ و تپسی نشان میدهند که گروه اسنپ مدعی است ۹۲ درصد از بازار جابهجایی مسافر در اختیار این شرکت است. با این حال بررسیها نشان میدهد این ادعا قابل اثبات نیست. اول اینکه، بر اساس دادههای ارائه شده، اسنپ با بیش از ۷۲ میلیون کاربر مسافر، سهمی حدود ۷۳ درصدی از بازار را در اختیار دارد، در حالی که تپسی با ۲۶.۶ میلیون مسافر، سهمی حدود ۲۶.۹ درصد دارد. مجموع بازار این دو پلتفرم تقریباً ۹۸.۶ میلیون نفر است. در سال ۱۴۰۳، ارزش بازار جابهجایی مسافر با خودروهای سواری در ایران حدود ۷۳ هزار و ۶۵۰ میلیارد تومان (تقریباً ۷۴ همت) تخمین زده میشود. از این مقدار، سهم تپسی از بازار معادل ۱۵ هزار و ۴۶۷ میلیارد تومان است. کمیسیون دریافتی تپسی از رانندگان حدود ۲ هزار و ۳۲۰ میلیارد تومان برآورد شده است. در نهایت، سهم اسنپ از بازار معادل ۵۸ هزار میلیارد تومان است که سهم ۷۸ درصدی این شرکت از بازار را نشان میدهد.
اما براساس تعداد نصب اپلیکیشنهای دو شرکت، در کافه بازار سهم تپسی از کل نصب اپلیکیشن مسافر ۲۰ و از راننده ۲۸.۶ درصد بوده و در مایکت نیز سهم تپسی از مسافر ۲۵.۹ و از راننده ۳۳.۳ درصد است. این تحلیلها نشان میدهند که ادعای اسنپ مبنی بر داشتن ۹۲ درصد از بازار دقیق نبوده و سهم واقعی تپسی از بازار بسیار بیشتر از ۸ درصد اعلامی است.
بازار دست کیست؟ اسنپ یا تپسی؟
در گزارش فعالیت سال ۱۴۰۲ گروه اسنپ، این گروه مدعی شده سهماش از بازار تاکسیهای اینترنتی درون شهری ۹۲ درصد است. اما در سمت دیگر، گروه تپسی در گزارش امیدنامه خود مدعی است سهم این گروه از جابهجایی مسافر درون شهری از حدود ۱۹ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۲۱ درصد تا سال ۱۴۰۳ رسیده است.
نگاهی به آمار نصب اپلیکیشنهای دو شرکت در کافه بازار و مایکت حداقل ادعای اسنپ را رد میکند. البته مشخص نیست منظور اسنپ از جابهجایی مسافر درون شهری صرفاً مربوط به خودرو است یا شامل موتورسیکلت (اسنپ بایک) هم میشود.
طبق دادههای «مایکت» و «بازار»، تپسی به طور میانگین ۲۳ درصد از سهم نصب اپلیکیشنها را در اختیار دارد و اسنپ با سهم ۷۷ درصدی، همچنان بازیگر اصلی این بازار محسوب میشود. نکته قابلتوجه در این میان، اختلاف میان ادعای اسنپ مبنی بر در اختیار داشتن ۹۲ درصد از بازار حملونقل با خودرو و دادههای آماری رسمی است. زیرا با استناد به آمار تعداد کاربران و حجم سفرها، سهم واقعی تپسی در بازار بهمراتب بیش از ۸ درصد برآورد میشود و بین ۲۰ تا ۳۰ درصد در نوسان است. البته این مقایسه تنها محدود به خدمات حمل مسافر با خودروهای سواری است و سایر خدمات از جمله پیک موتوری و وانت را شامل نمیشود.
طبق این دادهها، در کافه بازار سهم تپسی از تعداد نصب اپلیکیشن مسافر ۲۰ درصد و از نصب رانندگان ۲۸.۶ درصد است. در مایکت نیز میزان نصب اپلیکیشن تپسی توسط مسافر ۲۵.۹ درصد و توسط رانندگان ۳۳.۳ درصد بوده است.
سهم از بازار، هفتاد سی
اسنپ و تپسی، دو رقیب اصلی بازار حملونقل آنلاین ایران، در سال ۱۴۰۲ با رشد قابلتوجهی در تعداد کاربران و سفرهای انجامشده روبهرو بودند. بررسی دادههای منتشرشده در گزارش عملکرد سالانه دو شرکت بزرگ ارائهدهنده خدمات تاکسی اینترنتی کشور، اسنپ و تپسی، در سال ۱۴۰۲، نشان میدهد مجموع کاربران مسافر اسنپخودرو به بیش از ۷۲ میلیون نفر رسیده که از این میان، ۳۱ میلیون نفر بهصورت فعال از این سرویس استفاده میکنند. در مقابل، تپسی تعداد مسافران خود را حدود ۲۶.۶ میلیون نفر اعلام کرده است. با در نظر گرفتن مجموع این ارقام، میتوان حجم بازار مشترک این دو شرکت را ۹۸.۶ میلیون نفر برآورد کرد که بر اساس این نسبت، سهم بازار اسنپ حدود ۷۳ درصد و سهم تپسی حدود ۲۶.۹ درصد محاسبه میشود.
اغراق آماری در یک بازار انحصاری
گروه اسنپ در گزارش سال ۱۴۰۲ خود مدعی شده است که سهم این گروه از بازار تاکسیهای اینترنتی درون شهری ۹۲ درصد است. البته در گزارش اسنپ مشخص نیست این سهم فقط مربوط به تاکسی بوده یا بخش جابهجایی مسافر با موتورسیکلت (اسنپ بایک) را نیز شامل میشود. دادهها نشان میدهد اگر ادعای اسنپ فقط مربوط به تاکسی باشد و جابهجایی موتورسیکلت را در نظر نگرفته باشد، این ادعا که ۹۲ درصد از بازار تاکسیهای اینترنتی درونشهری در دست این گروه است، ادعای درستی نیست؛ چراکه در سمت دیگر، گزارش امیدنامه تپسی نشان میدهد سهم این شرکت از بازار جابهجایی مسافر در حوزه تاکسیهای اینترنتی درونشهری در سال ۱۴۰۳ حدود ۲۱ درصد و برای سال ۱۴۰۴ حدود ۲۳ درصد برآورد شده است.
همچنین مجید غنیپور، تحلیلگر حوزه کسبوکار، چند وقت قبل با استناد به دادههای موجود، اعلام کرده که تعداد کل سفرهای تپسی در سال ۱۴۰۳ حدود ۲۰۱ میلیون سفر بوده و در تهران، که روزانه حدود ۴ میلیون سفر انجام میشود، ۲۶ درصد از این سفرها توسط تپسی مدیریت میشود. این در حالی است که اسنپ با بیش از ۱.۳۷ میلیارد سفر انجام شده در سال ۱۴۰۲، همچنان پرکاربردترین اپلیکیشن حملونقل در سطح کشور باقی مانده است.
گردش مالی ۱۵ همتی تپسی
در حالی که گروه اسنپ با این استدلال که شرکت بورسی نیست، صورت مالی خود را منتشر نمیکند، اما شرکت تپسی به واسطه ورود به بورس مجبور است اطلاعات شفاف در سامانه کدال منتشر کند. البته تپسی نیز میتوانست اطلاعات کاملتری از میزان تردد، تعداد دقیق مسافران، اطلاعات فصلی و امثال آن از ویژگیهای جابهجایی مسافر را منتشر کند اما صرفاً به دادههای مالی اکتفا کرده که برای انتشار صورتهای مالی مجبور است منتشر کند. همچنین تپسی مانند همه شرکتهای بورسی، دادههای مالی ماهانه خود را نیز منتشر میکند که در گزارش حاضر به آن استناد شده است.
بررسی دادههای ماهانه گروه تپسی نشان میدهد طی ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۳ این شرکت با رشد قابلتوجهی در درآمد عملیاتی خود مواجه بوده است. مجموع درآمد عملیاتی تپسی طی سال گذشته به ۲ هزار و ۳۶۹ میلیارد تومان رسید که در مقایسه با یک هزار و ۴۱ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲، رشد ۱۲۷ درصدی را نشان میدهد. بخش عمده این درآمد، همانند سالهای گذشته، از محل کمیسیون دریافتی از سفیران (رانندگان) تأمین شده است. این بخش با ثبت ۲ هزار و ۳۲۰ میلیارد تومان درآمد، حدود ۹۸ درصد از کل درآمد عملیاتی شرکت را به خود اختصاص داده و نسبت به سال گذشته، رشدی معادل ۱۳۲ درصد را تجربه کرده است. درآمدهای جانبی مانند سرویس تلفنی نیز با افزایش ۱۰ درصدی از ۳۱ به ۳۴ میلیارد تومان رسیدهاند. همچنین، درآمد حاصل از راهاندازی مجدد حساب رانندگان با رشدی ۱۵۰ درصدی از ۲ به ۵ میلیارد تومان افزایش یافته است. سایر درآمدهای عملیاتی نیز با رشد ملایم ۱۱ درصدی از ۹ به ۱۰ میلیارد تومان رسیدهاند. قابل توجه است که عدد در نظر گرفته شده برای محاسبات در این گزارش، عدد مربوط به مجموع درآمد ناشی از کمیسیون دریافتی از رانندگان بوده است.
با توجه به اینکه بخش عمده درآمد تپسی از کمیسیون دریافتی از رانندگان است، در اینجا با استناد به درآمد تپسی از محل کمیسیونها که طی سال ۱۴۰۳ حدود ۲ هزار و ۳۲۰ میلیارد تومان اعلام شده، میتوان تخمین زد که کل گردش مالی گروه تپسی طی سال گذشته ۱۵ هزار و ۴۶۷ میلیارد تومان بوده است؛ چراکه درآمد کمیسیون دریافتی شرکت از رانندگان معادل ۱۵ درصد از هزینه سفر بوده است. بر این اساس، ۱۰۰ درصد هزینه سفر ۱۵ هزار و ۴۶۷ میلیارد تومان و سهم رانندگان ۱۳ هزار و ۱۴۷ میلیارد تومان میشود.
گردش مالی ۷۴ همتی تاکسیهای اینترنتی
با توجه به اینکه گروه اسنپ هیچ اطلاعات مالی از عملکرد خود منتشر نمیکند، در گزارش حاضر مجبور شدیم براساس دادههای ماهانه عملکرد گروه تپسی و سهم این گروه از بازار تاکسیهای اینترنتی، به برآورد کل بازار تاکسیهای اینترنتی درون شهری و همچنین سهم هر دو شرکت بپردازیم.
با توجه به اینکه سهم تپسی از جابهجایی مسافر با خودروهای سواری طی سال ۱۴۰۳ حدود ۲۱ درصد عنوان شده، با احتساب گردش مالی ۱۵ هزار و ۴۶۷ میلیارد تومانی در تپسی (سهم راننده + سهم شرکت) میتوان برآورد کرد که کل گردش مالی تاکسیهای اینترنتی به حدود ۷۳ هزار و ۶۵۰ میلیارد تومان برسد. اگر سهم ۱۵ هزار و ۴۶۷ میلیارد تومانی تپسی را کنار بگذاریم، در نهایت، این تحلیل نشان میدهد که سهم اسنپ از بازار چیزی در حدود ۵۸ هزار میلیارد تومان خواهد بود، که نشاندهنده سهم ۷۸ درصدی این شرکت از گردش مالی بازار تاکسیهای اینترنتی ایران است. لازم به ذکر است رقم ۵۸ همت سهم راننده و شرکت اسنپ خواهد بود و صرفاً درآمد عملیاتی شرکت (یعنی کمیسیون دریافتی از راننده) نیست. البته این محاسبات صرفاً به خدمات جابهجایی مسافر با خودروهای سواری محدود است و بخشهایی مانند پیک موتوری، وانت یا سایر سرویسهای حملونقل را دربر نمیگیرد؛ چراکه مدل کسبوکار تپسی تمرکز ویژهای بر جابهجایی با خودرو دارد.
در مجموع، اگرچه اسنپ همچنان بازیگر غالب بازار تاکسی اینترنتی است، اما دادههای واقعی سهم تپسی را بیش از آن چیزی نشان میدهد که اسنپ در گزارشهای خود ادعا میکند. تحلیل آماری دقیق از سهم سفرها، نصب اپلیکیشن و درآمد شرکتها نشان میدهد که سهم واقعی تپسی حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد و نه ۸ درصد اعلامشده توسط اسنپ است. از این منظر، ادعای ۹۲ درصدی اسنپ نسبت به سهم بازار میتواند دچار اغراق یا اختلاف در مبنای محاسبه باشد.